Witam, od lipca zmagamy się z nawracającymi biegunkami. Mamy zrobiona morfologie, biochemia - wszystko ok.
Mamy badanie w kierunku niewydolności trzustki - ok.
Przed nami badanie na tlenowce i beztlenowce. Przeczytałam o badaniu w niemieckim laboratorium na panel biegunkowy pcr, badanie jest kosztowne, ale chciałbym je zrobić. Pytanie do Pana Doktora czy warto? Czy może faktycznie najpierw zrobić kupę na tlenowce i beztlenowce.
Na pierwotniaki mieliśmy już badanie metodą flotacji, wynik ujemny.
Słyszałam jednak ze nie zawsze wychodzi. Lepszy jest test elisa a najbardziej badanie pcr.
Proszę o radę. 2 stycznia zaraz po nowym roku ruszamy na kolejne badania, chciałbym już wiedzieć na jakie się zdecydować.
Z góry dziękuję za pomoc.
P. S. Pies jest od lat na tej samej diecie, mimo tych paskydnych kup zachowuje radość i żywotność, apetyt niezmienny od lat - ogromny.
Nawracające biegunki
wszystkowarto robić co zmierza do diagnozy a zasadność i kolejność badań musisz ustalać z lekarzem prowadzącym. Piszesz ogólnikami nie podajac co to za pies, co je, jakie badania były robione więc nie można sie do tego odnieść.
-
Zrobiliśmy badanie pcr6, mamy clostridium perfringens. Leczymy się metronizadolem i clavubactinem. Jesteśmy na półmetku. Jeszce 10 dni. Mam nadzieję, że te paskudztwo już nie wróci.