enarenal

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gustuff

13 marca 2007, 07:42

witam wszystkich serdecznie
zeszlego lata mojemu psiakowi (jamnik szorstkowlosy, lat 14) weterynarz z powodu powiekszonego serca przepisal Enarenal, ktory to mial byc zazywany jesli objawy (kaszel po wysilku, krztuszenie sie) nasila sie. teraz zauwazylem, ze czesciej pies sie krztusi, a jak spi to jeszcze czasami sie "zapowietrzy". czy moge wykupic ten lek i podawac go bez dodatkowych konsultacji z weterynarzem? aktualnie pies nie zazywa innych lekow.

dziekuje za odpowiedz
gustuff

13 marca 2007, 07:47

no i jeszcze jak dlugo go stosowac? ma przepisane 5mg, 1tab/dziennie.
Gość

13 marca 2007, 17:28

enap to lek na recepte.nie polecam ci leczyc niewydolnosci serca na wlasna reke.istnieje lek sterydowy w zastrzyku ,ktory podaje sie raz na dwa tygodnie,psiak zazwyczaj przestaje sie dusic,ale o tym musi zadecydowac wet.zwracaj uwage czy piesek nie robi sie grubszy w okolicy brzucha ,tak jak by tyl mimo ze nie je wiecej.to by swiadczylo o wodobrzuszu.oszczedzaj mu stresow , niestety z wiekiem nie bedzie lepiej.ale przy odpowiedniej opiece,moze sobie jeszcze dlugo pozyc,czego ci serdecznie zycze
Gość

13 marca 2007, 20:33

Ja proponuję jednak podejść do lekarza i zrobić psu dokładne badania, bo skoro objawy się nasilają to oznacza, że niewydolność serca jest coraz większa, a piesek jest już stary. Tak jak napisano wyżej Enarenal to lek na receptę więc ot tak sobie go nie kupisz w aptece. Jest stosowany w leczeniu nadciśnienia oraz niewydolności serca. Być może do leczenia trzeba będzie włączyć jakieś inne leki, np. moczopędne (Furosemid), bo psu może zbierać się woda w płucach skoro coraz częściej się krztusi i ma duszności nawet w spoczynku, więc najlepiej iść w miarę szybko do weta. Trzeba pilnować by nie doszło do obrzęku płuc w skrajnym przypadku i pies się nie "utopił" mówiąc wprost. Znałem jednego jamnika który zszedł z tego świata w ten sposób przy niewydolności serca.
Dorota 123

15 marca 2007, 10:23

Mój poprzedni psiak kundelek (chartowaty ok 40kg-mowy) pod koniec swojego życia też miał problemy z sercem no i z tylnymi łapami, jednak leczenie przynosiło rezultaty (ostatnie ok 3 lata życia był "wspomagany"), pamietam że na serce oprócz Enarenalu mielismy też Nitrogliceryne w maści w razie potrzeby miał wsmarowywaną w ucho. Idz do weterynarza, i porozmawiaj o leczeniu. Pamietam że u mojego psa w ciągu ostatnich lat życia były takie etapy np:2 tyg problemy z chodzeniem i sercem(kaszel) i pożniej kilka miesięcy spokoju i znowu, leki na serce i stawy przyjmował stale.
Do poprzedniego gościa- kaszel u psa czesto jest objawem choroby serca, jest on z tego co wiem instynktowny- kaszlac serce dostaje masażyk, my jeśli czujemy że mozemy miec zaraz zawał też powinniśmy świadomie usiłowac kaszlec by serduszku pomóc- tak gdzieś czytałam.
Pozdrawiam i życze jamniczkowi jeszcze wielu, wielu szczęśliwych lat pełnych zdrowia i radości :)
Gość

15 marca 2007, 18:51

Dorota 123 pisze:Do poprzedniego gościa- kaszel u psa czesto jest objawem choroby serca, jest on z tego co wiem instynktowny- kaszlac serce dostaje masażyk
Kaszel będący najczęstszym objawem choroby serca nie jest instynktowny a wynika z czegoś innego. Właśnie z gromadzenia się w płucach i oskrzelach płynu. A obrzęk płuc to nic innego jak właśnie obecność dużej ilości płynu w płucach. A to już jest stan zagrażający życiu i to miałem na myśli pisząc o "topieniu" się.
Gość

