witam. posiadam 3 miesieczna labradorke (ur. 23.08). ostatnio dostala biegunki i temp. (39.1C). stalo sie to w nocy po szczepieniu (dostala 2 szczepionki - jedna: Canine Distemper - Adenovirus Type 2 - Parainfluenza - Parvovirus Vaccine / Vacuna de Moquillo Canino - Adenovirus Tipo 2 - Prainfluenza - Parvovirus; Canine Coronavirus Vaccine, Leptospira Bacterin, Vacuna de Coronavirus Canino, Bacteria de Leptospira).
weterynarz twierdzi ze nie jest to zwiazane ze szczepieniem. w ramach leczenia dostala dwie serie zastrzykow - Betamot, Tolfina, Certosal (przepraszam jesli przekrecilem) i biegunka przeszla, jest juz lepiej, nie mniej jakby wiecej spi niz zwykle. jest silna i wesola wiec mysle ze bedzie dobrze. w tej chwili jest na diecie - ryz, marchewka i kurczak.
mam pytanie - czy taka przypadlosc (weterynarz mowil ze to jelitka) moze byc zwiazana z karma? ona w hodowli, jak i u nas byla karmiona czeska karma delikan extra dla szczeniakow (wilgotnosc 10%, bialko 28%, tluszcz 14%, wlokno 3.5%, popiol 8%, wit.a 14.000 m.u./kg, d3 1.400 m.u./kg, wit. e 110mg/kg, miedz 33mg/kg - wiecej na opakowaniu nie pisze)? weterynarz doradzal zmiane karmy na royal canin vet size maxi babydog, royal canin early care digest & skin albo na hill's canine growth large breed. 22% tluszczu w royal cnin babydog w porownaniu z hillsem (9. i delikanem (14%) troche mnie zaskoczyla- tak duzy procent tluszczu nie wplywa niekorzystnie na pieska?
prosze mi powiedziec, bo piesek w hodowli byl zaszczepiony dwa razy - szczepionkami nobivac puppy dp i nobivac dhp. weterynarz u ktorego bylismy w zwiazku z dolegliwosciami mowil ze jest to co najmniej dziwne? jest to dziwne?
weterynarz mowil takze ze w tym wieku psina powinna miec juz dwa stale zeby, podczas gdy ona jeszcze nie ma zadnego i ze to tez jest dziwne. ja wiem z doswiadczenia wszystkim dzieciom, nawet urodzonym tego samego dnia zeby nie wypadaja na komende tego samego dnia. nie wiem jak jest u pieskow. a moze to tez jest zwiazane z odzywianiem - moze brakowalo jakis witamin/mikroelementow?
no i ostatnie - chodzi o dawkowanie tego ryzu - weterynarz powiedzial ze na kazdy kilogram masy psa ma przypadac dkg miesa z kurczaka + 3 oraz drugie tyle ryzu z warzywami. psina wazy niecale 9kg. to daje jakies 240g, rozumiem ze na posilek. przemnozone razy4 posilki dziennie to prawie 1kg jedzenia - nie za duzo? karmy jadla ok. 400g na dzien
kilka pytan odnosnie 3 miesiecznej labradorki
co do szczepienia i sensacji po nim przychylam się do opini Pani lekarza. Co do szczepień w hodowli nie wiem czemu lekarz uważa to za dziwne jest zaszczepiona i to się chwali hodowcy. Wymina zębów u psa jest można powiedzieć na komende tzn nastje ona od 4 miesiaca i kończy si ę w 6. Oczywiście sa niewielkie różnice w obrębie ras. Co do jedzenia to troszeczke za dużo 1 kg ? Nie to dawkowanie jest na dobe tzn 120-180 g mięsa i 0,5 do 2/3 więcej wypełniacz z warzywami.
dziekuje za tak szybka odpowiedz.
psina dostala dzisiaj na kontroli witaminki i zakaz dluzszych spacerow na wzmocnienie, bo jak widac czeska karma nie zapewnia psinie wszystkiego co potrzebne w okresie wzmozonego wzrostu. po weekendzie rozpoczniemy powoli akcje zmiany karmy na royal canin vet size maxi babydog - jak zasmakuje (a jej wszystko smakuje) to zostaniemy juz przy royalu.
pozdrawiam
psina dostala dzisiaj na kontroli witaminki i zakaz dluzszych spacerow na wzmocnienie, bo jak widac czeska karma nie zapewnia psinie wszystkiego co potrzebne w okresie wzmozonego wzrostu. po weekendzie rozpoczniemy powoli akcje zmiany karmy na royal canin vet size maxi babydog - jak zasmakuje (a jej wszystko smakuje) to zostaniemy juz przy royalu.
pozdrawiam