Guzy wątroby i śledziony

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

magdalena.chodacka

25 lipca 2013, 13:15

Witam. Na kontrolnym badaniu krwi mojego psa fosfataza zasadowa wyszło aż 1315, mocznik nieznacznie podwyższony. Wczoraj robione miał usg i na nim widoczne były liczne guzy w wątrobie oraz jeden w śledzionie. Chciałam zapytać jakie są w takim przypadku rokowania. Podejrzewam, że operacja nie wchodzi w grę, ponieważ guzy objęły dwa narządy do tego piesek ma nadwagę, więc serce też jest obciążone. Narazie bierze Hepatile forte na wątrobę, aby poprawić jej stan. Za miesiąc jesteśmy umówieni na kolejne badanie krwi. Nie chcę pieska męczyć operacjami ani chemioterapią, ponieważ ma 14 lat ( weterynarz obliczył ze na ludzkie ma 96lat). Jestem z nim bardzo związana, chciałabym poprawić jego stan oraz przedłużyć życie, ale tak, aby nie przysparzać mu dodatkowych cierpień . Piesek ma apetyt, załatwia się, wciąż jest pełny wigoru i chęci do życia. Jedyne objawy to wzmożone pragnienie, czasem biegunki. Istnieją leki hamujące rozwój guzów? Można farmakologicznie poprawić stan zdrowia pieska?
Gość

25 lipca 2013, 22:57

Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania o leki, ale chora wątroba wymaga koniecznie diety! Czy można zrobić biopsje guza wątroby,śledziony ? nie znam się, ale jak dobrać leki jak nie wiadomo jaka choroba.Złosliwy,czy nie ? Zastosuj diete ścisła,odchudż koniecznie, zrób kontrolne u.s.g. za miesiąc,bedziesz wiedziała ,czy sie pogarsza, czy nie.Czy to napewno guz?, a nie zwłóknienia?
Gość

26 lipca 2013, 11:12

Dodam jeszcze ,kontrolne U.S.G.,zrób w innej lecznicy,nie wspominając o wcześniejszym,by nic nie sugerować lekarzowi i pytaj o wielkość guzów, rodzaj guza,postepowanie dalsze z psem, co sądzi o wykonaniu biopsji,śledzione można usunąć,a wątroba być może się zregeneruje. masz prawo pytać.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 sierpnia 2013, 09:27

jeżeli ma tylko te dwa guzy i nie ma przerzutów i dobre wyniki można zawsze próbować wykonać zabieg aby ratować życie. Ale to rozmawiaj z lekarzem, który widzi psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje