Kalpnięte uszy owczarka niemieckiego - PILNE

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Pili89

06 stycznia 2015, 20:00

Witam,
jestem właścicielem 6 miesięcznego owczarka niemieckiego, który ma problem z klapniętymi uszkami.

Kupiłem szczeniaka w wieku 8 tygodni. Pies jest z rodowodem, po pięknych rodzicach z wieloma tytułami mistrzów świata.
Bardzo mnie to niepokoi, był bardzo krótki moment (około. 3 miesiąca) gdzie przez kilka dni miał stojące uszy.

Teraz niestety klapnęły mu uszka, a czasami stoi tylko ucho z tatuażem.

Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Weterynarz zalecił masowanie ucha i tak robie, ale nie wiedzę efektów, podobnie z podklejaniem.

Zamówiłem wkładki do uszu dla owczarka niemieckiego, które mam nadzieję pomogą, ale być może jest to jakieś zaburzenie żywienia, albo witamin.

Jego waga to 33 kg
Pies dostaje 3 posiłki dziennie:
a) Karma TropiDog Junior MEDIUM & LARGE BREEDS (zalecana dawka dzienna to 12g/kg) - czyli około 400g i tak podobnie mu daje
b) Ryż do karmy: gotuję mu 300g/dzień
c) witaminy:
- Dolvit Junior (3-4 dziennie) 1/10kg
- ArthroFos (glukozamina, Chondroityna) - 1 dziennie
- ArthroVet - 1,5 - 2 dziennie
d) raz na tydzień żółtko
e) raz na 2-3 dni serek bieluch
f) Wołowina do posiłków kilka razy w tygodniu (2-3)

Czy może ktoś mi pomóc aby uszka stanęły? Czy wkładki do uszu mogą pomóc?

Bardzo proszę o pomoc!!

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie porady.
mar.gajko

06 stycznia 2015, 23:02

:) :) :)
Mniej kochasz z takimi uszami, klapniętymi :)
kasik.u

07 stycznia 2015, 07:56

Daj mu więcej mięsa surowego, a jak masz obawy to gotowanego :)
A jeśli chodzi o suplementy, bo zakładam, że podajesz je w celu ochrony stawów to zastanów się nad Flexusem (ludzki suplement), do tego witamina c. To z takich co mi teraz do głowy przyszło :)
tesia
Kontakt:

07 stycznia 2015, 10:45

u owczarków niemieckich stawanie uszu trwa różnie, bywa że już w wieku pięciu tygodni uszy stoją, ale czasem trwa to do roku. Na szybkość stawania ma wpływ wielkość i typ budowy psa. U mniejszych i drobniejszych stawanie przebiega szybciej niż u dużych i ciężkich psów. Również zależy to też czasem od lini hodowlanej. Nawet u rodzeństwa z jednego miotu uszy mogą stawać w różnym tempie i na różne sposoby. Proces stawania uszu trwa zwykle do wymiany zębów u psa, ale jak pisałam wyżej u on-ków może to trwać do roku. Możesz zatem być spokojny, uszy na pewno mu staną, 6 miesięcy to jeszcze nie problem ;)
akar

07 stycznia 2015, 10:52

,, Jeżeli podstawa ucha jest sztywna, a załamują się same końcówki uszu nie jest to problem do zmartwień. Należy zwiększyć dawkę wapna lub podać lepiej zbilansowany pokarm. Dobrze jest palcami masować uszy w miejscach załamania. W każdym przypadku należy ograniczyć głaskanie psa „po uszach”.
Zdarza się, także, że u owczarków podczas procesu wzrostu uszy okresowo stają i okresowo kładą się. Najczęściej ucho mięknie podczas wymiany zębów (4-6 miesiąc życia). Zdarza się też, że pies ma jedno ucho stojące, a drugie klapnięte. W każdym przypadku dobrze jest podawać nutraceutyki, które mają korzystny wpływ na tworzenie i odbudowę chrząstek - szczególnie stawowych.
W nutraceutykach zawarte są glikozoaminoglikany niezbędne do syntezy mazi stawowej i tkanki chrzęstnej. Dostępne na rynku preparaty to np. Artroflex, Caniviton, Artribone, Caniagil, itp.

Owczarkom normalnie uszy powinny stanąć do 7-8-go miesiąca życia. Jednakże trzeba pamiętać o tym, że przy problemie działać należy dużo wcześniej. "
Pili89

07 stycznia 2015, 21:11

[quote="kasik.u"]Daj mu więcej mięsa surowego, a jak masz obawy to gotowanego :)
A jeśli chodzi o suplementy, bo zakładam, że podajesz je w celu ochrony stawów to zastanów się nad Flexusem (ludzki suplement), do tego witamina c. To z takich co mi teraz do głowy przyszło :)[/quo

Daję mu ArthroVet czyli jak ten Flexus bo skład ma bardzo podobny jak patrzyłem. Witaminy też dostaje jak pisałem, ale może faktycznie za mało mięsa.

A jakie polecasz: wołowe czy wieprzowe? I co dokładnie? Masz jakiś sprawdzonych dostawców mięsa?

Ja podaję mu wołowinę. 2-3 w tygodniu.

Do jakich porcji i ile razy w tygodniu dawać? Czy surowa jest lepsza niż gotowana? Np. że nie traci wartości odżywczych jak po gotowaniu?
Awatar użytkownika
cockermanka

08 stycznia 2015, 01:02

Do suchej karmy jeszcze ryż? Nie dość,że karma słaba...

Przede wszystkim trzeba zacząć psa porządnie żywić.
kasik.u

08 stycznia 2015, 07:20

Z ryżu można zrezygnować, ale ja prędzej wywaliłabym z jadłospisu suchą karmę.

Surowe mięso jest lepsze od gotowanego, ale ja karmię gotowanym i i tak widzę różnice w kondycji psów (wcześniej jadły kupne puszki). Staram się dawać wołowinę (nie musisz kupować drogich kawałków, upoluj gdzieś mięso drugiego gatunku - jest poprzerastane, z chrząstkami i tłuste - lepsze dla psa niż sam mięsień), jajko tez zdecydowanie częściej - samo surowe żółtko.

Flexus ma podobny skład, ale chyba wychodzi taniej :)

Kup tez mączkę z dzikiej róży - naturalne źródło witaminy C, która jest potrzebna do budowy zdrowych stawów :)
KrakVet.pl

05 lipca 2022, 14:21

Cześć!
Jeśli jesteś opiekunem owczarka niemieckiego z pewnością chcesz wiedzieć, jakie są charakterystyczne cechy i zachowania dla tej rasy. Dlatego warto zgłębić ten temat. Na naszym blogu możesz przeczytać kilka poradników w tym właśnie taki, który przedstawia właśnie tę rasę.

https://www.krakvet.pl/artykuly/owczarek-niemiecki/

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje