Dziwne zmiany skórne POMOCY !!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 lutego 2015, 08:50

pogodzę obie strony. Robi się i tak i tak. Tzn. u większości małych psów można naciąć kaszaka i wyłuszczyć go łyżeczką chirurgiczną po miejscowym znieczuleniu i to daje w miarę rwały efekt. Najgorzej z kaszakami jest u ON , u którego te zabiegi dają często nawroty i tam najskuteczniejsze jest usuwanie trwałe, można oczywiście regularnie je opróżniać bardzo często nawet ich nie trzeba nacinać , bo same są otwarte .
Tetris

22 kwietnia 2020, 11:55

Witam, jestem właścicielką dwuletniego owczarka niemieckiego. Podczas wczorajszych zabaw z psem wyczułam w okolicach łopatki grudkę na jego ciele. Zmiana nie jest twarda, a gdy ją dotykałam to zmieniała delikatnie swoje położenie. Po lekkim naciśnięciu na zmianę pies nie zareagował, więc podejrzewam, że nie wywołuje to u niego bólu. Zasięgnęłam porady znajomej, która zasugerowała że może być to kaszak i że użycie maści ichtiolowej na kaszaki może okazać się skuteczne. Czytałam na temat jej działania. Maść pomaga usunąć ropę ze zmian skórnych. U psa znalazłam do tej pory tylko jedną zmianę, ale do weterynarza pojedziemy, żeby wykluczyć poważniejsze przypuszczenia. Maść ichtiolowa na kaszaki to tani sposób, który ma wielu zwolenników i sprawia wrażenie skutecznego, jeśli chodzi o niegroźne, małe zmiany. Preparat zbiera wiele pozytywnych opinii w leczeniu różnych zmian skórnych. Dlatego do czasu wizyty u weterynarza zdecyduję się aplikować maść ichtiolową na kaszaki u psa, które znalazłam. Czy zaaplikowanie maści może pomóc się z nimi uporać? Jak jeszcze inaczej można się pozbyć tych zmian?
ODPOWIEDZ
  • Informacje