Insulina Lente Wos -wycofana

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

niepokolorowanka

08 czerwca 2014, 09:09

Agis tak, masz rację, że Levemir ma wyższe stężenie od Lente i nie powinnam była zaczynać od 2j, ale taką ilość dostała tylko raz ! Napisałam wcześniej, że nawet 1 jednostka Levemiru to ZA DUŻO i pies dostaje dwa razy dziennie jedną kreseczkę (tę pierwszą z pierwszych na strzykawce U-100, nie tę która oznacza jedną jednostkę), a wieczorem to nawet trochę mniej, bo z kropelkę i jest już dobrze. Cukier nie spada drastycznie i nie ma też wysokich skoków.

Poza tym jesteś w błędzie, jeżeli chodzi o spacer. Mój pies, jak pisałam ma prawie 15 lat. Ona nie biega, tylko DREPCZE zwłaszcza na porannym spacerku, kiedy jeszcze nie jest "rozchodzona". Poza tym żadna insulina nie działa od razu, a między zastrzykiem a podaniem jedzenia nie mija nigdy więcej niż 30 minut. Tzw. poranny "spacer" jest po to, żeby się wypróżniła, zanim dostanie michę. Ten system sprawdza nam się od samego początku, czyli od prawie pół roku, na pewno go nie zmienię.

Zazwyczaj jedyny dłuższy spacer, na którym jest bardziej aktywna, mamy wieczorem między 20:30 a 23:00, ale wtedy ZAWSZE po powrocie mierzę jej cukier i jeżeli widzę, że jest za niski, a wiem że insulina będzie go jeszcze obniżać, to dostaje płynną glukozę i nie ma problemu.

Jedyne o co tutaj pytałam, to o Wasze doświadczenia z insuliną Levemir, bo nie miałam z nią wcześniej styczności i radę czy powinnam ją zmienić na coś innego/słabszego. Możliwe że mój pierwszy post zabrzmiał dość rozpaczliwie, ale to nie znaczy, że w temacie leczenia MOJEGO psa jestem zielona. Sprawa jednak się wyklarowała. Zostajemy przy Levemirze.
aguskaq

04 lipca 2014, 10:58

Witam a co sądzicie o insulinie "MAXIRAPID WO-S" skład ten sam co lente wo-s tylko nie ma w sobie "cynku chlorek"

MAXIRAPID:
substancja czynna: insulina wieprzowa, wysokooczyszczona 80 j.m.
substancje pomocnicze: sodu chlorek, sodu octan bezwodny, metylu hydroksybenzoesan, kwas solny, sodu wodorotlenek, woda do wstrzykiwań.

LENTE WO-S
substancja czynna: insulina wieprzowa wysokooczyszczona 80 j.m.
substancje pomocnicze: cynku chlorek, sodu chlorek, sodu octan bezwodny, metylu hydroksybenzoesan, kwas solny, sodu wodorotlenek, wodę do wstrzykiwań.
ODPOWIEDZ
  • Informacje