grudkowe zapalenie spojówek

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

megan

27 czerwca 2007, 11:25

Wracam po przerwie do tematu. Zdecydowalismy, że traktujemy rudą w razie potrzeby Maxitrolem i czekamy, ale mam wątpliwości, jak długo można te krople stosować. W przeciągu czterech miesięcy (w odstępach czasowuch oczywiscie) zużyliśmy trzy buteleczki. Zaczerwienienie i wyciek znika, a po miesiącu znowu wraca, no i teraz znowu wpuszczamy jej po jednej kropli rano i wieczorem. Trochę się boję, ze to jej może zaszkodzić na dłuższą metę, bo to krople sterydowe. Czy moje obawy są uzasadnione?
Pozdrawiam. Gośka
NOVA_62
Kontakt:

28 czerwca 2007, 17:06

Dziendobry ; widze , ze nadal jestescie przed zabiegiem, u nas problemy z oczkami mamy za soba, nie pomogl antybiotyk,przemywania, i rozne kropelki, przeszlo jak reka odjac po SULFACETAMIDUM 10 % H-E-C, wiec moze to nie bylo grudkowe zapalenie, ale na pewno bylo zapalenie brzegow powiek i byl wyciek ,ktory nijal chwilowo po uzyciu roznych kropli , ale nie nijalo zaczerwienienie powiek po spacerach, szczegolnie na wieczor oczka czerwone i dolne powieki jakby troche opadniete i b. zaczerwienione. pozdrawiam . anka./ zuzylam 2 buteleczki , koszt 3 zl. za buteleczke./
megan

28 czerwca 2007, 17:50

Dzięki bardzo, kupię te krople i może coś jednak poskutkuje. U rudej nawet jak już nie ma wycieku, to oczy są cały czas zaczerwienione, lekko, ale są. Kurczę, martwię się. Ruda jest z rodzicami na działce, wpuszczają jej Maxitrol, który wzięli na wszelki wypadek, a ja tu siedzę, siedzę i myslę. Jeszcze raz dziękuję. Gośka
NOVA_62
Kontakt:

28 czerwca 2007, 22:47

krople o ktorych pisalam sa na recepte , ale w krakowie bez problemow kupowalam w aptece bez recepty,nie zachecam cie do kupna ,pisze tylko co pomoglo mojej.nie wiem czy mozna tak mieszac po sterydach,lepiej przedzwon do weta. ale regularne oklady z cieplej herbatki i rumianku,na pewno nie zaszkodza.A.
megan

29 czerwca 2007, 06:58

Pomimo wszystko zorientuję się co do tych kropli. No i poczekam na p. Jarka:). Pozdrawiam. G
Asia123

04 lipca 2007, 20:33

ja bym na wlasna reke kropli nie stosowala!

u mojego psa ten sam problem, tyle, ze on juz po zabiegu a grudki sa nadal!

Kropli uzywalismy juz chyba wszystkich, dzialaly doraznie, na dluzsza mete bezskutecznie.
Zaznacze, ze grudek pies usuwanych nie mial, tylko draznione, by naturalnym sposobem organizm sobie z nimi poradzil, skutecznosc takiego zabiegu 95 %, okazuje sie, ze moj pies jest w tych 5 % na ktorych to nie dziala. Ponoc, za drugim razem skutecznosc 99% ale nie wiem czy ryzykowac, czy moze po prostu te grudki usunac!
Caly czas sie zastanawiam. Jutro mam wizyte kontrolna, pogadam z wetem ( ktoremu ufam ) i zdecyduje co robic, bo grudki dla psa sa bardzo meczace, niestety :(
megan

05 lipca 2007, 18:00

U Rudej Maxitrol (przepisany przez weta) na razie podziałał, ale nie wiem, na jak długo. Przeczytałam gdzieś, że czasami psy z tego grudkowego zapalenia niejako wyrastają, ale jak wciąż to zaczerwienienie u Rudej będzie wracać, to nie wiem. Pisz Asiu, jak to się rozwija u Twojego psiaka. Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 lipca 2007, 21:48

ostrożnie z tak mocnymi lekami do oczu. Maxitrol to przecież na prawdę mocny steryd. Nie podaje się go bezpodstawnie. Jeśli nie pomaga proste leczenie wykonać zabieg i po problemie a nie miesiącami lać w oko sterydy.
megan

06 lipca 2007, 18:14

No tak, ma pan, panie Jarku, rację. Maxitrol i tym razem pomógł, ale jak zapalenie wróci, będziemy szukać weta na zabieg.
A może ktoś zna dobrego 'ocznego' chirurga w Łodzi?
Pozdawiam. G.
Asia123

07 lipca 2007, 00:37

no wiec tak, bylam u weta, psu grudkowe zapalenie wrocilo!

