Nagłe wymioty krwią
-
nie mam zielonego pojęcia. jesteś pewna, że to było siemię? a nie śluz z podrażnionego PP? siemię jest płynne, więc przechodzi szybciej ale 4h... tyle pokarm zalega w samym żołądku...
-
a co wet podejrzewa? możliwe, że to była ta krew z żołądka, siemię się prześlizgnęło a krew przeszła swoim tempem. myślę, że słuszne, ponieważ jak jest jakieś podrażnienie (wrzód, nadżerka, pęknięty żylak) to musi się zagoić.
zawsze w takich ostrych wypadkach należy wykonać rtg brzucha. Z opisu pasuje to do kilku chorób i to bardzo niebezpiecznych . Najbardziej pasuje mi to do ostrego rozszerzenia żołądka , które udało się samoistnie lub przy pomocy leków roz≥adować, nie da się wykluczyć kłopotów z wrzodami , powikłania po zjedzeniu kości doropbiowych, ale po co gdybać i tak ryzykować jak można zawężać pradopodobne przyczyny.
-
raczej nie, bo one nie bytują w żołądku.
-
nie mam pojęcia, trzeba poczekać na odp doktora.
Imdp, nie czeraj, rób pilnie R.T.G. jamy brzusznej.Zanim będzie za póżno.Do tego czasu głodówka, ciało obce, może tkwić bardzo długo w jelitach.
W takich przypadkach R.T.G., to podstawowe badanie+ krew, lepiej o jedno badanie więcej niż mniej.To nie musi być kość z udka,to może być coś innego w brzuszku i ważne by nie doszło do atoni, martwicy jakiejś cześci jelit.Jak jelita się wzdymają, mogą za sobą pociągnąć żołądek i skręt gotowy.