Witam bardzo proszę o poradę.
Mam roczną suczkę rasy chihuachua u której weterynarz podejrzewa krążenie wrotno oboczne wątroby, zacznę od początku
Badanie w wieku 11m-c (04/04/2016)
ALT 252 H
AST 38 -
Mocznik 27 -
Kreatynina 0,6 L
Fosfataza zasadowa 43 -
WBC 9,4 -
RBC 6,55 -
HGB 17,4 -
HCT 49,2 -
PLT 346 -
MCV 75 H
MCH 26,5 -
MCHC 35,3 -
RDW 14,3 -
MPV 10,3 -
Pani wetwrynarz pomimo tak wysokiego ALT stwierdziła że nic w organizmie się nie dzieje, żeby wynik ponowić za miesiąc. Gdyby się coś działo z wątrobą, to oba czynnki byłyby podwyższone, jednakże ja uparłam się na wykonanie usg.
06/04/2016 wynik USG
wątroba niepowiększona, miąższ jednorodny, bez zmian ogniskowych, o subtelnie podwyższonej echogeniczności
widmo przepływu przez żyłę wrotną prawidłowe, wysokość przepływu do 20cm/s
pęcherzyk żółciowy cienkościenny, wypełniony klarowną żółcią, przewód żółciowy wspólny ok. 1,3mm, drogi żółciowe nieposzerzone
trzustka dostępna w zakresie płata prawego, miąższ jednorodny, normoechowy
śledziona kształtu i echostruktury prawidłowej
nerka lewa długość L=2,85cm, kształt i echogeniczność prawidłowa
miedniczki nerkowe nieposzerzone
nerka prawa L=2,6cm, kształt i echogeniczność prawidłowa, miedniczka nerkowa nieposzerzona
nadnercze lewe oraz prawe kształtu i echogeniczności prawidłowej wysokość ok.3mm
przewód pokarmowy praktycznie pusty
żołądek ściana ok.2,4mm grubości, warstwowość zachowana, prawidłowa, perystaltyka w normie, dwunastnica oraz jelito cienkie - grubość i warstwowość ściany prawidłowa, okrężnica bez zmian
macica nieznacznie poszerzona, widoczna w zakresie szyjki, trzonu oraz rogów, trzon wysokości do 5mm, rogi wysokość do 3mm, narząd jednorodny, hipoechowy
jajnik lewy dł. 1,13cm, krawędź nieregularna, drobne ogniska hipoechowe (pęcherzyki jajnikowe?), jajnik prawy dł 8mm krawędź nieregularna, miąższ z drobnymi hipoechowymi ogniskami obraz odpowiada okresowi proestrus.
Badania z dn 04/04 oraz usg wykonane w Klinice Dr. Niedzielskiego we Wrocławiu
Lekarz stwierdził że sunia jest zdrowa i niebawem może mieć cieczkę (drugą, pierwsza była w grudniu po której suczka miała ciążę urojoną, przeszła samoistnie bez podawania leków), co do wyskości ALT stwierdzono że może to być pojedyńczy przypadek i się tym nie martwić.
__________________________________________________________________________________
12/05/2016 Wykwity na skórze
Na skórze w okolicy pyszczka oraz kufy znalazłam miejsca rozdrapane z małymi strupkami, odwiedziliśmy klinikę w celu rozpoznania przyczyny. Weterynarz stwierdziła spory spot-hot powstały w wyniku uczulenia
Zastosowała leki:
DEXAFORT 50ml 0,1ml
SYNERGAL 100ml 0,15ml
Zalecenia: Synergal tabletki 50mg - 3/4 tabletki co 12 H (PIESEK WAŻY 2KG)
W nocy sunia wymiotowała 2-3 razy samą żółtą pianą. Byliśmy w klinice poraz kolejny, Pani weterynarz stwierdziła że może być to chwilowa niedyspozycja, podała kroplówkę podskórną 100ml oraz w zastrzyku synergal.
Dzień następny suczka nadal nic nie je ani nie pije, zdecydowaliśmy się zwrócić do innego weterzynarza.
Zlecono badania krwi i podano kroplówkę dożylnie. W tym dniu piesek już nie wymiotował.
ALP 45 -
Leukocyty 13,84 H
Erytrocyty 6,03 -
Hemoglobina 8,88 -
Hematokryt 0,42 -
MCV 70 -
MCH 1,47 -
MCHC 21,1 -
RDW 16 -
Płytki krwi 267 -
MPV 10 H
Glukoza 110 -
Kreatunina 0,7 L
Mocznik 45,1 -
Białko całkowite 53 L
Bilirubina całkowita 0,5 -
Albuminy 30 -
GGT 16 -
Cholesterol całkowity 152 -
LDH 127 -
Kinaza kreatynowa 207 -
Trójglicerydy 106 -
Sód 143,8 -
Potas 4,9 -
Chlorki 105,3 -
Globuliny 23 L
Temperatura 38,6 (od kiedy przestała jeść mierzyłam temp. wyniki były od 37,5 do 38,6)
Następna kroplówka dożylna w celu wypłukania toksyn
Iniekcja domięśniowo buscopan compositum 0,075ml sc
Ornipural 2ml
Doktor zleciła Badanie moczu wyniki wyszły prawidłowe.
BADANIE USG znów na moje zlecenie:
Wątroba o zmienionej echogeniczności - hyperechogenna, pęcherzyk żółciowy bz, nerki obie bz w wielkości i stukturze, śledziona prawidłowa, zastój treści w jelitach, pęcherz moczowy bz, wypełniony klarownym moczem, drogi rodne prawidłowe.
Zalecenia: Diagnostyka w kierunku krążenia wrotno-obocznego.
Piesek po tych dwóch kroplówkach dożylnych u tego drugiego lekarza odżył, zaczął jeść i pić, wypróżnienia również regularne, czasami jest ospała ale tylko w domu, na spacerach szaleje nawet po jedzeniu (1 do 2H po posiłku) na spacerze jest bardzo energiczna, nie zauważam żadnych zmian w zachowaniu.
Jednakże chiałabym zapytać czy pies może do badania zjeść to co lub i w każdej ilości czy musi być to konkretne pożywienie? Ja przygotowałam dla psa mięsko bez skóry z nogi kurzej +troszkę ryżu + warzywa marche i pietruszka razem ugotowane zmiksowane. Piesek zjadł około 60-70 gram takiej papki. Taką ilość podał weterynarz. Czy to nie za dużo do badania dla 2kg pieska?
Dodatkowo na zlecenie przebadana została trzustka
TLI 18,9 -
Amylaza 652 -
Lipaza 25 -
Na poniedziałek jestem umówiona na badanie amoniaku oraz chcę powtórzyć badania kwasów, bardzo proszę o podanie dokładnych wytycznych co mam podać pieskowi podczas badania i w jakiej ilości?
Na jakiejś stronie czytałam że powinno to być 100gram mięska + 5 gram tłuszczu na 10kg psa
Mój 2 kg piesek jak już pisałam zjadł około 60-70gram pożywienia, czy to mogło zafałszować wyniki?
Bardzo proszę o poradę w szczególności Pana doktora Jarka, strasznie się o małą boję a gdzie nie zajdę słyszę coraz to inne stwierdzenia.
Duże problemy z wątrobą u rocznego psa
wszystko wskazuje z Pani opisu, że może to być ta wada, co z poziomem amoniaku?
-
- Informacje
-