guzek w jądrze ??:(

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

03 kwietnia 2007, 07:19

witam wczoraj zauważyłam że mój dasti ma jakieś jedno dziwne jajko takie okrągłe a przy końcu takie podłużne jak to dotykam to tak jak by przy tym właśnie końcu było trzecie malutkie jajeczko taki guzek co to może być ?

dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 kwietnia 2007, 22:35

prawdopodobnie nie jest to guzek ale głowa na jądrza ale pokaż to lekarzowi, bo nie rozstrzygniemy tego przez internet.
Gość

04 kwietnia 2007, 07:35

witam ! ide do weterynarza 5 -go po wypłacie i teraz chciałam sie troszke uspokoić pytając na forum, proszę mi powiedzieć co to takiego ta głowa :?:
ATA

04 kwietnia 2007, 08:36

Co to jest głowa najądrza?
Anatomia Zwierząt Domowych A.Akajewski: "....Samo jądro jest kształtu elipsoidalnego; z nim zespala się sciśle najądrze. Najądrze składa się z głowy, trzonu i ogona. Głowa najądrza jest dość sciśle zespolona z jądrem na jego końcu głowowym extremitas capitata. Może być bardziej lub mniej spłaszczona, z reguły jest taka jak ogon najądrza. W tym miejscu do końca głowowego jądra wnikają naczynia i nerwy, uczestniczące w formowaniu powrózka nasiennego. Na przeciwległym końcu ogonowym jądra, extremitas caudata, leży zgrubiały ogon najądrza, z którego wychodzi nasieniowód...".

Można jeszcze dodać, że u psa jądra są stosunkowo nieduże, natomiast najądrza są silnie rozwinięte - głowa i ogon są jednakowo grube, dlatego też są łatwo wyczuwalne. Czyli jeżeli jest to po prostu część najądrza, jak sugeruje Doktor Jarek to wszystko jest w najlepszym porządku, ale musi to jeszcze potwierdzić Twój wet 8) .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 kwietnia 2007, 10:36

jak zwykle na Ate można liczyć. Reszte rozstrzygnąć musi lekarz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje