Posiadam suczkę owczarka niemieckiego (3,5 letnia).W wieku około roku czasu zaczęła się mocno drapać.Wet przepisywał leki oraz zastrzyki, które pomagały na pewien czas. Suczka zaczęła robić sobie coraz mocniejsze rany w okolicach ogona. Po zrobieniu wymazów wyszło Staphylococcus aureus, Wet przepisał Biseptol. Lek podawaliśmy przez około 2 m-ce i problem z robieniem ran zniknął. Około października zeszłego roku, ktoś nam przytruć suczkę, tak, musiała wsiąść 2 kroplówki. I od tego czasu zaczął się straszny problem.
Suczka znowu zaczęła się gryźć w okolicach ogona oraz cały ogon. Po zrobieniu wymazów znowu wyszło: Staphylococcus aureus, ponieważ Biseptol nie działał lek. przepisał Augmentin, który brała przez 2 tygodnie (pies był kąpany w Hexodrm, oraz brała Efaderm a rany były spryskiwane Neomycinum).
Augmentin nie robił postępów w leczeniu więc wet. przepisał jej Xorimax 500 oraz Telfaxo. Leki te bierze około 2 tygodnie, przestała sobie ranić ogon ale rani sobie mocno nogi. Bardzo proszę o pomoc co mam dalej robić??
Gronkowiec złocisty. Proszę o pomoc
A kto może zrobić taką szczepionkę??
najpierw spytaj swojego weterynarza, a jeżeli nie będzie wiedział zostaje ci dzwonić po większych przychodniach/klinikach. możesz zadzwonić też do laboratorium gdzie wykonują badania dla ludzi, ale nie wiem czy rozpoznają tam odmiany psiego gronkowca.
ostatnio mój weterynarz powiedział, że gronkowiec złocisty (o którym piszesz w pierwszej wiadomości) występuje u ludzi. jest na wynikach badań psiego materiału bo laboratoria nie rozpoznają innych odmian.
ostatnio mój weterynarz powiedział, że gronkowiec złocisty (o którym piszesz w pierwszej wiadomości) występuje u ludzi. jest na wynikach badań psiego materiału bo laboratoria nie rozpoznają innych odmian.
myśmy chyba razem ze sobą rozmawiali także wszystko wyjaśniliśmy. Sprubuj od tego zacząć o czym wspominałem.
problem z robieniem ran na chwilę obecną chwilowo ustał, ale suczka zaczęła sobie sierść sobie wygryzać: ogon zaczął wyglądać jaku szczura, w okolicach intymnych ma łyse i wygląda jak by ja ktoś depilatorem ogolił . Wet. sprawdził jej dzisiaj gruczoły i nic nie znalazł (suczka była odrobaczana), i sam nie wie co jej może być, coś wspominało problemach hormonalnych.
Doktorze Jarku - może jakaś podpowiedź, ewentualnie kontakt tel. lub wizyta u pana w przychodni??
Doktorze Jarku - może jakaś podpowiedź, ewentualnie kontakt tel. lub wizyta u pana w przychodni??
już ustatliliśmy wizytę i dzisiaj się spotykamy.
Jak czuje się Twój piesio? Czy to faktycznie gronkowiec?
po tygodniu od wizyty u wet. Jarosława O. i zastosowaniu się do jego wskazówek, Terra przestała się drapać, wygryzać sobie sierść, więc na chwilę obecną autoszczepionką nie będę sobie głowy zaprzątał.