Dzień dobry,
mam pytanie do p. Jarka. U mojej suczki (seter, 10 m.) stwierdzono najpierw zapalenie spojówek (bardzo duze zaczerwienienie i białawy wyciek), dostała krople Maxitrol. Wyciek zniknął, ale lekkie zaczerwienienie pozostało. A dzisiaj przy kontrolnej wizycie (u innego weta) okazało się, że oczy są pełne grudek!! Wet. zaproponował zabieg w narkozie ogólnej z ok 50% skutecznoscią, a potem dodatkowo leczenie kroplami. W sumie wyszło jakos tak, ze alternatywy do tego zabiegu nie ma. Prawie juz podjęłam decyzję, ale poczytałam trochę w necie o tym grudkowym zapaleniu i zwątpiłam. Panie Jarku, czy faktycznie to jedyny sposób leczenia tego zapalenie? Czy można to zapalenie leczyc nie operacyjnie? Co robić? Bardzo proszę o pomoc!! Gosia
grudkowe zapalenie spojówek
A może ktos z forumowiczów leczył taka przypadłość u swojego psiaka i mógłby cos doradzić? Gosia
odpowiedź jest prosta jeśli medykamenty nie przyniosły wyleczenia to rozwiązaniem jest zabieg. Ja powiedziałbym , że jest 100% SKUTECZNOŚĆ. zROBILIŚMY TYCH ZABIEGÓW MASĘ CHYBA PÓJDZIE LICZBA W SETKI . sKUTECZNOŚĆ 100% Przepraszam za te zmiany liter ale prze przypadek był caps. Oczywiście jeśli mówimy o wycieku na tle grudkowego zapalenia trzecich powiek. Bo jeśli lekarz mówi o 50% eliminacji wycieku to ma racje, bo trzeba wiedzieć dlaczego się leje a jak się leje z innego powodu z tych oczu? No to będzie 50%.
Już 10 lat temu właśnie ten zabieg miała wykonana moja sunie mopsica. Zabieg udał się w 100% tak jak napisał Pan Jarek, proszę więc uwierzyć czasami lekarzom bo Oni mają duże doświadczenie i proszę się nie bać wykonania tego zabiego. Pozdrawiam
Hmmm, zasępiłam się nad odpowiedzią, panie Jarku. Ja zrozumiałam swoją panią weterynarz tak, że zabieg usuwania tych grudek daje 50% pewności, że te grudki się nie pojawią znowu, tzn. że zabieg trzeba ew. powtórzyć. Jak sprawdzić, z jakiej przyczyny jest ten wyciek? Wymaz? A jeśli wyciek nie jest związany z tymi grudkami, to pomimo to usuwać te grudki? Czy nieusuniete mogą prowadzić do jaikś późniejszych zaburzeń?. Wet. mówiła o usuwaniu mechanicznym, a ja przeczytałam w jednej z pana odpowiedzi, że czasami zostaj po tym zabiegu blizny i lepiej wymrażać?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, również forumowiczowi z mopsikiem (słodkie są:)) i pozdrawiam. Gosia
Bardzo dziękuję za odpowiedź, również forumowiczowi z mopsikiem (słodkie są:)) i pozdrawiam. Gosia
spróbuj kropli MIBLAIN jesli one nie pomogą psu to zostaje tylko zabieg,Moj pies miał taki zabieg alefjt był tylko chwilowy dopiero te krople rozwiazały problem na dobre.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Czy te krople można kupić w aptece czy musi przepisać je lekarz?
G.
G.
pójdź do weta i popros o recepte koszt wykupienia to nie całe 8zł mojemu psu naprawde pomogły a walczyłam 3 miesiace z oczami miał usuwane grudki efekt był chwilowy po dosłownie kilku tygodniach z powrotem miał to samo krople zapisywane przez weta pomagaly gdy leczyłam jak przestałam wracalam do punktu wyjscia! a mibalin pomogł mi pozbyc sie problemu na dobre recepte tez moze wypisac ci lekarz "dla ludzi"megann pisze:Dziękuję Ci za odpowiedź. Czy te krople można kupić w aptece czy musi przepisać je lekarz?
G.
napisz jak je wykupisz czy jest poprawa
Dziękuję za odpowiedź. Żebyż tak u mojej suni też te grudki zniknęły! Pogadam z moją pania wet. o tych kroplach i zobaczymy co powie. Wyciek z oczu u rudej jest teraz minimalny, prawie wcale, tylko lekkie zaczerwienienie, ale te grudki w środki mnie niepokoją (o widzi pani, oczy pełne grudek: to cytat). Jak coś postanowimy, to dam znać.
A może pan, panie Jarku coś jeszcze dopowie w sprawie wymrażania, o której pisałam w jednym z poprzednich postów?
Pozdrawiam. G
A może pan, panie Jarku coś jeszcze dopowie w sprawie wymrażania, o której pisałam w jednym z poprzednich postów?
Pozdrawiam. G
zdecydowanie polecam krioterapię, łagodniejsza dla 3 powieki , bardzo ładnie się goi , bez krwawienia.
Panie Jarku, dziękuję za odpowiedź. Poszukam lekarza, który będzie mógł wykonać ten zabieg, bo ten, u którego byłam, jakoś tak się uparł, że skaryfikacja i skaryfikacja i już.
Mam jeszcze jedno pytanie do pana, w związku z grudkami. Czy jeśli wycieku z oczu prawie nie ma, a zaczerwienienie jest, ale niewielkie (może taka jej uroda? rzekł mój wet, no może i tak:)), to usuwać te grudki, czy nie? Pozdrawiam. G.
Mam jeszcze jedno pytanie do pana, w związku z grudkami. Czy jeśli wycieku z oczu prawie nie ma, a zaczerwienienie jest, ale niewielkie (może taka jej uroda? rzekł mój wet, no może i tak:)), to usuwać te grudki, czy nie? Pozdrawiam. G.
odpowiedź jest bardzo prosta jeśli są powiększone to tak, jak nie są powiększone to co ma lekarz usuwać?
Rozumiem, panie Jarku, że powiększone grudki (bo przecież o takie mi chodzi, a nie o zdrowy organ i jego ewentualne usunięcie! Cóż to za interpretacja:)) usuwa się nawet wtedy, kiedy objawy (wyciek) są minimalne, ze względu na ewentualne podrażnienie rogówki komplikacje. Pozdrawiam. G
z reguły jeśli nie ma wycieków a one są trochę powiększone udaje się sprawę załatwić kroplami
Panie Jarku, to mnie trochę pociesza, bo chciałabym oszczędzić Molly operacji. Będę trzymac rękę na pulsie, w razie czego sięgnę po Maxitrol, który zapisał pierwszy wet., u którego byłam, będziemy regularnie kontrolować. Może się uda!! Serdecznie pozdrawiam. Gośka