nagła opuchlizna u szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

bebissa

09 sierpnia 2006, 17:32

Witam,
Mam problem ze szczeniaczkiem. Ma ponad dwa miesiące. Po szczepieniach. Szczeniak po pobycie, kilkugodzinnym na trawie, maleńkim terenie dla niego tylko przeznaczonym dostałn opuchlizny na mordce, wręcz takie wybrzuszenia, krostki mu się zrobiły na masce, pod brodą i na czole. Stan poza tym jest b. dobry. Tz. ładne kupki, chętny do jedzenia i zabawy. Tylko wygląda jego mordka na opuchniętą. Przy ogonku u nasady również pojawił się jakby łupiez i lekko zaczerwieniona skóra w tym miejscu. Muszę dodać, że zastosowałam do jego jedzenia ( mięso gotowane z kurczaka i ryż) karmę pedigrre junior. Nie wiem czy to reakcja alergiczna na karmę czy wpływ miał pobyt na trawie... Pies byl zaaferowany trawa. skubał ją, gryzł prawie ziemię w zabawie. Prozsę o pomoc w tej sprawie.
Łączę wyrazy szacunku,
Bebissa
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 sierpnia 2006, 20:17

wygląda to na bardzo ostry odczyn anafilaktyczny podejrzewam , że na trawy. Ale nie można tego także w 100% określić , bo karmienie też nie jest rewelacyjne. Niemniej z tego co piszesz to pies pierwszy raz zetkną się z trawą i powinnaś to zgłosić , bo takie ostre odczyny czasami źle się kończą.
Gość

09 sierpnia 2006, 21:10

Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Byłam u lekarza. Pies dostał antybiotyk Ceporex podskórnie 0,2ml ( 5 do 7 dni), zalecono codzienne kąpiele oraz smarowanie oxykortem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje