Kostniakomięśniak?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

audrey699

11 listopada 2013, 14:29

Witam,
Posiadam 6 miesięcznego dobermana(chłopaka), ogólnie okaz zdrowia. Jednak w tą sobotę odkryłam coś niepokojącego..Mniej więcej..między kością stepu a kością śródstopia(bardziej na tej pierwszej) zauważyłam dość duży (w porównaniu z drugą łapą) guz? jest twardy, nieruchomy i przylegający mocno. Zaczęłam czytać na temat kostniakomięśniaka i wyglądowi odpowiada..ale jeśli chodzi o objawy nic nie pasuje. Tzn nie jest to dla niego bolesne miejsce(można dotykać, uciskać itp, poza tym kładzie się na tej łapie, biega..szaleje), nie kuleje, samo miejsce i okolice nie są cieplejsze niż reszta, a węzły nie są powiększone. Nie zauważyłam tez by guz się powiększał. Czytałam że raczej ta choroba łapie starsze psy, ale podobno są też przypadki gdzie zapadają na nią psy poniżej 1 roku życia. Bardzo niepokoję się o swoje stworzonko. Mój poprzedni pies miał raka i niestety nie udało się go uratować, było to dość niedawno, a z tego co czytałam pies ma małe szanse powodzenia przy tym nowotworze. Odkąd to znalazłam na ciele psiaka szukam w internecie czegoś co nie byłoby rakiem a wygląda podobnie..jednak znajduje tylko coraz gorsze odmiany raka. Czy jest możliwe że objawy się dopiero zaczną? Jednym zdaniem mówiąc : jestem przerażona.
szarada

11 listopada 2013, 16:17

Tez mam dobermana,sukę,wiem co potrafią takie 6 miesięczne,biegają z prędkością światła,wpadają w doły w ziemi,dość urazowa rasa,ze względu na niebywałą energie, może to stare stłuczenie,a może guzek pozostałość po kleszczu z lata.Bez paniki,podejdż do lecznicy w tygodniu i pokaż psa.
ania005

11 listopada 2013, 21:23

U ludzi takie zmiany są bardzo bolesne więc u zwierząt pewnie jest tak samo .Skoro pies lata jak szalony i nie zdradza oznak bólu to nie sądze żeby brac pod uwagę aż tak tragiczną diagnozę .Co nie znaczy ze można to zbagatelizować ,Musisz iśc do lekarza i zobaczyć co to jest ,może jakiś stary uraz bądź stare złamanie ?Generalnie dr.Google ma same tragiczne diagnozy po wpisaniu w przeglądarkę ,korzysta z zasady ze dobra wiadomośc to żadna wiadomość .Tak więc sensacja goni tam sensację .Tak jak napisała Szarada na spokojnie do lekarza .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2013, 18:00

spokojnie udaj się do lekarza niech sprawdzi co to jest . Na 100% to nic złego się nie dzieje. Jak dasz radę to zrób zdjęcie tej zmiany i je tutaj wklej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje