łysienie u boksera
Mam problem z bokserką. Pojawiły się wyłysienia po obydwuch bokach. Wet. stwierdził zapalenie skóry, później mówił że może to na tle hormonalnym. Lekarz zalecił kąpiel w hexodermie i podawanie vitalinu. jednak efekty leczenia śą mizerne. Inny wet. zaproponował podawanie witamin laveta super. Wydaje się trochę lepiej, choć podaję ją od 4 dni. Suka jest po sterylizacji, ma 4 lata. Gdyby nie te dwa łyse placki to pies całkiem zdrowy, je jak zawsze, na dworze jak szatan. Jak długo może trwać leczenie i czy ta diagnoza co wystawił mój wet. jest dobra
niestety będzie ciężko coś tutaj doradzić. Należy tą zmianę obejrzeć, przy prawidłowym leczeniu zmiana będzie zarastac już za 3-5 tygodni a zarosnie całkowicie za 3-6 miesięcy. Może to być zmiana na tle hormonalnym ale jest też szereg innych przyczyn.
po podawaniu preparatu laveta super zauważyłem wyraźną poprawę, wyłysienia znikają, widać że włosy odrastają z dnia na dzień, na prawym boku już są wszędzie włosy, z lewej strony jeszcze prześwituje skóra - witaminy dostaje od ok. 10 dni - może to był tylko brak witamin, zastanawiam się nad zmianą karmy, może p. Jarek zaproponowałby coś odpowiedniego ?
każda karma dla psa dorosłego maxi. Moża zastosować karme dla tej rasy tj royal dla boksera.
-
- Informacje
-