Kamienie w pęcherzu bez objawów
Witam. Przy okazji badania rtg po zerwaniu więzadła stwierdzono, że pies ma kamienie w pęcherzu moczowym (dwa większe i kilkanaście małych). Nie zaobserwowałam żadnych objawów ze strony układu moczowego u psa. Oddaje mocz normalnie, tak często jak dotychczas, nie widzę krwi w moczu, ani by oddawanie moczu sprawiało mu ból. Czy w takim przypadku chirurgiczne usuwanie kamieni jest konieczne, czy lepiej czekać czy pojawią się objawy? Dodam, że pies ma już 10,5 roku i jest dość chorowitym psem. Ma zwyrodnienie kręgosłupa w związku z którym przyjmował przez jakiś czas leki sterydowe. Jest alergikiem. Miał epizody zapalenia trzustki i od niecałego roku je karmę niskotłuszczową. Kilka tygodni temu przeszedł operację TPLO po zerwanym więzadle kolanowym i dopiero doszedł do siebie, więc nie chciałabym mu fundować kolejnej, być może niepotrzebnej operacji. Weterynarz zaproponował badanie moczu i po badaniu, jeśli uda się określić jakiego rodzaju to kamienie, to ewentualne przyjmowanie preparatów zmieniających ph moczu, by nie dopuścić do powiększania się kamieni i tworzenia kolejnych. Obawiam się, że bez zmiany karmy, nawet po operacji usunięcia kamieni, mogą tworzyć się kolejne. A zmienić karmę nie bardzo mogę, bo istnieje duże ryzyko kolejnego zapalenia trzustki. Martwi mnie też, że kamień może zablokować ujście cewki moczowej, co będzie bardzo niebezpieczne. Z drugiej strony wykonywać operację u starszego psa, z innymi chorobami, po niedawnej operacji ortopedycznej, bez objawów ze strony układu moczowego?
Witam,
Proszę zastosować się do zalecenia lekarza prowadzącego psa- jak najbardziej wskazane jest badanie moczu oraz określenie rodzaju kamieni, które powstały. Często zmiana karmy nie jest potrzebna i wystarczy dołożyć specjalne preparaty.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Proszę zastosować się do zalecenia lekarza prowadzącego psa- jak najbardziej wskazane jest badanie moczu oraz określenie rodzaju kamieni, które powstały. Często zmiana karmy nie jest potrzebna i wystarczy dołożyć specjalne preparaty.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
-
- Informacje
-