Witam
Mam 7 letniego Westa. W maju zauwazyłam, że z siusiaka psa kapią kropelki moczu z krwią. Pojechałam więc do lekarza, który zrobił USG- diagnoza: zapalene pęcherza. Pies dostał leki: Enrobioflox 5%- 1ml, catosal 10% - 1ml, enrobioflox 50MG- 6 tab i urinovet. Niestey po 1,5 miesiaca w polowie czerwca objawy powróciły, piesek znów krwawił z siusiaka, zmieniłam wtedy lekarza i po konsultuacji lekarka doszła do wniosku ze to najprawdopodobniej piasek na pęcherzu, stąd te krwawienia. Tym razem dostał leki: Enroxil 50 mg- 10 tab, Vitacon- 1/4 tableki przez 5 dni oraz Debelizynę ok 1 cm dziennie i 8 kropli Witaminy C codziennie. Krwawienie ustąpiło. Teraz mamy październik i nadal podaję psu 1 cm debelizyny i Wit C. Jednak lekarka powiedziała, że trzeba wprowadzic karme Urinary i tutaj moje pytanie. Czy Royal Canin Urinary będzie dużo lepszy od Trovet Urinary. Lekarka niestety nie zna firmy Trovet i radzi kupic Royala, lecz nie będę ukrywać, że jest spora różnica w cenie. I czy przed podaniem krórejkolwiek z karm, należy zbadać wydolność nerek, ponieważ lekarka nic nie mowiła na ten temat.
Pozdrawiam
Kropelki krwi z siusiaka
-
Trovet jest dużo lepszy niż RC, o niebo lepszy....a lekarka zna tylko RC bo tylko jego ma w gabinecie.
a sprawdziłaś prostate? Bo prawdopodobnie ona winna jest za ta pojawiającą się krew.
Czyli narazie nie kupować karmy tylko zbadać prostate???? Myśli Pan, że to jakiś guz??
-
W tym wieku pies może mieć przerost prostaty, łagodny. Taka przerośnieta prostata uciska na cały układ moczowy i stąd mogą się brać różne dolegliwości. Na razie na spokojnie, nie ma powodu aby rwać włosy z głowy. To proste badanie, tyle że mało fajne dla psa - dłubanie w tyłku. Leczenie przerostu tez nie jest jakieś strasznie skomplikowane
Ale on już miał "grzebane w tyłku" przy drugim ataku krwawienia. I dostaje teraz ProstaDol 90 tabl., więc troche powiększona chyba była ta prostata.
-
Wszystko fajnie, tyle że Prostadol to tylko suplement diety...taka dodatkowa witaminka. To tak jak byś zapalenie płuc leczyła witaminą C oraz rutinoscorbinem....
Jeżeli pies ma przerost prostaty to potrzebuje leków na obkurczenie a nie witaminek typu wyciąg z zurawiny.
Jeżeli pies ma przerost prostaty to potrzebuje leków na obkurczenie a nie witaminek typu wyciąg z zurawiny.
Boże znowu bzdury. NAleży wykonać USG prostaty. krwawienie nie wynika z przerostu ale torbielowatości prostaty. Jeśli potwierdzi sie to schorzenie jest na to lek ale tylko weterynaryjny nie jakieś prostamole i rutinoscorbiny.
-
Cześć,
każdą niepokojącą zmianę, zachowanie oraz objawy należy skonsultować z lekarzem weterynarii. Pozwoli to w stu procentach zaopiekować się zwierzakiem.
Dobrze jest zdać sobie sprawę jednak z tego, że wizyta w gabinecie weterynarza może wywołać dodatkowy stres i niepokój. Zerknij na naszego bloga i zobacz, jak możesz sobie z tym poradzić.
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
każdą niepokojącą zmianę, zachowanie oraz objawy należy skonsultować z lekarzem weterynarii. Pozwoli to w stu procentach zaopiekować się zwierzakiem.
Dobrze jest zdać sobie sprawę jednak z tego, że wizyta w gabinecie weterynarza może wywołać dodatkowy stres i niepokój. Zerknij na naszego bloga i zobacz, jak możesz sobie z tym poradzić.
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl