Dysplazja u małych psów
Oczywiście zapytanie jest moje nie wpisałam wczesniej imienia.Anonymous pisze:Czy mogę się dowiedziec jeszcze na czym polega zabieg: usunięcie główki bioder?
Czy mogę się dowiedzieć jak działa Hyonate Bayer i czy takie rozwiązanie by miało sens u mojego psa ? Ile to kosztuje i w jakich dawkach sie daje i ile trwa kuracja ?
u Twojego psa na razie nie robiłbym ŻADNYCH zabiegów. Usunięcie główki bioder polega na usunięciu główki kości biodrowej. Nic tam więcej się nie robi. Jak działa Hyonate - nie wiem nie stosuje.
Oto odpis z ulotki:
Właściwości:
Hialuronian sodu to naturalnie występująca w organizmie ssaków substancja (sól sodowa kwasu hialuronowego). Jest ona swobodnie transportowana w płynach ustrojowych i wchodzi w skład struktur łącznotkankowych organizmu. W stawach jest produkowana przez komórki błony maziowej-synowiocyty. Wielkocząsteczkowe łańcuchy hialuronianu sodu układają się w przestrzenną sieć, wiążącą cząsteczki wody. Stanowią one frakcję mazi stawowej nadającej jej właściwości smarujące i poślizgowe.
Cząsteczki hialuronianu sodu przechodzą z synowiocytów błony maziowej do płynu stawowego, gdzie tworzą płynną, elastyczną warstwę ochronną.
Hialuronian sodu:
zapewnia odpowiednią lepkość i właściwości poślizgowe płynu stawowego dzięki swojej strukturze,
wspomaga funkcję filtracyjną błony maziowej ( regulacja składu płynu stawowego),
wchodzi w skład chrząstki stawowej i bierze udział w jej odżywianiu,
wykazuje działanie przeciwzapalne:
hamuje aktywność fagocytarną granulocytów,
hamuje aktywność limfocytów (proliferację, migrację),
zmniejsza uwalnianie prostaglandyn,
hamuje aktywność interleukin,
zmniejsza uwalnianie wolnych rodników.
Po podaniu dożylnym poziom hialuronianu sodu, zależny od dawki leku, szybko zmniejsza się w efekcie przenikania do struktur docelowych.
Jest metabolizowany w wątrobie i wydalany przez płuca w postaci dwutlenku węgla.
Wskazania:
Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi stawów.
Przeciwwskazania:
Nie są znane.
Działania niepożądane:
W ciągu pierwszych 24-48 godzin od zabiegu w okolicy wkłucia może pojawić się rozległy obrzęk jako wynik podrażnienia tkanek po wstrzyknięciu.
Interakcje:
Nie są znane.
Dawkowanie i stosowanie:
Stosować dożylnie lub dostawowo.
dożylnie:
4 ml (odpowiada dawce 40 mg/zwierzę), dostawowo: 2 ml (odpowiada dawce 20 mg/zwierzę) Leczenie może być powtarzane trzykrotnie w odstępach tygodniowych.
Przy podawaniu leku należy ściśle przestrzegać zasad aseptyki. W przypadku wstrzyknięć dostawowych szczególnie ważna jest dezynfekcja miejsca wkłucia oraz odpowiednie unieruchomienie zwierzęcia. Nadmiar mazi stawowej powinien zostać usunięty przed podaniem preparatu. Należy uważać aby nie uszkodzić igłą powierzchni chrząstki stawowej. Dla uzyskania optymalnego efektu terapeutycznego zaleca się 3 dniowy odpoczynek konia w stajni.
Oto odpis z ulotki:
Właściwości:
Hialuronian sodu to naturalnie występująca w organizmie ssaków substancja (sól sodowa kwasu hialuronowego). Jest ona swobodnie transportowana w płynach ustrojowych i wchodzi w skład struktur łącznotkankowych organizmu. W stawach jest produkowana przez komórki błony maziowej-synowiocyty. Wielkocząsteczkowe łańcuchy hialuronianu sodu układają się w przestrzenną sieć, wiążącą cząsteczki wody. Stanowią one frakcję mazi stawowej nadającej jej właściwości smarujące i poślizgowe.
Cząsteczki hialuronianu sodu przechodzą z synowiocytów błony maziowej do płynu stawowego, gdzie tworzą płynną, elastyczną warstwę ochronną.
Hialuronian sodu:
zapewnia odpowiednią lepkość i właściwości poślizgowe płynu stawowego dzięki swojej strukturze,
wspomaga funkcję filtracyjną błony maziowej ( regulacja składu płynu stawowego),
wchodzi w skład chrząstki stawowej i bierze udział w jej odżywianiu,
wykazuje działanie przeciwzapalne:
hamuje aktywność fagocytarną granulocytów,
hamuje aktywność limfocytów (proliferację, migrację),
zmniejsza uwalnianie prostaglandyn,
hamuje aktywność interleukin,
zmniejsza uwalnianie wolnych rodników.
Po podaniu dożylnym poziom hialuronianu sodu, zależny od dawki leku, szybko zmniejsza się w efekcie przenikania do struktur docelowych.
Jest metabolizowany w wątrobie i wydalany przez płuca w postaci dwutlenku węgla.
Wskazania:
Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi stawów.
Przeciwwskazania:
Nie są znane.
Działania niepożądane:
W ciągu pierwszych 24-48 godzin od zabiegu w okolicy wkłucia może pojawić się rozległy obrzęk jako wynik podrażnienia tkanek po wstrzyknięciu.
Interakcje:
Nie są znane.
Dawkowanie i stosowanie:
Stosować dożylnie lub dostawowo.
dożylnie:
4 ml (odpowiada dawce 40 mg/zwierzę), dostawowo: 2 ml (odpowiada dawce 20 mg/zwierzę) Leczenie może być powtarzane trzykrotnie w odstępach tygodniowych.
Przy podawaniu leku należy ściśle przestrzegać zasad aseptyki. W przypadku wstrzyknięć dostawowych szczególnie ważna jest dezynfekcja miejsca wkłucia oraz odpowiednie unieruchomienie zwierzęcia. Nadmiar mazi stawowej powinien zostać usunięty przed podaniem preparatu. Należy uważać aby nie uszkodzić igłą powierzchni chrząstki stawowej. Dla uzyskania optymalnego efektu terapeutycznego zaleca się 3 dniowy odpoczynek konia w stajni.
u Twojego psa na razie nie robiłbym ŻADNYCH zabiegów. Usunięcie główki bioder polega na usunięciu główki kości biodrowej. Nic tam więcej się nie robi. Jak działa Hyonate - nie wiem nie stosuje.
Dziekuję - postanowiłam nie ciąc psa Pies biega jak na razie normalnie daje cały czas ten Arthroflex + Hills'a. Dziś leżał sobie na żabę, po schodach nie chodzi mam go na rekach, kupiłam smycz automatyczna 3 metrówkę więc mam zawsze kontrolę ale pozwalam tez biegać ale nie godzine non stop. Biega jak zwiewa prze psem koleżanki ale to dlatego że on sam ja zczepia.
i bardzo dobrze, pokazuj go także lekarzowi aby popatrzył co jakiś czas jak chodzi i zrób kontrolne rtg.
-
- Informacje
-