Duszenie się psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MArtwa

06 października 2011, 22:36

Witajcie..

Dzisiaj niestety zdarzył się wypadek.. Jeden ze szczeniaków zadławił się kawałkiem kiełbasy, prawdopodobnie weszła mu do tchawicy przez co nie mógł oddychać i się udusił [*]

Wiec chciałam się zapytać, jak pomóc takiemu psiakowi, bądź jakiemu kolwiek innemu gdy się dławi, lub dusi..

Nie chcę by zdarzyło się coś podobnego do tej sytuacji.
SleepingSun

06 października 2011, 23:31

o matko, i Ty musiałaś na to patrzeć?
na pewno prewencja. Ja mojemu psu z gardła wyciągałam patyka którym się krztusił. Po prostu na chama, że tak brzydko napiszę, włożyłam palce głęboko do gardła. Wiem, że mogłam tym patykiem coś uszkodzić, ale wtedy chodziło mi o uratowanie jej życia. Natomiast z tchawicą to już ciężej, u ludzi stosuje się rękoczyn heimlicha może u psów też jest coś takiego?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 października 2011, 00:01

niestety zdarza się to i należy dążyć do jak najszybszego ewakuowania ciała obcego z dróg oddechowych albo poprzez silne uciśnięcie ścian klatki piersiowej albo włożenie ręki do pystka i jak naszybsze usunięcie ciała obcego z kratni.
pianistka

08 października 2011, 19:15

Szczeniakom zawsze podaję mocno rozdrobnioną, namoczoną karmę, żadnych kawałków którymi mogą się udławić. To samo się tyczy zabawek - żadnych wystających małych elementów do odgryzienia, żadnych lelawych gumowych zabawek dostępnych często w sklepach dla zwierząt .
Abstrahując do tragicznego finału .... kiełbasy się psu nigdy nie daje, w ten sposób można się pozbyć drastycznie wszystkich zwierząt .... jest na liście wysoce szkodliwych produktów.
Piuma

08 października 2011, 23:13

Czasem dobrze ,ze szczeniaki w ogole cos dostają.....
ODPOWIEDZ
  • Informacje