infekcja grzybicza

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Aneta Lis

19 października 2015, 11:22

Witam. Mój 9 cio miesięczny piesek rasy Westie ostatnio bardzo często i intensywnie wylizywał łapkę tak, że ta zbrązowiała ...stracił apetyt i nic nawet wkładki do karmy w postaci jajka czy ryby nie zachęcały go do jedzenia.Wcześniej zjadał chętnie karmę hypoalergiczną , holistyczną firmy Healthy paws . Zgłosiłam się po pomoc do weterynarza , ponieważ obawiałam się że może mój pupil ma alergię pokarmową . Lekarz jednak po obejrzeniu łapki stwierdził jakiś rodzaj zakażenia grzybicznego i zalecił moczenie łapki w szamponie Hexoderm . Dał także dla pieska 4 tabletki po jednej dziennie przeciwzapalne.
po 3 dniach stosowania apetyt psu wraca , ale łapkę nadal wylizuje. Dodam,że lekarz zasugerował że może mieć alergię na roztocza, które mogły się zagnieździć w karmie ( kupiliśmy duży worek i czasem nie był szczelnie zamykany). Po zakupie świeżej karmy (małe opakowanie) piesek zaczął ją znowu zjadać. Ale martwi mnie fakt czy moczenie łapki w szamponie wyeliminuje grzyba . czy nie zachodzi konieczność podleczenia pieska od wewnątrz ? będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam Aneta
Retriver

19 października 2015, 12:01

Najlepiej by było pobrać z tego miejsca zeskrobiny, posiew- badanie mikologiczne jak wyrośnie coś konkretnego, leczyć z godnie ze wskazaniami diagramu, po co pieskowi podawać leki być może niepotrzebne.

Jeżeli będzie to grzybica to musisz uzbroić się w cierpliwość, leczenie jest długie i trwa jeszcze po ustąpieniu objawów.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 października 2015, 10:30

jak z Twojego opisu wygląda prawdopodobnie masz do czynienia z zakażeniem drożdżakiem - Malascesia i on pięknie reaguje na hexoderm. Jeśli nie widzisz poprawy należy wykonać zeskrobiny i posiewy laboratoryjne. Jeśli szampon działa należy ustalić powód wylizywania się.
ODPOWIEDZ
  • Informacje