Kleszcze i szczepienie
Mam kilka waznych dla mnie pytan do lekarza weterynarii. Czy moge tuz przed kryciem ( jeszcze nie ma cieczki lecz zblizaja sie cieczki u moich suk ) uzyc preparatu Fiprex? Czy aby zwiekszyc skutecznosc moge dodatkowo stosowac jakas obroze- moje psy sa dlugowlose ( PON). Czy obroze klitix lub preventix mozna stosowac w ciazy? Czy suke w czasie ciazy mozna odrobaczac i jakim preparatem? ( odrobaczane sa systematycznie 4 razy w roku nie wiem czy trzeba dodatkowo w ciazy) I ostatnie pytanie- jest szczepionka na jedna z chorob odkleszczowych czy moge zaszczedpic suki przed ciaza? I jakie zdanie ma Pan doktorze na temat nowej szczepionki na jedna z chorob odkleszczowych ktora jest dostepna od tego roku w Polsce ( przepraszam nie podaje nazwy choroby na ktora jest ta szczepionka gdyz permamentnie myli mi sie babeszjoza z borelioza)
w teleexpresowym skrucie: można użyć Fiprex, nie wzmacniał bym go obrożami, kiltix w ciąży można stosować , preventic nie, można sukę odrobaczać i powinno się w ciąży jest masa środków ale odpowidź jest jedna - dobrym. Co do szczepionki na borelioze miała się pojawić ale na razie jej nie ma w hurtowniach. Jak sie pojawi to napiszę i wielkich doświadczeń na Polskim rynku także nie ma w jej stosowaniu.
Dziekuje za odpowiedz:):) Dodam ze do odrobaczania uzywam tylko i wylacznie dobrych preparatow. Hodowla to moje hobby wiec nie zal mi niczego co przeznaczam dla swoich"psic"
Moj wet znalazl szczepionke w jednej jedynej hurtowni. Ale teraz juz nie odwaze sie zaszczepic bo cieczka juz powinna byc wiec moge sie jej spodziewac w kazdej chwili.
Moj wet znalazl szczepionke w jednej jedynej hurtowni. Ale teraz juz nie odwaze sie zaszczepic bo cieczka juz powinna byc wiec moge sie jej spodziewac w kazdej chwili.