Przeglądowe zdjęcie rtg jamy brzusznej umożliwia ocenę całej jamy brzusznej. Najczęściej jest wykonywane, aby wyjaśnić przyczynę bólów brzucha, nudności czy wymiotów.
Zdjęcie rentgenowskie brzucha pozwala uwidocznić takie patologie jak:
- kamienie żółciowe
- kamienie nerkowe
- obecność ciał obcych (połkniętych przypadkowo lub celowo).
- poziomy płynów zgromadzonych w jelitach przy niedrożności przewodu pokarmowego
- gaz pod przeponą, który pojawia się przy perforacji przewodu pokarmowego.
W dniu badania należy przyjąć jeszcze 2 kapsułki Espumisanu i pozostać na czczo - nie należy jeść ani pić.
ja osobiscie widzę przewage badania R.T.G.,nad U.S.G., uważam,że u.s.g., można zrobić dodatkowo, nieraz bóle brzuch,powoduje chory kręgosłup w odcinku lędzwiowum,tego u.s.g. nie pokaże, pozatym zdjęcie r.t.g. mogę pokazać wielu lekarzą,by się wypowiedzieli, a przy u.s.g. ważne ,są umiejętnosci lekarza, który je wykonuje, tak jak przy echu serca, można nieraz usłyszeć bzdury.
Nagłe wymioty krwią
-
ja na odwrót, usg może powiedzieć dużo więcej niż rtg.
espumisan jest dobry i skuteczny i chyba nie należy kombinować , działa tylko w obrębie przewodu pokarmowego , nawet czytałam , że powinno się dawać profilaktycznie w celu zapobiegania skrętowi żołądka , podaje się go nawet maleńkim dzieciom
nie zakładaj u małego psa , że nie ma rozszerzenia żoładka , mamy takie 2 jamniki ostatniego we czwatrek sądowaliśmuy - ostre rozszerzenie żołądka wyglądające jak kłopoty oddechowe. Popieram tutaj zdanie szarady lepsze rtg niż usg dlatego , że przy zgazowaniu przewodu pokarmowego nic na usg nie zobaczysz. Więcej artefaktów niż dobrych obrazów. Za to co do opisanych przyypadków rozpoznań zacytowanych przez szaradę to lekko z przymrużeniem oka traktowałbym je dla tego , że wymieniła rzadkie lub bardzo rzadkie choroby. Zrobiłem i oglądałem dziesiątki tysięcy zdjęć i :
-kamienie żółciowe - 2 razy przez 16 lat stwierdzone.
- kamienie nerkowe - może raz na pół roku lub raz na rok spotykane
- obecność ciał obcych (połkniętych przypadkowo lub celowo). - raz na miesiąc raz na 2 tygodnie - to badanie bardzo wskazane.
- poziomy płynów zgromadzonych w jelitach przy niedrożności przewodu pokarmowego - raz na miesiąc - raz na kwartał
- gaz pod przeponą, który pojawia się przy perforacji przewodu pokarmowego - przez 16 lat nigdy nie stwierdziłem
Oczywiście statystycznie masz szanse na te schorzenia trafić , ale ...... Jeśli schrzenie ma charakret napadowy jak odpisujesz ja zawsze zalecam w dniu kiedy występuje pokazać psa ( najlepiej ) albo dzień później. Robie masę badań i próbuję diagnozować. Jest to proces żmudny , ale przy silnym zaparciu dający efekty.
-kamienie żółciowe - 2 razy przez 16 lat stwierdzone.
- kamienie nerkowe - może raz na pół roku lub raz na rok spotykane
- obecność ciał obcych (połkniętych przypadkowo lub celowo). - raz na miesiąc raz na 2 tygodnie - to badanie bardzo wskazane.
- poziomy płynów zgromadzonych w jelitach przy niedrożności przewodu pokarmowego - raz na miesiąc - raz na kwartał
- gaz pod przeponą, który pojawia się przy perforacji przewodu pokarmowego - przez 16 lat nigdy nie stwierdziłem
Oczywiście statystycznie masz szanse na te schorzenia trafić , ale ...... Jeśli schrzenie ma charakret napadowy jak odpisujesz ja zawsze zalecam w dniu kiedy występuje pokazać psa ( najlepiej ) albo dzień później. Robie masę badań i próbuję diagnozować. Jest to proces żmudny , ale przy silnym zaparciu dający efekty.
o gaz powstaje.