Witam, moje pytanie dotyczy nadczynności tarczycy u mojej suczki - owczarek niemiecki, wiek 4 lata. W dniu 19.11.2010r. odebrałam wyniki laboratoryjne mojej suni, oto one:
Morfologia krwi:
MCHC (ŚSH): 34,00 (nie podano jednostki)
Erytrocyty: 7,68 T/l
Hematokryt: 51,00 l/l
Hemoglobina: 17,50 mmol/l
Leukocyty: 9,60 G/l
PT: 107%
Biochemia krwi:
Alfa-amylaza: 571,00 U/l 25 ° C
ALT (GPT): 92,00 U/l 25°C
AST (GOT): 26,00 U/l 25°C
AP (fosfataza zasadowa): 76,00 U/l
Glukoza: 56,00 mmol/l
Kreatynina: 119,00 umol/l
Cholesterol: 95,00 mmol/l
Mocznik: 8,96 mmol/l
Tyroksyna: 7,04 umol/l
TSH: 0,05 (jednostki dopisane ręcznie wydaje mi sie, że to u/u/mol).
W związku z powyższymi wynikami weterynarz przepisał Metizol 5mg 3 razy dziennie po 1,5 tabletki. Dodatkowo kazał podawać Essentiavetforte 500 - raz dziennie. Od tego czasu regularnie ważyłam suczkę. 20.11.2010r. pies ważył 17,5kg - zaznaczam, że ważę ją na zwykłej łazienkowej wadze (najpierw ważę siebie, a potem razem z psem na rękach). Piszę o tym ponieważ 29.11.2010r suka ważyła juz 18 kg jednak potem znów jej waga zaczęła spadać i obecnie zatrzymała się na 17,5kg. 08.12.2010r w związku z tym, że pies nie reagował na leczenie, weterynarz zwiekszył dawkę metizolu do 2 tabletek 3 razy dziennie. Niestety i to nie pomogło. Weterynarz uprzedzał mnie, że mozliwe iz pies stanie sie nadpobudliwy, ale nic takiego nie ma miejsca, wyglada na to, ze moja sunia w ogóle nie reaguje na leczenie. Zwracam sie o pomoc na forum, bo mam wrażenie, że mój weterynarz nie ma juz pomysłu co dalej robić, a ja powoli zaczynam tracic do niego zaufanie, tym bardziej iż zna mojego psa od szczeniaka i odkad pamietam sunia zawsze miała niedowagę, a weterynarz na pomysł z tarczyca wpadł dopiero po 4 latach. Może Państwo zdołają coś mi podpowiedzieć bym mogła nakierowac swojego weterynarza. Pozdrawiam
Nadczynność tarczycy u owczarka
-
1. w jakim laboratorium byly robione badania? chodzi mi o poziom hormonow tarczycy
2. dlaczego tylko jeden parametr tarczycowy?
Na wynikach powinnas miec zakres normy dla danej metody. Jezeli go nie ma to podejrzewac mozna ze badania byly wykonane w ludzkim labie, na odczynnikach i metodach niezwalidowanych dla wartosci odpowiednich dla zwierzecia. w takim razie wynikom wierzyc nie mozna...
Dlaczego nie ma badan hormonow kory nadnerczy?
2. dlaczego tylko jeden parametr tarczycowy?
Na wynikach powinnas miec zakres normy dla danej metody. Jezeli go nie ma to podejrzewac mozna ze badania byly wykonane w ludzkim labie, na odczynnikach i metodach niezwalidowanych dla wartosci odpowiednich dla zwierzecia. w takim razie wynikom wierzyc nie mozna...
Dlaczego nie ma badan hormonow kory nadnerczy?