Dysplazja i artresan

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szarita
Kontakt:

01 listopada 2005, 12:23

Witam wszystkich, a w szczególności Pana Jarka, który jak widzę udziela fachowych porad. Chciałabym tylko spytać :
czy ciągłe podawanie 4,5 letniej suczce artresanu na zmianę z glucosamine nie daje skutków ubocznych?? Dodam że suczka, mieszaniec podhalana ma wrodzoną dysplazję. Przeszła dwie operacje podcięcia mięśnia (czy ścięgna ?) bo jest za duża, aby obcinać główkę kości udowej (rozmawiałam z trzema ortopedami i są zgodni co do tego). Ostatni badający ją ortopeda zaproponował podawanie w/w preparatów i przyznam że suczka jakby lepiej chodzi, mniej cierpni, ale nie wiem czy mozna je podawać bez przerwy? Z góry dziękuję za pomoc.[/b]
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 listopada 2005, 12:44

tak można podawać je non stop i koledzy mają świętą racje jeśli pies chodzi i nic się złego nie dzieje nie usuwać główki k. udowej.
Awatar użytkownika
patrilla

01 listopada 2005, 23:07

ja stosuję wymiennie z reumaphytem. mam pytanie jak długie nalezy zrobić przerwy w podawaniu specyfików by choc troszke "oczyscić" organizm ...
szarita
Kontakt:

02 listopada 2005, 09:36

Dzięki. Dodam jeszcze tylko osobom zainteresowanym tematem, że suczka pierwotnie maiła zalecany wyciąg z kości rekina ( nie pamiętam nazwy). Niestety wymiotowała po nim i przez ponad 6 m-cy była na środkach przeciwbólowych az doszlo do tego że zaczęła chodzić na dwu przednich łapkach. Straszne. Przypadkiem trafiłam do lecznicy na mojej ulicy w W-wie gdzie akurat były konsultacje lekarza ortopedy, i on zasugerował preparaty typu artresan. Panie Jarku: czy mogę na forum podać nazwę i adres lecznicy??? . Może ktoś jest w podobnej jak ja sytuacji i mu to pomoże/? Jeśli nie to zainteresowanych proszę o e-mail szarita@wp.pl to podam prywatnie. Jeszcze raz dzięki
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 listopada 2005, 22:22

niestety żadnych reklam na naszych stronach nie można umieszczać ani płatnych ani bezpłatnych. Tak postanowili wszyscy właściciele i kierownicy Krak-vetu. Nie robimy żadnych wyjątków.

Co do pytania patrilli : nie stosuje reumaphytu więc nie będe sie wypowiadał.
Awatar użytkownika
Izu

08 listopada 2005, 13:38

Z dostępnych na rynku preparatów chondroprofilaktycznych polecam Joint Therapy Plus, ma najbogatszy skład.
Szarita- "wyciąg z kości rekina" czy to chodzi o chrząstkę rekina?
Rozumiem, ze mogła być wrażliwa na jakiś składnik tego preaparatu, ale nie sądzę, zeby miało to jakiś związek z jej "chodzeniem na przednich łapkach" :?
szarita.

09 listopada 2005, 18:54

no cóż Izu, wyciąg z rekina, czy to z jego kości czy z chrząstki był po prostu nieprzyswajalny dla mojej suczki, a chodzenie na przednich łapach miało związek z tym, że na tylnych już nie mogła się podpierać bo tak bardzo ją bolały stawy biodrow. Wyciąg z rekina miał jej pomóc w regenaracji tychże stawów biodrowych, ale nie miał na to szans. Dopiero preparaty o których pisałam są tolerowane przez Sagę. Rozumiem, że wymienione przez Ciebie preparaty można stosować jako wspomaganie regeneracji stawów?? Dzieki za info. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje