Jak pobrac (i przechowywać?) próbki kału.
Pytanie jak w tytule tematu.
Poprosiłam weterynarza o zbadanie.
Dostalam jednen nieduży pojemniczek ze szpatułką i zalecenie, by zebrać 'dość dużo' i z trzech dni...
Na miejscu tych badań nie wykonują, do badania będzie wysłany w piątek, wiec przechowywać w lodówce.
Nigdy dotąd nie miałam z tym do czynienia, w necie jakoś nie mogę trafić na konkretne wskazówki a mam wątpliwości.
- Czy faktycznie do jednego pojemnika? Bo jakoś to do mnie nie przemawia...
- Czy może lepiej zaopatrzyć się jeszcze w dwa, chyba można kupić w aptece?
- Jaka ilość kału potrzebna jest do badania - np. w cm3?
- Czy przechować w lodówce, czy lepiej w zamrażarce, a może zbyt niska temperatura niszczy próbkę?
Proszę o radę, bo wierzę, że na forum znajdzie się ktoś z doświadczeniem w takich sprawach.
Jak pobrać (i przechowywać?) próbki kału.
JAK PRAWIDŁOWO ZEBRAĆ MATERIAŁ DO BADAŃ PARAZYTOLOGICZNYCH?
Badanie w kierunku lamblii (Giardia duodenalis), pozostałych pasożytów (glisty, tęgoryjce, przywry, tasiemce, węgorki, włosogłówki) i grzybni Candida wykonujemy z 3 próbek kału. Wszystkie te badania mogą być wykonane z tych samych 3 próbek. Próbki należy zebrać w odstępach 2-3 dniowych (np poniedziałek, środa, piątek) do oddzielnych pojemników. Ilość materiału niezbędna do wykonania analiz to mniej więcej połowa pojemnika. Próbki należy dostarczyć wszystkie razem, a do czasu dostarczenia trzeba przechowywać je w lodówce, ale nie w zamrażalniku. Zaleca się dostarczenie materiału w dniu zebrania ostatniej próbki. Standardowe pojemniki są dostępne w każdej aptece.DLACZEGO PRÓBKA MATERIAŁU DO BADANIA POWINNA MIEĆ DUŻĄ OBIĘTOŚĆ -(KILKA ML)? LEKARZE I LABORANCI ZAZWYCZAJ ZALECAJĄ DOSTARCZENIE PRÓBKI WIELKOSCI ZIARNA GROCHU?
Cysty lamblii i jaja pasożytów nie są rozłożone równomiernie w treści wypróżnienia, można powiedzieć, że są ulokowane w ‘skupiskach’;) Pobierając próbkę wielkości ziarnka grochu można takie skupisko ominąć.Im próbka jest większa, tym więcej preparatów można z niej wykonać, co podwyższa prawdopodobieństwo wykrycia choroby pasożytniczej.
Badanie w kierunku lamblii (Giardia duodenalis), pozostałych pasożytów (glisty, tęgoryjce, przywry, tasiemce, węgorki, włosogłówki) i grzybni Candida wykonujemy z 3 próbek kału. Wszystkie te badania mogą być wykonane z tych samych 3 próbek. Próbki należy zebrać w odstępach 2-3 dniowych (np poniedziałek, środa, piątek) do oddzielnych pojemników. Ilość materiału niezbędna do wykonania analiz to mniej więcej połowa pojemnika. Próbki należy dostarczyć wszystkie razem, a do czasu dostarczenia trzeba przechowywać je w lodówce, ale nie w zamrażalniku. Zaleca się dostarczenie materiału w dniu zebrania ostatniej próbki. Standardowe pojemniki są dostępne w każdej aptece.DLACZEGO PRÓBKA MATERIAŁU DO BADANIA POWINNA MIEĆ DUŻĄ OBIĘTOŚĆ -(KILKA ML)? LEKARZE I LABORANCI ZAZWYCZAJ ZALECAJĄ DOSTARCZENIE PRÓBKI WIELKOSCI ZIARNA GROCHU?
Cysty lamblii i jaja pasożytów nie są rozłożone równomiernie w treści wypróżnienia, można powiedzieć, że są ulokowane w ‘skupiskach’;) Pobierając próbkę wielkości ziarnka grochu można takie skupisko ominąć.Im próbka jest większa, tym więcej preparatów można z niej wykonać, co podwyższa prawdopodobieństwo wykrycia choroby pasożytniczej.
z dużym naciskiem podkreślę jeśli chcecie szukać pierwotniaków to próbka najlepiej jeśli jest dostarczona od razu. Ja w miarę możliwości sam pobieram sobie kał na pierwotniaki z odbytnicy. Inaczej istnieje spore ryzyko błędu.
-
- Informacje
-