Witam
B. prosze o podanie ile białka dziennie ( np na 1kg masy ciała)powinien zjadać 15 letni zdrowy pies, waży 11kg, nie ma nadwagi.
Od niedawna karmię domowym jedzeniem a nie karmą i mam wątpliwości bo spotkałam różne sprzeczne informacje.
I podobnie ile co najmniej dziennie powinien wypijać płynów aby nie dopuścić do kamicy. Kilka lat temu miał struwity. Dostęp do wody ma zawsze
Pozdrawiam
ilość białka w diecie
Widzę, że przeniesienie tematu do tego działu (zgodnie z sugestią doktora) nic nie dało bo dalej nie ma odpowiedzi
Panie doktorze-odpowie Pan?
Panie doktorze-odpowie Pan?
Wystarczy popatrzeć na składy karm- praktycznie co karma to inna ilość białka (chodzi mi o karmę dla tej samej grupy docelowej). Jeden Adult ma 21% drugi 26% i wszystkie są "prawidłowo zbilansowane"
Ale ja nie pytam o zawartość białka w karmie tylko jakie jest dzienne zapotrzebowanie psa na białko.
A mi chodzi o to, że nawet producenci karmy chyba tego nie wiedzą jeśli jeden Adult ma tyle a inny tyle a dawkowanie prawie identyczne...
Brak odpowiedzi wynika chyba z tego że po prostu nikt nie wie...
Ja spotkałam sie z różnymi opiniami- 5gr na kg masy ciała, temu że mięso ma stanowić 1/3 objętości posiłku i z kilkoma innymi.
Poza tym chyba ciezko na forum odpowiedzieć i zdyskredytować jakąś karmę
Brak odpowiedzi wynika chyba z tego że po prostu nikt nie wie...
Ja spotkałam sie z różnymi opiniami- 5gr na kg masy ciała, temu że mięso ma stanowić 1/3 objętości posiłku i z kilkoma innymi.
Poza tym chyba ciezko na forum odpowiedzieć i zdyskredytować jakąś karmę
dokładnie zapotrzebowanie na białko u psa wynosi 20-40% suchej masy w dawce pokarmowej. Przepraszam, że uciekła mi ta odpowiedź , ale po prostu zapomniałem o niej.
Przyznam, że nie rozumiem. Jak wykorzystać tę informację w przygotowywaniu posiłku? Co to jest sucha masa w dawce pokarmowej i co to jest ta dawka.
Np 100g mięsa zawiera ok 20g białka. To od czego liczyć te 20-40%.
Co tu jest tą sucha masą, dlaczego to takie skomplikowane. Spodziewałam się odpowiedzi typu ileś gramów białka na kg masy ciała. Tak przecież się podaje, tylko niestety w różnych źródłach różnie stąd moje pytanie.
Np 100g mięsa zawiera ok 20g białka. To od czego liczyć te 20-40%.
Co tu jest tą sucha masą, dlaczego to takie skomplikowane. Spodziewałam się odpowiedzi typu ileś gramów białka na kg masy ciała. Tak przecież się podaje, tylko niestety w różnych źródłach różnie stąd moje pytanie.
Paszka weż sobie suchą karme sprawdź ile suchej masy znajduje się w 100 g lub kg karmy policz ile pies ma jej jeść oblicz 20-40 % z tego i dostaniesz wynik.
Czy naprawdę tak trudno Panu odpowiedzieć wprost na moje pytanie.
Przecież pisałam ,że żywię po domowemu.Proponuje mi Pan pójście do sklepu, wzięcie do ręki torby z suchą karmą, (jakiej firmy ma być ta karma), przepisywanie danych z opakowania i w domu obliczenia.
Widzę, że Pan odpowiada chętnie i wyczerpująco TYLKO wybranym forumowiczom a innych Pan pomija np mnie.
Trudno, zawiodłam się, poszukam pomocy gdzie indziej.
A może Pan po prostu nie wie, to nie wstyd się przyznać. Ja cenię sobie bardziej szczerość niż pokrętne nic nie dające pytającemu odpowiedzi.
Przecież pisałam ,że żywię po domowemu.Proponuje mi Pan pójście do sklepu, wzięcie do ręki torby z suchą karmą, (jakiej firmy ma być ta karma), przepisywanie danych z opakowania i w domu obliczenia.
Widzę, że Pan odpowiada chętnie i wyczerpująco TYLKO wybranym forumowiczom a innych Pan pomija np mnie.
Trudno, zawiodłam się, poszukam pomocy gdzie indziej.
A może Pan po prostu nie wie, to nie wstyd się przyznać. Ja cenię sobie bardziej szczerość niż pokrętne nic nie dające pytającemu odpowiedzi.
szanowna Pani nie musi Pani chodzić do sklepu tylko wziąć jakiekolwiek opakowanie i spojrzeć na etykiete nie oblicza się zapotrzebowania psa w g tylko firmy przeliczaja w % ponieważ są różne źródła pochodzenia białka tzn. 1 kg mięsa nie zawiera tyle samo białka co 1 kg płucek. Ale do tego należy znać także zawartość białaka w poszczególnych produktach. Niestety to już jest pytanie do dietetyka i odpowiedziałem pani na tyle na ile jest potrzebne to lekarzowi a pani wymaga odemnie wiedzy dietetyka.
Nie proponowałem pani żadnego pójścia do sklepu i przepisywania danych i obliczenia tylko Pani odemnie wymaga wykonania bardzo żmudnych wyliczeń tzw. dawek pokarmowych dla psa o których już kiedyś pisałem. Trwa to długo jest żmudne i nie wierze, że ktoś zrobi to dla pani przez internet. Nie wybieram sobie forumowiczów bo większości ich nie znam , ale mam nadzieje że każdy zdaje sobie sprawe że jest to forum WETERYNARYJNE w głównej mierze i zadaje się tutaj właśnie takie pytania, pani żąda precyzyjnych odpowiedzi, które należą do dietetyków i technologów żywności. Mam nadzieje że udzieliłem wyczerpującego wyjaśnienia. Należy wziąć moje dane , kalkulatorek, poszperać trochę w książkach o żywności i to sobie wyliczyć. Proszę mi wierzyć nie mam na to czasu o czym Pani nie jeden raz może sie przekonać jak odpowiadam.
A żeby jeszcze to skomplikować to pies dorosły ma zapotrzebowanie 125 kcal/kg masy metabolicznej czyli razy jego ciężar. Więc : białko 50-70 g /1000kcal energii dostarczonejdo organizmu, węglowodany 20-180 /100kcal energii dostarczonej do organizmu, tłuszcze 20-60 g /1000 kcal energii dostarczonej do organizmu.
I teraz proszę to wszystko wyliczyć. Już więcej nie da się napisać. Teraz potrzeba tylko kalkulatora.
A jeśli pani chce uprościć ale to są bardzo niedokładne dane ( bo jak obliczyć ilość białka w poszcególnych produktach - wracamy do tabel) to wg. NRC (National Research Council USA) dzienne zapotrzebowanie pokarmowe psa Białko 4,8 g Tłuszcze 1,1g
całość tych wyliczeń podsumowywuje się moimi 20-40 %.
Jeśli Panią zawiodłem przepraszam i pozdrawiam i życzę udanych obliczeń.
Więcej proszę pytać specjalistów tj. dietetyków i technologów żywności.
Nie proponowałem pani żadnego pójścia do sklepu i przepisywania danych i obliczenia tylko Pani odemnie wymaga wykonania bardzo żmudnych wyliczeń tzw. dawek pokarmowych dla psa o których już kiedyś pisałem. Trwa to długo jest żmudne i nie wierze, że ktoś zrobi to dla pani przez internet. Nie wybieram sobie forumowiczów bo większości ich nie znam , ale mam nadzieje że każdy zdaje sobie sprawe że jest to forum WETERYNARYJNE w głównej mierze i zadaje się tutaj właśnie takie pytania, pani żąda precyzyjnych odpowiedzi, które należą do dietetyków i technologów żywności. Mam nadzieje że udzieliłem wyczerpującego wyjaśnienia. Należy wziąć moje dane , kalkulatorek, poszperać trochę w książkach o żywności i to sobie wyliczyć. Proszę mi wierzyć nie mam na to czasu o czym Pani nie jeden raz może sie przekonać jak odpowiadam.
A żeby jeszcze to skomplikować to pies dorosły ma zapotrzebowanie 125 kcal/kg masy metabolicznej czyli razy jego ciężar. Więc : białko 50-70 g /1000kcal energii dostarczonejdo organizmu, węglowodany 20-180 /100kcal energii dostarczonej do organizmu, tłuszcze 20-60 g /1000 kcal energii dostarczonej do organizmu.
I teraz proszę to wszystko wyliczyć. Już więcej nie da się napisać. Teraz potrzeba tylko kalkulatora.
A jeśli pani chce uprościć ale to są bardzo niedokładne dane ( bo jak obliczyć ilość białka w poszcególnych produktach - wracamy do tabel) to wg. NRC (National Research Council USA) dzienne zapotrzebowanie pokarmowe psa Białko 4,8 g Tłuszcze 1,1g
całość tych wyliczeń podsumowywuje się moimi 20-40 %.
Jeśli Panią zawiodłem przepraszam i pozdrawiam i życzę udanych obliczeń.
Więcej proszę pytać specjalistów tj. dietetyków i technologów żywności.
Tabele z zawartością białka w poszczególnych produktach są powszechnie dostępne a dla mnie korzystanie z nich nie stanowi żadnego problemu. Dlatego zadałam pytanie o ilość białka w diecie psa. Nie wiedziałam, że tego nie wie lekarz weterynarii a tylko dietetyk. Bardzo Pana przepraszam za tak trudne pytanie.
Już znalazłam pomoc w książce-autorka-lekarz weterynarii pisze o tym w bardzo jasny i prosty sposób, podaje ilość białka na 1 kg masy ciała psa, nie potrzeba takich skomplikowanych obliczeń jak Pan proponuje.
Pozdrawiam
Już znalazłam pomoc w książce-autorka-lekarz weterynarii pisze o tym w bardzo jasny i prosty sposób, podaje ilość białka na 1 kg masy ciała psa, nie potrzeba takich skomplikowanych obliczeń jak Pan proponuje.
Pozdrawiam
A nie trzeba było od tego zacząć? Stracony w ten sposób czas Pan Jarek mógłby poświęcić dla kogoś, kto tego naprawdę potrzebował....paszka pisze:Już znalazłam pomoc w książce-autorka-lekarz weterynarii pisze o tym w bardzo jasny i prosty sposób, podaje ilość białka na 1 kg masy ciała psa, nie potrzeba takich skomplikowanych obliczeń jak Pan proponuje.
Pozdrawiam
Bardzo śmieszne. Gdybym miała dostęp do tego wcześniej to na pewno bym tu nie pytała, nie sądzisz?
Ile tego bialka na kg wagi psa ?paszka pisze:Tabele z zawartością białka w poszczególnych produktach są powszechnie dostępne a dla mnie korzystanie z nich nie stanowi żadnego problemu. Dlatego zadałam pytanie o ilość białka w diecie psa. Nie wiedziałam, że tego nie wie lekarz weterynarii a tylko dietetyk. Bardzo Pana przepraszam za tak trudne pytanie.
Pozdrawiam
-
- Informacje
-