15 marca 2007, 19:54

"swiadomie kaszlec by pomoc....:,takie bzdury mozna czesto wyczytac w kolorowej prasie dla gospodyn domowych/nie zamierzam nikogo urazic,ale wkurza mnie nieraz ta prasa,sama jestem osoba b.powaznie chora na serce i poza tymi lekami musze brac ciagle sterydy,leki wziewne,itp. a i tak ciagle sie dusze z powodu niewydolnosci serca,jak tylko pojawia sie kaszel natychmiast hamuje go berotekiem,bo z kazdym kaszlnieciem nastepuje coraz wiekszy obrzek oskrzeli.dlatego kazdy astmatyk nie rusza sie zdomu bez inchalatora w kieszeni.moja sasiadka muwi ,ze pies ma duzo szczekac bo wtedy dotlenia pluca i co ty na to.
Gość

16 marca 2007, 07:35

Coś mi się wydaje, że z powodu niewydolności serca możesz się co najwyżej szybko męczyć, a kaszlesz i dusisz się z powodu astmy skoro bierzesz leki wziewne zawierające sterydy. Berotec to lek przeciwastmatyczny. Sterydów chyba nie stosuje się w leczeniu niewydolności serca.
Gość

16 marca 2007, 12:26

nie mam astmy. widzisz serce i pluca sa ze soba bardzo powiazane,przy duzej niewydolnosci pecherzyki w plucach przepelniaja sie krwia,ale ja nie jestem lekarzem i nie bede uzywac medycznych terminow.niestety choroby serca dotukaja ,tak ludzi jak i psy,diagnozowanie/wywiad,badania/,sa bardzo podobne ,leczenie rowniez,roznica polega na tym ze czlowiek ma wiekszy dostep do badan np. echo serca ,koro...,jak i do zabiegow ,lacznie z transplantacja ,ale swiat idzie do przodu i jestem pewna ze za kilka miesiecy echo /usg serca/,bedzie dostepne i w krakowie dla naszych zwierzakow oczywiscie.
Gość

16 marca 2007, 18:54

Anonymous pisze:nie mam astmy
To po co stosujesz sterydy, leki wziewne w tym Berotec? Może to nie astma a POChP?

Musi być związek między sercem a płucami skoro niewydolność serca w skrajnym przypadku może być przyczyną obrzęku płuc. Ale nigdzie nie doczytałem o leczeniu niewydolności serca sterydami i lekami wziewnymi. Wręcz przeciwnie - sterydy są przeciwwskazane lub należy je stosować bardzo ostrożnie w chorobach serca w tym w niewydolności krążenia. Tak więc ten lek o którym wspominasz na początku - steryd o przedłużonym działaniu, podawany raz na dwa tygodnie (to chyba Dexafort) nie ma zastosowania w leczeniu niewydolności serca. Za to sterydy mają zastosowanie m.in. w leczeniu chorób układu oddechowego. Ale w tym przypadku kaszel jest tylko objawem niewydolności serca, ale nie można leczyć objawów zamiast przyczyny czyli niewydolności serca.

Nawet ten Berotec który stosujesz, choć to nie jest lek sterydowy, należy ostrożnie stosować u pacjentów z zaburzeniami czynności serca i układu krążenia.
Gość

16 marca 2007, 20:26

moj poprzedni piesek,przyszedl na swiat z wada serca od poczatku byl leczony w jednej z lepszych lecznic krakowskich/nie moge pisac nazwy, ale jako jedyni maja range kliniki wet. w krakowie/byl prowadzony przez dr wet.kardiolog, z uplywem lat serce przeroslo mocno/kardiomiopatia przerostowa/psina dusila sie przy kazdych emocjach np,radosc przy powitaniu,ataki podczas snu ,trzeba bylo wlaczys sterydy ,enkorton mu nie sluzyl,czesto jadac do lecznicy stosowalam euphiline,berotek,nie raz slyszalam ze dobrze ze go zabezpieczylam bo moglby nie doczekac wizyty.dozyl 13 lat.osobniki zdrowe tez czesto nie zyja dluzej/te bez wad wrodzonych oczywiscie./dla mie zyl za krotko,dla wet.zadziwiajaco dlugo./wiesz wszystkie leki szkodza,ziola i witaminy tez,ale nie raz nie ma wyjscia .uwierz ze jak nastoletni piesek kaszle ,przydusza sie to trzeba zdadac serduszko, zreszta nie musisz mi wierzyc ,nie jestem medykiem.od tego jest wet. i jemu ufaj.koncze juz ten temat,bo nie widze sensu go przedluzac.
Gość

16 marca 2007, 22:58

No to skoro koniec, to tak na koniec :)

Domyślam się gdzie i kto go leczył. Ale sama napisałaś, że dopiero po latach włączono sterydy i Encorton psu nie służył. Ale sterydy włączono pewnie tylko po to, by w końcowej fazie zmniejszyć czy też złagodzić objawy towarzyszące chorobie takie jak kaszel czy duszenie się, a nie po to by leczyć nimi serce.
Rozumiem podanie psu tabletki Euphylliny, ale jak podałaś psu Berotec skoro to aerozol wziewny? Przecież skuteczne podanie takich środków psu jest chyba niemożliwe, bo niby jak pies potrafił objąć ustnik wargami, wykonać wdech jednocześnie z naciśnięciem aerozolu, a następnie wstrzymać oddech na kilka sekund i wykonać wydech...
Piszesz, że pies ciepiał na kardiomiopatię przerostową. A przeciwwskazaniem do podawania Berotecu jest właśnie m.in. kardiomiopatia przerostowa... Co do stosowania Euphylliny to również przeciwwskazaniem są ostre problemy z układem krążenia.

Mojemu psu też w końcowej fazie jego życia podawano steryd kiedy kaszlał i się dusił, ale serce miał zdrowe.
Anonymous pisze:uwierz ze jak nastoletni piesek kaszle ,przydusza sie to trzeba zdadac serduszko
Ależ ja Ci wierzę, zresztą na samym początku napisałem, by podejść do lekarza i zrobić psu dokładne badania, a nie leczyć psa na własną rękę. Ale nie można pisać o stosowaniu sterydów w leczeniu niewydolności serca.
Gość

17 marca 2007, 00:43

w pierszym poscie zazneczylam ze enap jest na recepte,co mialo znaczyc nie kombinuj sam,idz do weta,pisalam tez ze o leczeniu musi zdecydowac lekarz, chodzilo o psa ktory sie przydusza,ze ma leki nasercowe enap ,bylo podane w poscie,a co zduszeniem,nie uwazasz ze objawowo tez trzeba leczyc?enap tez powoduje kaszel.ze istnieje taki steryd chcialam aby wiedzial a nie podawal psu od tego jest lekarz/nieraz jednak mozna mu cos zasugerowac/lekow na nad cisnienie,nasercowych i sterydow,nie wolno zazywac, na wlasna reke,ani przerywac na wlasna rekeco do drugiej sprawy wiele lekow sie nie nadaje gdy leczysz serce.czy jeslibedziesz b. cierpiec przez chore stawy,to nie bedziesz ich leczyc bo masz nadcisnienie powazne.kardiolog wysle cie szybko do reumatologa.
Gość

17 marca 2007, 10:53

Anonymous pisze:a co zduszeniem,nie uwazasz ze objawowo tez trzeba leczyc?enap tez powoduje kaszel.[/guote]

Uważam, że już sam lek powinien zapobiegać lub zmniejszać objawy choroby, a jeśli trzeba przy tym zastosować inne, to na pewno nie takie, których stosowanie jest niewskazane w danym schorzeniu. Czyli np. nie można stosować Berotecu w kardiomiopatii przerostowej skoro przeciwwskazaniem do jego podawania jest właśnie kardiomiopatia przerostowa.
Kaszel jest działaniem niepożądanym stosowania Enarenalu. Ale jak można leczyć objawy uboczne stosowania danego leku lekami, które źle wpływają na leczenie przyczynowe głównego schorzenia lub też czynią je nieskuteczne, bo mogą nasilić jeszcze to schorzenie? Takie leczenie chyba mija się z celem. Należy raczej odstawić lek (wg. ulotki nasilony i uporczywy kaszel może być przyczyną odstawienia Enarenalu) i poszukać innego. Czasem inny lek zawierający dokładnie tę samą substancję czynną wykazuje dużo mniejsze działania niepożądane.
Anonymous pisze:co do drugiej sprawy wiele lekow sie nie nadaje gdy leczysz serce.czy jeslibedziesz b. cierpiec przez chore stawy,to nie bedziesz ich leczyc bo masz nadcisnienie powazne
Będę leczył stawy, ale nie lekami których stosowanie jest niewskazane przy poważnym nadciśnieniu. Bo co mi po tym, że nie będę odczuwał bólu stawów skoro jednocześnie narażam się np. na zawał serca czy inną poważną chorobę?

Zresztą cała ta dyskusja nic tu nie wnosi. Nie odezwałbym się gdybym nie przeczytał o leczeniu duszności spowodowanej niewydolnością serca sterydami. W mojej rodzinie dwie osoby są chore na serce. Stosują różne leki w tym również Enarenal, leki moczopędne i inne, ale żadnej z nich lekarz nie przepisał sterydów do leczenia duszności. Natomiast w leczeniu kardiogennego obrzęku płuc sterydy są stosowane, ale też nie na pierwszym miejscu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje