Niedoczynność trzustki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ania05

11 lutego 2013, 11:50

Tak ,duże brawa za wzięcie psiaka ze schronu :D :D ,szkoda tylko że biedula choruje .Wyjaśnijcie jeszcze te nerki do końca ,bo to podstępne cholerstwo ......
szafirka

11 lutego 2013, 11:57

ok, posprawdzam te miejsca, o których napisałaś, tylko napisz,czego mam tam szukać?

zadzwonię do lecznicy i poproszę, żeby kobitka z recepcji odczytała mi z karty kreatyninę, wtedy napiszę

co do psa ze schronu - wet powiedział, że strzeliliśmy sobie w kolano, biorąc starszego psa i nie znając jego przeszłości. To poniekąd prawda. Ale Nero to jest najlepszy pies pod słońcem :D Mądry, śmieszny - ostatnio zostawiliśmy w domu podczas naszej nieobecności włączoną kamerkę, no i wyszło szydło z worka, co robi pies sam w domu :lol: zrywaliśmy boki!Mądrala potrafi nawet przykryć się kołdrą w naszym łóżku :D
Wiesz, w schroniskach psów raczej nikt nie bada, zresztą na pewno wszyscy wiedzą, co się w schroniskach dzieje. Poza tym oni twierdzą, że 80% psów w schronisku ma biegunki od kiepskiego schroniskowego żarcia...Ale dopiero w domu okazuje się, ile w tym prawdy. Długo mogłabym o tym pisać, ale to temat na inny post.

W bardzo złym stanie nie jest, ale wydaje mi się, że w wystarczająco złym. Poczekam i na początku marca zrobię mu badania powtórnie. Zobaczymy.
Uspokoiłaś mnie z tymi kupami.
Co to za lek na nerki, o którym wspomniałaś?
SleepingSun

11 lutego 2013, 12:03

wasze zachowanie jest godne podziwu. mam nadzieję, że czeka was jeszcze przynajmniej drugie 8, tym razem wspólnych lat!

http://www.krakvet.pl/vetoquinol-ipakit ... -8465.html niestety do tanich nie należy. jak moja Kori miała podwyższony mocznik (bez kreatyniny) to jedno opakowanie wystarczyło i do tej pory jest spokój. można też psu robić kroplówki, ale wszystko zależy od tej nieszczęsnej kreatyniny. a obraz nerek w usg jaki był?
szafirka

11 lutego 2013, 12:13

obraz nerek był ok, podobno nerki Nero ma piękne

jeszcze w temacie posikiwania - mimo leczenia stanu zapalnego kropelkowanie nas nie opuściło, czy to może być wina prostaty?
szafirka

12 lutego 2013, 11:00

Mam pytania do P Doktora - wet zmienił amylan na lipancrea 16000 po 2 tabletki do każdego posiłku (pies je 2 razy).
Czy to oby nie za duża dawka?
Zmiana leku podyktowana była tym,iż pies nadal załatwia się często, do 4 razy w ciągu dnia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 lutego 2013, 00:40

posikiwanie, kropelkowanie może być spowodowane schorzeniami prostaty. Lipancrea jest lepsza i dawka też jest ok
szafirka

15 lutego 2013, 09:11

Bardzo dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź! warto było na nią poczekać :D

Prostata jest znacznie powiększona.Zatem kiedy najlepiej Panie doktorze dokonać zabiegu kastracji? Przypominam-pies ma ok. 8lat, obecnie od 2 tyg. leczony na trzustkę (Lipancrea 16000+karma Royal Intestinal). Zrobić za kolejne 2 tyg. badania kontrolne krwi i zależnie od ich wyników umówić się na termin zabiegu? Przypominam, że kreatynina też była podwyższona.
Jeśli wyniki nadal będą złe, to przecież poddanie zwierza narkozie to będzie jak strzał w otwartą już ranę... :o ?Ale z drugiej strony zabieg jest konieczny z uwagi na prostatę. To koło zamknięte! Proszę o poradę.

Biegunki ustały, kupy nadal częste (3-4 dziennie), ale już nie tak mocno cuchnące. Czy Lipancrea nie powinna ograniczyć tak częstego załatwiania się?
Dziś rano Nero zwymiotował wszystko co zjadł, normalnie całe niepogryzione kawałki karmy...
Rikula

15 lutego 2013, 12:48

Może warto zainteresować się powiększonymi jelitami psa . Taki obraz jelit był w USG j. brzusznej .Piszesz o wymiotach wydzieliną biała, żółta wcześniej i bulgotanie w brzuchu a teraz doszły wymioty niestrawionym pokarmem ...Było wykonane RTG jamy brzusznej bez kontrastu lub z kontrastem ?
szafirka

15 lutego 2013, 14:47

tak,było usg, na którym były widoczne powiększone jelita z płynem, wet to widział, pies dostawał zastrzyki, antybiotyk i przeciwzapalne
co do tych wymiotów, przyszło mi do głowy, że pies bardzo łapczywie je, nie gryzie karmy tylko połyka, może dlatego dziś była taka reakcja
szafirka

15 lutego 2013, 14:49

co ogólnie bywa powodem powiększonych jelit?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 lutego 2013, 22:18

zabieg nie jest konieczny jeśli prostata jest powiększona i nosi znamiona torbieli można spokojnie oprzeć się na lekach.
szafirka

22 lutego 2013, 15:45

Odnośnie karmy przy niedoczynności trzustki:
na co zwracać uwagę przy zawartości suchej karmy? Tłuszcz? Białko? Włókno? Czego ma być najmniej?

obecnie pies jest na Royal Intestinal Gastro - kupy mogą być, ale nadal mocno gazuje po jedzeniu.
Panie doktorze?
SleepingSun

22 lutego 2013, 16:04

trzustka wydziela amylazę, czyli enzym trawiący węglowodany - powinny być podawane w jak najprostszej formie, żadnego włókna pokarmowego, bierze udział w trawieniu tłuszczy, oraz białek. wszystko powinno być w jak najprostszej formie, łatwostrawne. z tłuszczem bym nie przesadzała. oczywiście rolę trzustki przejmują enzymy trawienne. myślę, że ciężko będzie samodzielnie znaleźć odpowiednią karmę, która nie jest stricte przeznaczona dla psa z zaburzeniami trzustki. ja bym ewentualnie spróbowała zmienić wersję RC na tą samą linię, ale niskotłuszczową.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 lutego 2013, 23:38

tak jak sleepingsun napisała przede wszystkim musisz uważać na węglowodany i tłuszcz. Samemu ciężko jest przygotować taką karmę. Można próbować przyrządzać karmę i dosypywać do niej przed jedzeniem kreon zostawiać go z wymieszaną karmą na ok 20 min i dać psu zjeść. Niemniej nie zastąpi to gotowej karmy. Możesz spróbować karmy z innej firmy np. hills I/D , trovet intestinal.
szafirka

25 lutego 2013, 10:42

Z tego co tutaj piszecie Państwo to dla mnie chyba najbardziej istotna powinna być zawartość węglowodanów, gdyż pies miał ZA NISKI POZIOM AMYLAZY.Czyli rozumiem,że jest problem głównie z trawieniem węglowodanów???
Zróbmy teraz takie porównanie:

Royal Intestinal: białko 25%, tłuszcz 20%, włókno 6,2% (wersja low fat ma 8,6%), węglowodany 32,4%

Trovet Intestinal HLD: białko 26,5, tłuszcz 15%, błonnik 1%, węglow. 42,5%

HILLS l/d: białko 14%, tłuszcz 14%, włókno 2,8%, węglowodany 55% (w składzie podroby drobiowe).

Z uwagi na skład analityczny - co wybrać?
ODPOWIEDZ
  • Informacje