dziwna kulawizna

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

03 grudnia 2006, 21:31

Witam
o czym może według Państwa świadczyc kulawizna wystepujaca rano po spaniu,ewentualnie po dłuzszym odpoczynku w ciagu dnia?pies utyka dosłownie przez kilka pierwszych kroków potem po rozchodzeniu sie jest juz w porzadku.Rtg nie wykazało nic,pies miał noge w usztywnieniu,ale kulawizna nadal sie utrzymuje.jest to młody 2 letni pies,ma oczywiscie ograniczony ruch,ale trwa to juz ponad miesiac.Zaczynnam sie powaznie martwic:(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 grudnia 2006, 10:28

odpowiedź jest bardzo prosta : świadczy to o problemach ortopedycznych, które obowiazkowo należy ustalić. Niestety nic wiecej nie można na to napisać bez badania ogólnego i szczegółowego.
Gość

04 grudnia 2006, 22:00

dziekuje za odp.jakie jescze badania poza rtg i badaniem w zwiotczeniu (proby szufladowe itp) powinien miec wykonane w takim razie?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 grudnia 2006, 22:40

powinien lekarz przeprowadzić całościowe ( pełne ) badanie ortopedyczne zaczynając od ogladania, omacywania a kończąc na badaniach specjalistycznych tj. rtg podpierając sie także badaniami neurologicznymi.
Gość

08 grudnia 2006, 18:54

Pies miał oczywiscie badania polegajace na obmacywaniu,ogladaniu,ogladaniu w ruchu i statyce,w zwiotczeniu i bez.miał rtg i generalnie te badania nie wykazałąy nic zadnych zerwnych czy naderwanych wiezadeł,obraz rtg tez nie pokazuje zmian,wiec sadziłam,ze tak charakterystyczna kulawizna moze np swiadczyc o jakis zmianach reumatycznych?stawy biodrowe i kolana tez w porzadku. lekarzom i mi juz brakuje koncepcji a pies nadal kuleje;/
Awatar użytkownika
patrilla

10 grudnia 2006, 22:42

nie wiem czy to przydatne moja suka po badaniach przy naderwaniu więzadła takze została zdiagnozowana jako zdrowa - dopiero jak zerwała (pies słabo czuły AST) lekko kulała inne psy ledwo chodzą w takiej sytuacji ... można zrobić laparoskopię kolana ...
spróbuj od prostej laickie ;) metody by sprawdzić czy to problemy reumatyczne zacznij smarować nogę psa preparatem przeciwzapalnym i przeciwbólowym polecam "maść końską" zobacz TU:
na chłopski rozum jesli pomoże (tak jest u mojej suki zwyrodnienie stawów) masz odpowiedź ...
czasem psy maja takze utykanie nawykowe mimo braku urazu ... ale to chyba nie ten przypadek ...
czasem jest tak ze trzeba sie chwytac każdej metody ...
powodzenia
Awatar użytkownika
gasparo

11 grudnia 2006, 17:21

Poszperaj w internecie i poczytaj o Zespole końskiego ogona.
Jeżeli Twój pies to owczarek niemiecki lub inna duża rasa, to ta kulawizna może świadczyć o tym zespole.
W diagnostyce konieczne będzie wykonanie rezonansu magnetycznego.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 grudnia 2006, 23:37

co do tej maści to spokojnie. Jeśli podasz jakikolwiek środek przeciwbólowy to jęli przyniesie poprawe całkowitą to raczej nie mamy do czynienia z jakiś trwałymi uszkodzeniami, jesli nie ma poptawy TRZEBA znaleźć co się dzieje!!! Z kulawizną zapamiętajcie jest tak : ZAWSZE JEST JEJ PRZYCZYNA I NALEŻY JĄ ZNALEŹĆ. Nie ma innego wyjścia. Leczenie na przysłowiową pałę daje dalekosiężne skutki w późniejszym czasie często trwałe i nieodwracalne.
Awatar użytkownika
patrilla

12 grudnia 2006, 23:47

pan jarek jak zwykle ma racje tylko czasem brak dobrego oka by znaleśc ten uraz ...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 grudnia 2006, 23:55

myślę, że nawet nie o to oko chodzi ale czasami o pasje. Oropeda pasjonata to skarb jak i każdy inny specjalista pasjonata.
ODPOWIEDZ
  • Informacje