karmienie 4-tygodniowego szczeniaczka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Madziek

18 lutego 2008, 21:05

do schroniska ktoś przyniósł to maleństwo, twierdząc, że ma 4 tygodnie i że samo już je. Wziełam tą suczkę do domu, ale chciałam się upenić jak ją karmić. Jest u mnie od kilku godzin, narazie dałam jej Gerberka z kurczakiem, co bardzo jej smakowało. Napiła się troszkę wody.
Mam mleko dla szczeniąt Royala, ale było ważne do 11.07 - trochę boję się jej to dać, zwłaszcza, że jak je rozrobiłam to miało dziwny zapach (jakby ryby? nigdy nie miałam do czynienia z takim mlekiem, więc nie wiem, może tak powinno być?).
Mam też karmę dla szczeniąt Royala Maxi Junior (sunia na pewno nie jest maxi), która jest od 2 miesiąca życia. Na pewno jej nie pogryzie, ale czy mogę jej to podać rozmiękczone w wodzie w postaci takiej papki?
Czy puszki ANIMONDA Grancarno Junior będą dla niej dobre? A może są jakieś lepsze? Czy w ogóle można jej dawać puszki?
Zgóry dziękuję za rady i pozdrawiam
Madziek

18 lutego 2008, 21:25

a może lepiej jej dawać domowe jedzenie? tylko wtedy jakie mięso będzie najlepsze i czy samo mięso czy np z ryżem i marchewką? i w jakich proporcjach wtedy?
0704magda

19 lutego 2008, 09:03

polecam szybko wizyte u weta
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 lutego 2008, 10:27

możesz stosować zarówno puszki jak i suche dla szcz4eniąt. Suche należy namaczać i tworzyć z tego papkę. Pleko niekoniecznie musisz podać dla szczeniąt. Przeterminowanego niestety nie.
Madziek

19 lutego 2008, 22:14

dziękuję za radę
Tequlia
Kontakt:

21 maja 2008, 11:08

Pomocy kupiłam szczeniaka około4 tygodniowego teraz ma 6 tyg i ma biegunkę byłam u weta dał jej antybiotyk Betamox i bylam po dwóch dniach na powtórzenie antybiotyku czyli wczoraj. Przed biegunką dawałam jej karme Pedigri od 4 tyg saszetki i bylo dobrze. Od weta dostała jeszcze karme Royal canin recovery którą dałam po 24h głodówce zjadla pojawiły się nawet w biegunce dwa bobki ale znowu jest biegunka gotuje jej wlasnie skrzydełka z kurczaka z watroba z kurczat i marchewka. Sunia pije i chce jesc ale karmy sie nie chce chycic rozmoczyłam suche Pedigri i troche zjadła. Pomocy nie wiem co robić a musi żyć
Awatar użytkownika
gasparo

21 maja 2008, 11:42

Odstaw natychmiast Pedigree.
Ugotuj ryż z filetem z kurczaka (nie szkrzydełka, nie szyjki ani udka - mięso musi być chudziutkie, bez skóry, ryż prawie rozgotowany).
Przez dwa - trzy dni tylko to. Jeśli stolec się unormuje, można zacząć do gotowania dodawać odrobinę marchewki (przed podaniem psu marchewka musi być rozgnieciona, nie w kawałkach). I nic poza tym, żadnych dodatków. Dieta musi być monotonna ( a nie raz pedigree, raz royal, raz gotowane :!: :!: :!: ).
Po kilku dniach, jeżeli stolec będzie już zupelnie bez zastrzeżeń, można ugotować zamiast fileta - skrzydełka, udka.
Cały czas trzeba kontrolować, czy psiak pije, i ile, żeby sie nie odwodnił.
Na diecie powinien być do 3 tygodni, dodatkowo dobrze by było podać lakcid (lacidofill, trilac lub coś w tym stylu).
Po tym czasie można pomału ( :!: ) przejść na dietę docelową (gotowane lub suche, ale nie Pedigree, ani żadna inna karma marketowa!). Suche początkowo trzeba moczyć.
Tequlia
Kontakt:

21 maja 2008, 22:46

dzięki wielkie dopiero teraz przeczytałam tak zrobię jutro idę znowu do weta bo mi mówił że jak dalej będzie nie tak to mam przyjść jeszcze raz wielkie dzięki
ODPOWIEDZ
  • Informacje