Nawracająca biegunka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SylwiaWłaścicielkaColi

03 listopada 2022, 08:15

Witam :)
Mam problem z 9-cio miesięczną suczką rasy terier walijski.
Była odrabaczana na początku października, co prawda mogło być parę dni spóźnienia bo z mężem mieliśmy wtedy covida.
Cola od ok. trzech miesięcy ma regularne biegunki. W sierpniu byliśmy u polecanej pani weterynarz. Dała jej lepszej jakości tabletki na odrobaczanie i probiotyk. Zbadała też kupę pod mikroskopem. Jedak wszystko było ok.
Cola pomimo już chyba 2 tygodniowej diety prawie cały czas ma biegunkę. Ma biegunkę z 3 dni, potem od 2 do 4 dni przerwy i gdy już chcę kończyć dietę biegunka wraca. :?
Kupa jest wtedy bardzo rzadka. Brązowa co prawda ale gdy już nie ma czym robić, wydała z siebie polaczenie brązowej kupy i galaretowatej czerwonej.
Dieta polega na rozgotowanym ryżu polaczone z kawałkami gotowanego kurczaka lub saszetką z galaretką, kurczakiem i marchewką.
Nie wiemy już co robić. :cry:
Musimy co noc lub jak gdzieś wychodzimy wiazac ja w kuchni by nie robiła na dywan. Całe mieszkanie już trochę cuchnie mimo ze sprzątamy regularnie. :cry:
Nie wiem czy to ma znaczenie ale pół tygodnia temu zaczęła się jej pierwsza cieczka.
Błagam pomóżcie bo już nie wiemy co robić. Do weterynarza wybieramy się w sobotę. Nie da rady wcześniej.
Pomocy! :( :cry:
Vet4u

03 listopada 2022, 10:42

Dzień dobry!
Przy tak częstej i nawracającej biegunce u psa konieczna jest szybka wizyta u lekarza weterynarii. Należy również pamiętać o ryzyku odwodnienia. Dodatkowo przed wizytą warto obserwować pupila, w celu wykrycia innych objawów mogących świadczyć o chorobie (apatia, wymioty). Warto również pomyśleć nad wykonaniem dodatkowych badań jak USG, badania krwi i wizytą u specjalisty z dziedziny gastroenterologii. Ponadto można udać się na wizytę do dietetyka zwierzęcego w celu dobrania odpowiedniej diety dla pupila.
Życzę dużo zdrowia dla psiaka i pozdrawiam serdecznie,
Weronika
SylwiaWłaścicielkaColi

03 listopada 2022, 14:27

Apatyczna jest ale myślę że od cieczki, bo apatia zaczęła się w sobotę wraz z pierwszym dniem cieczki.
Wymiotów nie ma raczej, czasem tylko jak trawy za dużo zje. Nie pozwalamy hej na to bo ona sie nią prawie pasie i potem wymiotuje a nawet biegunka nawraca.
Może znaczenie jeszcze ma fakt, że jak to szczeniak próbuje jeść kupę. Nie zawsze da radę jej u pilnować bo leży przez liście czesto kupy nie widać.
Do weta pójdziemy z mężem na pewno, ale dopiero w sobotę bo mąż zapracowany i nie ma czasu a ja nie mam prawka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje