Dziwne krwawienie po przebytej operacji ropomacicza.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ziele77

09 sierpnia 2006, 13:14

Witam!
Niepokoi mnie stan mojej suki,a jakoś nie mam w mojej okolicy wetów którzy wzbudziliby moje zaufanie(każdy stawia inną diagnozę i leczenie).
Moja suczka(owczarek niemiecki)ma już ukończone 14 lat,jest już w tej chwili schorowana ma zaawansowane zwyrodnienie kręgosłupa(spondyloza),a więc problemy z chodzeniem,od czasu do czasu ma problemy z nietrzymaniem moczu(zaczęło się to po ostatniej operacji kilka lat temu z której ledwo się wybudziła)ale co mnie niepokoi najbardziej to to że krwawi z dróg rodnych.Neska miała w wieku 7 lat operację na ropomacicze.Było to ropomacicze "zamknięte",operacja była w ostatniej chwili i ledwo ją odratowali.Ponoć wszystko jej wycięli(orariohysterectomia)ale niestety od czasu operacji sunia wciąż krwawi z drug rodnych,czasem po trochu a czasem ma takie okresy że wygląda to jak normalna cieczka!Z tym,że psy na nią nie reagują.Wydzielina jest bardzo wodnista i bardziej brunatna niż czerwona,nie ma też jakiegośintensywanego zapachu.Trwa to już 7 lat,co to może być?!Przy czym przez ten cały czas suna czuje się dobrze,nie ma gorączki,ma apetyt.Trochę boję się,że to coś poważnego,a niestety w razie czego nie podejmę się operacji bo sunia by już jej nie przeżyła.Miała 8 narkoz i z ostatniej ledwo się wybudziła,przez dwa dni nie mogła dojść do siebie!
Czy Pan doktor ma jakiś pomysł co to może być i czy da się coś zaradzić nieoperacyjnie?W tej chwili znów ma okres kiedy bardzo plami,wręcz kapie z niej.. :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 sierpnia 2006, 13:35

należy bardzo dokładnie się przyjrzeć drogom moczowo płciowym jak i samemu kikutowi po kastracji. Przyczyn może byc kilka i co da się zrobić nikt Ci nie napisze dopóki ktoś nie ustali przyczyny. Najpradopodobniej zakładając, że zabieg został dobrze wykonany może mieć suczka problemy z jakiś tworami dotyczącymi samej pochwy lub pęcherza moczowego. Trzeba wykonać dokładne badanie ginekologiczne niewykluczone, że waginoskopie jak i usg pęcherza moczowego.Potem decydować co dalej.
ziele77

09 sierpnia 2006, 14:08

Bardzo dziękuję za radę.Zamierzam tak zrobić.Mam tylko jeszcze jedno pytanie,czy to badanie(waginoskopia)jest bolesne lub nieprzyjemne dla psa?Pytam ponieważ moja sunia ma od wielu lat bardzo wrażliwy(bolesny?)brzuch i nie lubi wszelkich nacisków na podbrzusze.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 sierpnia 2006, 20:18

no nie jest to do końca przyjemne u niektórych suk stosujemy premedykacje.
ziele77

10 sierpnia 2006, 23:08

Dziś byłam z moją sunią na dokładnym USG jamy brzusznej.Pozwolę sobie przytoczyć opis badania:Wątroba powiększona miernie z dość znaczną przebudową zwyrodnieniową z cechami zwyrodnienia tłuszczowego.Pęcherzyk żółciowy o miernym zapaleniu przewlekłym,mierna ilość zagęszczeń.Śledziona miernie powiększona z mierną przebudową przerostową z ogniskami łagodnych rozrostów do 1 cm.Nerki o dość znacznym zapaleniu przewlekłym,mineralizacje miedniczkowe.Nadnercza bez zmian.Pęcherz moczowy o nieznacznym zapaleniu przewlekłym.Okolica kikuta macicy i jajników bez zmian.Pozostałe narządy jamy brzusznej bez uchwytnych zmian.Brak płynu w jamie otrzewnej.
Mam w związku z tym parę pytań:
1.Lekarz który skierował nas na badanie przepisał wcześniej rimadyl na problemy z chodzeniem,mimo że mówiłam o wątrobie i nerkach,mam ogromne wątpiwości co do tego leku,bo wiem że może mieć bardzo groźne(śmiertelne)skutki uboczne-czy powinnam go stosowaćdo niego dostałam osłonowo polprazol.Mam wątpliwości,bo nie chcę żeby leki bardziej zaszkodziły niż pomogły.Wolałabym "delikatniejsze"leki.
2.Mam pytanie-jakie wobec powyższych wyników Pan doktor zleciłby leczenie lub dodatkowe badania?Moja maksyma to ulżyć Nesce,ale tak by jej bardziej nie zaszkodzić.
3.W związku z tym,że nerki i wątroba są chore,jaką Pan doktór sugerowałby karmę!Sposób żywienia.W tej chwili moja sunia jest nieco otyła i nie mogę jej odchudzić(40 kg)Dostaje ostatnio różne suche,bo sprawdzam co dla niej najlepsze,ale nie wiem na co się zdecydować.Do każdej suchej karmy i tak muszę dodawać nieco kurczaka z bulionem,bo nie jest chętna na samo suche.Jadła już Royala maxi mature(OK),Acanę senior(rozchorowała się po niej!!!),Biomill senior(za drogi),Pro Plan(normalny ok,ale nie senior),Proformance(ok) i Best Choice Senior/light(okej)-w tej chwili znów zamówiłam Best choice.Proszęo radę jak ją karmić?
Bardzo przepraszam za potwornie długiego posta :oops: i czekam z nadzieją na odpowiedz.Pozdrawiam Laura. :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 sierpnia 2006, 00:27

opierając się na twoim opisie stwierdzam:
1. Stan suczki jest poważny.
2.Powinno się wykonać badania krwi ( biochemia i morfologia i moczu).
3. Jeśli odstawiać leki to po uzyskanych badaniach.
4. Nie podejme się leczenia takich stanów przez internet.
5.Dietoterapie rozpocząć po uzyskanych wynikach badań.
6. Skupić się skąd krwawi suka?
7. Mogę coś doradzić ale staraj się leczyć psa z lekarzem prowadzącym. Po opisie Usg widzę , że jest to człowiek , który wie co z tym robić.
ziele77

11 sierpnia 2006, 09:29

Witam!
Dziękuję za odpowiedź.Problem w tym,że suczka w tej chwili nie ma lekarza prowadzącego! :( Moja PAni doktór do której miałam zaufanie jest od dłuższego czasu na urlopie.Tak więc w pomniejszych sprawach błąkam się po różnych wetach.Co do leków to Neska jeszcze nie zaczęła brać żadnych dlatego pytałam czy rozpoczynać wogóle leczenie rimadylem.Wcześniej dawałam jej tylko essentiale forte i arthroflex uważając je za bezpieczne.
Co do lekarza który wykonał USG i opisał stan narządów wewnętrznych to jest to lekarz który tylko wykonał badanie.Neska nie jest u niego leczona i niestety od dziś jest na 3 tygodniowym urlopie,więc nawet nie mam możliwości zasięgnąć u niego porady.Co do krwawienia sugerował wziernikowanie,bo najpewniej jest to jakiś proces toczący się przy ujściu(polip w pochwie?).
Staram się więc cały czas znaleść zaufanego weterynarza i oczywiście wykonam morfologię i badanie moczu(te sprzed 2 miesięcy już były kiepskie-bardzo podwyższony Aspat i Alat i coś jeszcze (AP?)do tego stan nerek też niedobry)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 sierpnia 2006, 13:48

czyli na podstawie opisanych wyników sama udzieliłaś odpowiedzi nt. rimadylu.
ziele77

11 sierpnia 2006, 14:27

Tak.Rimadyl był przepisany jeszcze przed badaniem USG.Mam go w domu ale jeszcze wstrzymuję się z zastosowaniem..
Asiorek1984

28 maja 2016, 20:49

Witam.Moja sunia miała sterylizację około 1,5 roku temu.Ostatnio w miejscu gdzie zwykle sunia śpi zauważyłam dosyć sporą plamę przypominającą krew.Czy to możliwe żeby po sterylizacji suczka plamiła?Asiorek
ODPOWIEDZ
  • Informacje