Marskość wątroby
nie spotkałem się z tym ani w opisach ani w swojej praktyce.
Rosuni się pogorszyło byłyśmy dziś na pobraniu krwi i okazało się że anemia się wdała i ma podwyższone też granulocyty, lekarz kazał zwiększyć dawkę sterydu i dał antybiotyk Synulox bo mówi że infekcja jest??? Sama nie wiem bo wątpię żeby ona się przeziębiła, no chyba że jakieś bakterie w brzuchu od wątroby??? Mam wątpliwości czy podać antybiotyk...?
można steryd sam podać , co do antybiotyku musisz konsultować to z lekarzem on zna wyniki i widzi psa.
Ech, zastanawiałam się od czego pies dziś gorzej a teraz widzę że po antybiotyku, niestety nadwrażliwość, podrażnił jelita już na maksa i sunia zrobiła stolec z krwią żywą. Dość mam już ostatnio bo ciągle jakieś leki... osowiała nic nie je pewnie boli ją brzuszek..... no właśnie z nią jest tak że ona nie może brać też wszystkich leków, zawsze był taki problem.
Dzwoniłam do lekarza bo mam też zastrzeżenia do Encortonu ponieważ w składzie zawiera laktozę a sunia ma nadwrażliwość na nią, a miała zwiększoną dawkę sterydu teraz..... ale powiedział że nie ma sterydu bez laktozy :/ Mówił że mam zwiększoną dawkę sterydu podawać że powinno się trochę wyciszyć???? Większa dawka sterydu to i więcej laktozy do podania :/ ja tak to rozumuję, ale może źle??
Boże to co mają zrobić ci ludzie którzy biorą ogromne dawki a nie tolerują laktozy???! Biorą zastrzyki czy mają sraczkę na maksa i rozwalone jelita??!! Nieee to nie na moje nerwy.... :/
Dzwoniłam do lekarza bo mam też zastrzeżenia do Encortonu ponieważ w składzie zawiera laktozę a sunia ma nadwrażliwość na nią, a miała zwiększoną dawkę sterydu teraz..... ale powiedział że nie ma sterydu bez laktozy :/ Mówił że mam zwiększoną dawkę sterydu podawać że powinno się trochę wyciszyć???? Większa dawka sterydu to i więcej laktozy do podania :/ ja tak to rozumuję, ale może źle??
Boże to co mają zrobić ci ludzie którzy biorą ogromne dawki a nie tolerują laktozy???! Biorą zastrzyki czy mają sraczkę na maksa i rozwalone jelita??!! Nieee to nie na moje nerwy.... :/
Tak, codziennie od dłuższego czasu. Ale ona ma alergie pokarmową i nietolerancje , także nie mogę jej podawać wielu produktów a w tym leków, wiele razy miała nadwrażliwość na antybiotyk i stąd teraz tak wyszło.... a tak coś przeczuwałam że tak będzie, ale jakoś się skusiłam i posłuchałam lekarza :/ niestety już kilka razy wyszło na moje, muszę się trzymać tego co ja myślę, bo znam ją najlepiej ze wszystkich. Już kilka razy się przekonałam że lekarz nie zawsze ma rację :/ Przepraszam p. Jarka bo to akurat pana nie dotyczy
Jestem załamana , nie wiem co robić, Rosunia ma teraz zwiększoną dawkę sterydu i po każdym podaniu ma objawy wstrząsu, ona ma nietolerancję laktozy a steryd ma w składzie laktozę. Coraz gorzej po każdym podaniu, pies nie je, lata cały czyli drżenie mięśni, odruchy wymiotne, niespokojny, przyśpieszone bicie serca, oddechy....
Mówiłam lekarzowi że ona nie może brać tego sterydu, powiedział że nie ma bez laktozy, co ja mam robić???? Odstawić? Przecież sterydu nie można nagle.... zmniejszyć dawkę do tej co była na początku?
Tamtego antybiotyku też nie podajemy bo rozwolnienie z krwią żywą było, teraz też rozwolnienie...
Mówiłam lekarzowi że ona nie może brać tego sterydu, powiedział że nie ma bez laktozy, co ja mam robić???? Odstawić? Przecież sterydu nie można nagle.... zmniejszyć dawkę do tej co była na początku?
Tamtego antybiotyku też nie podajemy bo rozwolnienie z krwią żywą było, teraz też rozwolnienie...
Jest pogorszenie, Rosa ma krwawienie z jelit cały czas, rozwolnienie z krwią żywą, nic nie je, pije sporo, drgawki... leży, szybko oddycha...
Wet mówi że nie można nic zrobić już???? kazał tylko zejść z dawki sterydu.
Krwawienie jest w jelit, dolnego odcinka, jelito cienkie albo grube, bo krew jest żywo czerwona... i do tego biegunka..
Nie można podać leku przeciwkrwotocznego, takiego dla ludzi???? Jejku co robić?? Wykrwawi się....
Wet mówi że nie można nic zrobić już???? kazał tylko zejść z dawki sterydu.
Krwawienie jest w jelit, dolnego odcinka, jelito cienkie albo grube, bo krew jest żywo czerwona... i do tego biegunka..
Nie można podać leku przeciwkrwotocznego, takiego dla ludzi???? Jejku co robić?? Wykrwawi się....
Niestety musiałam działać, mam w domu Exacyl 500mg dla ludzi lek przeciwkrwotoczny, podałam 1/4 tabletki bo nie umiałam obliczyć dawki, przeczytałam tylko ulotkę czy nie ma przeciwskazań w marskości wątroby ale nic nie pisało tylko w schorzeniach nerek.
Czekam na reakcję psa, jest pół godziny po podaniu, na razie spokój, wolniej oddycha, przestała dyszeć i łazić, odpoczywa....
Jestem zła na weta że powiedział że nic się nie da już zrobić!! Boże że ja mieszkam w takiej dziurze i nie ma tu w pobliżu nikogo myślącego albo chcącego pomóc :/ trzeba by było jechać 100km ale gdzie jak ona w takim stanie :/
Czekam na reakcję psa, jest pół godziny po podaniu, na razie spokój, wolniej oddycha, przestała dyszeć i łazić, odpoczywa....
Jestem zła na weta że powiedział że nic się nie da już zrobić!! Boże że ja mieszkam w takiej dziurze i nie ma tu w pobliżu nikogo myślącego albo chcącego pomóc :/ trzeba by było jechać 100km ale gdzie jak ona w takim stanie :/
-
- Informacje
-