wet twierdzi, ze w okolicach 15 miesiaca psy z tego wysrastaja, wiec mamy dwie opcje albo powtarzac zabieg i oszczedzic psu niekomfortowej sytuacji pieczacych i swedzacych powiek do 15 miesiaca, albo dawac mu do tego czasu doraznie krople, ktore niestety sa mimo wszystko dosc inwazyjne

usuwania i zamrazania grudek moj wet nie stosuje ( jest okulista i twierdzi, ze w fachowej literaturze z calego swiata zaleca sie "draznienie" tych grudek )

podczas ostatniej wizyty podraznil mu grudki na znieczuleniu miejscowym ( moj pies byl super grzeczny-szok! ) i przepisal antybiotyk, szanse ze po tej ingerencji grudki powroca do zdrowego stanu sa marne, bo moj pies to grudkowe zapalenie ma bardzo ostre. Caly czas trzecia powieka zaczerwieniona, caly czas spiochy w oczach i do tego zwisajace powieki ( prawdopodobnie od obrzeku ). Zobaczymy co bedzie!
Poki co oczy w ostrym stanie zapalnym ( tak jak mialo byc po podraznieniu ) i antybiotyk przez dwa tygodnie, po czterech mam wizyte kontrolna!

POZDRAWIAM!
megan

09 lipca 2007, 11:28

To ściskam kciuki, żeby antybiotyk podziałał! My z Rudą też czekamy, krople podziałały, ale czy na długo, nie wiem. Potem zobaczymy.
Serdecznie pozdrawiam. Gośka
Gość

09 lipca 2007, 21:32

WITAJ GOSIU; czy poza stosowanym leczeniem przemywasz rudej oczka ciepla herbatka,mam na mysli oklady z cieplych ekspresowek i przeplukujesz oczy roztworem soli fizjologicznej ? nie wiem czy psiak jest juz z toba czy nadal na wakacjach. pozdrawiam /anka/ nova_62.
ZDEZORIENTOWANA

11 lipca 2007, 11:53

czytam ciagle o grudkowym zapaleniu, ale nigdzie nie znajduje odpowiedzi na dreczace mnie pytanie .wiem juz jakie sa objawy, jak rozpoznac w gabinecie wet. jak leczyc , krople ,zabieg / usuwanie, zamrazanie, draznienie/ , wiem ze wystepuje miedzy 6 a 18 mies. zycia psa. wiem o nawrotach po zabiegu / podobno zadkich, ale jednak/ znam cene i wiem gdzie wykonac w krakowie. ale caly czas nie moge sie dowiedziec jednej niby prostej rzeczy , co sie dzieje jesli wlasciciel sprawe zlekcewazy, minie samo z wiekiem? /psy na wsi przy budach - nik im w oczy nie zaglada , a jeszcze nie slyszalam o przypadku , gdzie pies na wsi mial problem z oczami po grudkowym zapaleniu/ . czy leczac kroplami psa po ukonczeniu ok.18 mies. problem sam minie z czasem , co ryzykuje przeczymujac psa bez zabiegu, wybierajac leczenie kroplami. moze ktos potrafi mi FACHOWO odpowiedziec na pytania, lub wie gdzie w necie szukac informacji. wiele lat mialam ukochanego psa i czesto bardzo bywalam w lecznicy /ciagle chorowal , przez wady wrodzone/, ale nigdy nie slyszalam o grudkowym zap.spoj. ,a teraz na kazdym kroku o tym slycze , albo jakis pies jest przed zabiegiem, albo po.POMOZ CIE MI BO NIE WIEM JAKI RODZAJ LECZENIA WYBRAC.
megan

12 lipca 2007, 09:34

Aniu, Rudej przemywamy oczy świetlikiem.. i czekamy, co będzie dalej.
Ja też jestem ogólnie zdezorientowana:). Co do tego, czy kiedyś tych przypadków było mniej, to nie wiem, bo nie mam oczywiscie żadnej skali porównawczej. Moja poprzednia seterka nie miała żadnych problemów z oczami, w ogóle z niczym nie miała problemów, zdrowa była jak rydz do późnej starości (no, prawie), a Ruda jest taka delikatniejsza ogólnie, a to trzustka, a to oczy ... i też się czasami zastanawiałam, czy nie jestem czasami nadwrażliwą właścicielką, nie ufającą kolejnemu wetowi:). Ale co tam.. :)
Ja myślę, że te grudki podrażniają spojówki i jeśli podrażniają bardzo, to coś z tym trzeba zrobić.
Pozdrawiam serdecznie. Gośka
megann

20 września 2007, 12:43

Po dłuższej nieobecności znowu my i grudkowe zapalenie spojówek. Rudej podczas trzech miesięcy pobytu w Puszczy Pilskiej zaczerwienienie bardzo się zmniejszyło, więc czekaliśmy. Wróciła do wielkiego miasta i znów. Tym razem mamy najpierw krople, a po 10 dniach najprawdopodobniej zabieg. Mam pytanie do p. Jarka> Rudej wet. przepisał gentamycynę w kroplach (4 razy dziennie!) i Naclof (3 razy). To dobrze? Gentamycyna to chyba bardzo silny antybiotyk?
Pozdrawiam.
G.
ODPOWIEDZ
  • Informacje