dysplazja
dlatego podałem wiek 18 miesięcy jest to wik uniwersalny dotyczący wszystkich ras i przez sławy radiologiczne w Polsce tak zalecany. Co do usa masz racje.
Przepraszam, że wyciągam stary temat, ale chciałabym nawiązać do wyniku prześwietlenia, i ewentualnego wpisu do rodowodu. Czy ten wynik wpisywany jest automatyczie, czy o to aby był wpisany muszę zadbać ja?
Czy muszę wynik wpisać do rodowodu?
Czy muszę wynik wpisać do rodowodu?
powinno się wpisać do rodowodu jednak na życzenie Pani może nie zostać wpisane jednak rodzi to patologie w postaci rozmnażania zwierząt chorych miejmy to na uwadze .
Ale jak w takim razie odbywa się ten wpis?
Dostaję wynik i idę do ZK?
Czy Klinika wysyła do ZK?
Dostaję wynik i idę do ZK?
Czy Klinika wysyła do ZK?
dokładnie jak to napisane wyżej
Nie wiem jak jest w rasach, ktore musza miec przeswietlenie do uzyskania uprawnien hodowlanych, ale w tych, dla ktorych przeswietlenie nie jest obowiazkowe, wystarczy, ze pies ma 12 miesiecy.Czy wpisy dokonywane są jeśli pies nie ma jeszcze 18 miesięcy?
Najlepiej zadzwonic do lekarza, ktory bedzie dokonywal wpisu i zapytac. Wydaje mi sie jednak, ze nie bedzie problemu z wpisem nawet jesli pies nie ma jeszcze skonczonych 18 miesiecy.
Jest to rasa w której nie wymaga się prześwietlenia. Pies będzie miał robione prześwietlenie prawdopodobnie w wieku 14 miesięcy.
formalnie wpisu powinno się dokonywać jak samej oceny po ukończeniu 16 miesiąca życia.
A gdzie jest formalny zapis okreslajacy taka a nie inna dolna granice wieku?formalnie wpisu powinno się dokonywać jak samej oceny po ukończeniu 16 miesiąca życia.
Moj pies mial robione przeswietlenie z wpisem w wieku 12 miesiecy. I nie on jeden.Jest to rasa w której nie wymaga się prześwietlenia. Pies będzie miał robione prześwietlenie prawdopodobnie w wieku 14 miesięcy.
Radzilabym jednak jeszcze zapytac lekarza, ktory bedzie dokonywal wpisu czy ma jakas dolna granice wieku - lepiej zapytac wczesniej niz fatygowac sie niepotrzebnie (o ile wybierasz sie osobiscie - co zdecydowanie polecam).
są to ostanie dane tzn. z listopada 2005 r przekazane nam na specjalizacji przez dr. Siembiede.
Coz, widac teoria swoje, praktyka swoje
Szkoda, ze u nas nie ma jakiegos "ciala", ktore wydaje certyfikaty i rownoczesnie okresla ogolnodostepne reguly - tak jak angielskie BVA, ktore wymaga ukonczonych 12 miesiecy czy amerykanskie OFA, ktore z kolei nie wydaje certyfikatow psom mlodszym niz 24 miesiace.
Szkoda, ze u nas nie ma jakiegos "ciala", ktore wydaje certyfikaty i rownoczesnie okresla ogolnodostepne reguly - tak jak angielskie BVA, ktore wymaga ukonczonych 12 miesiecy czy amerykanskie OFA, ktore z kolei nie wydaje certyfikatow psom mlodszym niz 24 miesiace.