Dysplazja u szczeniaka
byłem na szkoleniu i dotyczącego IRAP i komórek macierzystych. Nie przekonuje mnie na razie w 100 % ani jedna ani druga metoda. Choć bliższa jest mi metoda z komórkami macierzystymi . I irap i komórki macierzyste to leczenie drogie , nie wiem dokładnie nie znam kosztów , ale należy się liczyć z przedziłaem 1500-2000 zł ( komórki macierzyste na 100 % 2000-2500zł. - w zależności od firmy)
Witam mam pieska 6 miesięcznego (mieszanka owczarka niemieckiego z bernardynem)który mam dysplazje obu stawów biodrowych o zaawansowanym stadium choroby czyli jest bardzo zle dowiedziałam się o tym nie dawno świat mi się zawalił ale nie ma co się uzalac nad sobą tylko działać!!!! Jeżdżę od kilku dni z Majkim do weterynarza na zastrzyki (przeciw zapalne i bólowe) i jest znaczna poprawa nie piszczy jak wstaje więc jest już lepiej niestety jak każdy wie psy które chorują na ta przypadłość nie mogą szaleć tak wiec zero ruchu spacery dosłownie 5minutowe i do domu ważna także jest waga u psa no mój akurat waży 40 kg zalicza się do ras olbrzymich co będzie bardzo źle wpływać na jego stawy więc psy z tą chorobą muszą mieć wagę piorkowa bardzo ważna jest dieta Majkuś po 13 miesiącu życia będzie miał dwie operacje na stawy biodrowe na tą chwilę leczymy go nie operacyjnie czyli zastrzyki i ludzie Co najważniejsze REHABILITACJA!!!!! My zaczynamy rehabilitację laserową niestety zabiegi i leczenie mojego czterdziesto kilowego szczęścia wiąże się z wysokimi kosztami ale wychodzę z tego założenia ze jeśli ktoś bierze pieska pod swoją opiekę to zdaję sobie sprawę z tego że to kosztuje a ludzie którzy nie mają na leczenie swojej pociechy nie powinni uciekać do rozwiązań uśpienia psa jest to nie humanitarne można zawsze prosić o pomoc ludzi założyć internetową fundację trzeba walczyć żeby ulżyć psu bo niestety dysplazja jest nie uleczalna ale da się z tym żyć
Witam
Od tygodnia mieszka z nami labek(8tyg) - po dwóch dniach zaczął kuleć na lewa przednia łapkę ,to było po nocy...zrobiliśmy rtg,okazało się ze nic tam niema ,ze zapewne sobie coś naciągnął podczas nocnych harcy po panelach (zapewne poślizg) a teraz pojawił się kolejny problem,pies kuleje na lewa tylnią łapkę ,od tak poprostu...spał i zbudził się z piskiem...na dwór Nie chodzi zbyt często bo jest malutki i niema wszystkich szczepionek .... je karmę arion mieszana z purina ...dodatkowo gotuje mu piers z kurczaka ...o co chodzi ???
[quote="Jarek"]labladora nie będziesz musiała uśpić - spokojnie. Najważiejsze to całkowicie ograniczyć nadmierny ruch. Na smyczy tak luzem bieganie nie. Należałoby dokładnie zbadać te łapy w chodzie , bierne ruchy, mięśnie grzebieniaste , ogólna masa mięśniowa łap. Dokładnie powtarzać te zdjęcia i śledzić co się dzieje . Zwierzę przeciążą tylną lewą łapę na skutek dysfunkcji prawej łapy i powoduje urazy lewej .[/quote]
Od tygodnia mieszka z nami labek(8tyg) - po dwóch dniach zaczął kuleć na lewa przednia łapkę ,to było po nocy...zrobiliśmy rtg,okazało się ze nic tam niema ,ze zapewne sobie coś naciągnął podczas nocnych harcy po panelach (zapewne poślizg) a teraz pojawił się kolejny problem,pies kuleje na lewa tylnią łapkę ,od tak poprostu...spał i zbudził się z piskiem...na dwór Nie chodzi zbyt często bo jest malutki i niema wszystkich szczepionek .... je karmę arion mieszana z purina ...dodatkowo gotuje mu piers z kurczaka ...o co chodzi ???
[quote="Jarek"]labladora nie będziesz musiała uśpić - spokojnie. Najważiejsze to całkowicie ograniczyć nadmierny ruch. Na smyczy tak luzem bieganie nie. Należałoby dokładnie zbadać te łapy w chodzie , bierne ruchy, mięśnie grzebieniaste , ogólna masa mięśniowa łap. Dokładnie powtarzać te zdjęcia i śledzić co się dzieje . Zwierzę przeciążą tylną lewą łapę na skutek dysfunkcji prawej łapy i powoduje urazy lewej .[/quote]