Witam!
Żyje na wyjeździe a w domu z rodzicami pozastal moj ukochany owczarek belgijski.
Psina ma 13 lat, stan zdrowia super, pelne uzebienie, masa mieśniował ładna, badania wszystkie pozytywne, tylko niestety stawy siadły. Odwiedziłem. go jakiś czas temu i problem tak sie nasilił że ciągał łapy. Po 2 miesięcznej kurracji Arthroflexem psisko wstaje po twardej powierzchni chodzi lekko "pijanym" krokiem. trawa czy piach to niestety plątanie nóg i wywrotki.
Mamy lato, pies siedzi sobie całymi dniami i spi na działce w altance, codziennie przypusowe minimum 4 długie spacerki żeby sie ruszał. Niestety idzie zima, rodzice maja swoje lata a mieszkanie na 2 pietrze. schody to dla pieska męczarnia i przerazony siada i nie chce iść a rodzice siły nie mają by codziennie kilkukrotnie go znosić i wnosić.
jak sobie radzicie? szukam sposobów żeby go wesprzeć na schodach, gdzieś znalazłem tylnie szelki, czy ktoś testował?? Może ma ktoś jakis magiczny cudowny pomysł bo strasznie z rodzina nie chcemy pieska zostawiac w altance samego zima. (teraz od 8 do 22 ma towarzystwo)
Oprócz arhroflexu zakupiłem teraz comivition i arthrosan które wcześniej polecał mi lekarz- zastanawiam się tylko czy te leki powinny być łaczone na raz ?? piesek ma mase 32 kilo. jego pożywienie to sucha karma + dodatki miesne od czasu do czasu i warzywa. czy est jakas karma która powinna byc podawana w przypadku takich problemów?
poradzcie cos prosze bo wizja zimy mnie przeraża a ja niestety podróżujac nie moge wesprzeć wtedy swojego pieska.
Dysplazja owczarka - wesprzyjcie poradami
Jest karma dla psów z problemami stawowymi, kostymi. Może rozważ podawanie swojemu Royal Canin mobility support (karma weterynaryjna). Ja obecnie zaczęłam ją stosować, polecił mi ją lekarz. W komentarzach osób, które zakupiły ją w krak vecie są o niej pozytywne opinie. Osobiście liczę na jej działanie u mojej 10 letniej suni owczarka niemieckiego. Moja dostaje też rimadyl - przeciwzapalnie i przeciwbólowo i artroflex, ale wet stopniowo kazał mi odstawiać artroflex z uwagi na odpowiednią zawartość glukozaminy i chondroityny właśnie w tej karmie. Może jest to jakiś sposób. Życzę powodzenia i wielu jeszcze latek pieskowi. Ja też walczę o swoją i mam nadzięją, że w końcu trafię.
NiA
NiA
Ja bez mrugnięcia okiem poleciłabym chondroprotektor CANOSAN. Drogi, ale niesamowicie wydajny i w przypadku mojej młodziutkiej suni z HD-E sprawdził się fantastycznie.
W tej chwili mała jest po operacji, nadal ten preparat podajemy i działanie określam jako CUDOTWÓRCZE wręcz (zwłaszcza jeśli chodzi o regenerację chrząstki)
Co do diety to nam polecano najbardziej Hills J/D (kilku ortopedów, w tym prowadzący moją sunię po Daroplastyce)
Ja akurat do Hill'sa mam większe zaufanie niż do Royala, ale to tylko moje zdanie. No i nadal dodawałabym chondroprotektor, mimo wszystko.
W tej chwili mała jest po operacji, nadal ten preparat podajemy i działanie określam jako CUDOTWÓRCZE wręcz (zwłaszcza jeśli chodzi o regenerację chrząstki)
Co do diety to nam polecano najbardziej Hills J/D (kilku ortopedów, w tym prowadzący moją sunię po Daroplastyce)
Ja akurat do Hill'sa mam większe zaufanie niż do Royala, ale to tylko moje zdanie. No i nadal dodawałabym chondroprotektor, mimo wszystko.