Witam ! Mam problem z moim 2-letnim psem. Mianowicie psiak nieustannie drapie się po swoim pyszczku, ociera go o różne przedmioty, poza tym trze oczka, z których czasami leci mu przeźroczysta wydzielina. Oczka przemywam często, jednakże łzawią każdego dnia o zmiennym nasileniu. Zauważyłam też, że przerzedza mu się włos na stożku nosa, oraz wokól oczu - najprawdopodobniej w wyniku ciągłego drapania się po mordce i tarcia łapkami po oczkach . Pieska nie mam od małego, więc nie wiem czy nie jest uczulony na coś, a tylko to przychodzi mi do głowy. Karmiony jest suchą karmą dla psów dorosłych, Nie wiem czy to objaw chorobowy, jakaś alergia na jedzenie czy coś podobnego, chciałabym zasięgnąć rady tutaj zanim udam się z moim przyjacielem do weterynarza.
Pozdrawiam
Łysienie okolice oczu i pyszczka
-
zaczęłabym od świerzba, a nie alergii pokarmowej... najpierw niech wet obejrzy psa, pobierze zeskrobinę i ją zbada.
Na środę jest już umówiona w Krakvecie. Martwi mnie tylko fakt, że do środy sporo czasu, a w oczach widzę kolejne zmiany Bardzo szybko postępuje "to cos"
-
w Krakvecie zapisy są tylko do dr Orła, ponieważ do niego jest bardzo dużo chętnych. do innych lekarz zapisy są na bieżąco, możesz jechać nawet dziś (np. do doktora Kobiałki, przyjmuje do 15-20), w sobotę (do 13) lub w poniedziałek.
Wiem, wiem. Dziękuję.
Lekarzem prowadzącym naszej suni jest dr Orzeł. Zobaczę po pracy w jakim stanie jest pyszczek i oczka. Jeśli pojawią się nowe plamki będę zmuszona iść do innego lekarza.
Lekarzem prowadzącym naszej suni jest dr Orzeł. Zobaczę po pracy w jakim stanie jest pyszczek i oczka. Jeśli pojawią się nowe plamki będę zmuszona iść do innego lekarza.
-
dr Kobiałka też jest świetnym lekarzem, więc jak coś to proponuję do niego.
musisz sprawdzić skóre psa pod kątem pasożytów, schorzeń bakteryjnych i grzybiczych i alergi. Czyli mówiąc prościej należypsa zobaczyć i zbadać i zawęzić zakres diagnozy schorzeń skóry Twojego psa.
No i co tam wyszło u tego pieska?
Dlaczego mu łysiały okolice oczu i pyszczka?
Wiadomo już coś?
Pies wyleczony, czy dalej łysieje?
Dlaczego mu łysiały okolice oczu i pyszczka?
Wiadomo już coś?
Pies wyleczony, czy dalej łysieje?
Alergia... Na razie łyka przeciwalergiczne leki plus ćwiartkę encortonu. Przestała się drapać, łyse plamki obserwujemy i robimy zdjęcia, żeby porównywać czy się zwiększają czy też nie.
Jak tylko zostanie odczulona zrobimy testy alergiczne.
Jak tylko zostanie odczulona zrobimy testy alergiczne.
nie ma to jak psa nafaszerować sterydami, żeby przestał się drapać, a właścicielowi wmówić alergię na powietrze, bo w badaniach skory nic nie wyszło.
znam jeszcze takich zawziętych wetów niedouków, co na silę szukali czegoś w psiej skórze i jak z zeskrobin i wymazów nic nie wyszło to powycinali psom kawałki skóry, żeby dalej szukać i znów nic nie znaleźli. ciężko im było wmówić alergię, bo to było 10 rożnych psów w takim samym stanie. wszystkie miały okrągłe wyłysienia wokół oczu, łysiejące okolice nosa, przerzedzoną sierść i się drapały. znaleźli sie i takie wety tłumoki, co mimo negatywnych wyników uparcie wmawiali i leczyli grzyba, a psy miały dirofilarie i włosogłówkę która bardzo często towarzyszy dirofilariozie i to ona powoduje swędzenie skóry.
znam jeszcze takich zawziętych wetów niedouków, co na silę szukali czegoś w psiej skórze i jak z zeskrobin i wymazów nic nie wyszło to powycinali psom kawałki skóry, żeby dalej szukać i znów nic nie znaleźli. ciężko im było wmówić alergię, bo to było 10 rożnych psów w takim samym stanie. wszystkie miały okrągłe wyłysienia wokół oczu, łysiejące okolice nosa, przerzedzoną sierść i się drapały. znaleźli sie i takie wety tłumoki, co mimo negatywnych wyników uparcie wmawiali i leczyli grzyba, a psy miały dirofilarie i włosogłówkę która bardzo często towarzyszy dirofilariozie i to ona powoduje swędzenie skóry.
gościu 767676 jeszcze jedno słowo powszechnie uważane za obraźliwe a zaliczysz bana. Dobrze , że Ty jesteś wszechwiedzący i nauczony wszystkiego. Nie widziałeś psa i nie badałeś go więc przestań obrażać lekarzy . Można to inaczej ująć a nie wymyślać im od tłumoków. Wiesz ile przypadków jest dirofilariozy czy włosogłówki w stosunku do schorzeń alergicznych? Nie masz zielonego pojęcia. Więc nie obrażaj ludzi publicznie .
Kurczak222 spokojnie poobserwuj psa. Praktycznie połowa do 3/4 schorzeń skóry to alergie. Jeśli tak lekarz zalecił to kontynułuj to , a jeśli po 2-3 tyg nie ma poprawy to należy pilnie diagnozować psa .
Kurczak222 spokojnie poobserwuj psa. Praktycznie połowa do 3/4 schorzeń skóry to alergie. Jeśli tak lekarz zalecił to kontynułuj to , a jeśli po 2-3 tyg nie ma poprawy to należy pilnie diagnozować psa .
Mam yorka mini 2 letnia i od tyg widzę że nosek jej łysi eje. Nie drapie się, nie ma też zmian na skórze w innych miejscach. Łysienie na Nosku znacznie się powiekszylo zna może ktoś taki przypadek??
-
- Informacje
-