Niedoczynność trzustki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun

25 lutego 2013, 10:53

ja bym wzięła troveta. hills ma zdecydowanie za mało białka.
szafirka

25 lutego 2013, 11:39

Trovet: a ten wyższy niż w Royalu poziom węglowodanów?
SleepingSun

25 lutego 2013, 11:52

jeżeli są łatwo strawne to nie powinno być problemu, po to pies bierze enzymy trawienne. coś musi jeść, z czegoś musi czerpać składniki pokarmowe - choć oczywiście dla psa najbardziej wartościowe jest białko zwierzęce.
SleepingSun

25 lutego 2013, 11:54

weź pod uwagę jeszcze ilość włókna pokarmowego, RC 6% Trovet 1%. włókno to też węglowodan, złożony, prawie nie trawiony.
szafirka

25 lutego 2013, 13:04

Ok, rozumiem. Czyli włókna jak najmniej.
Czy włókno pokarmowe to to samo co błonnik?
Widzę również w składzie niektórych karm włókno surowe, a to już chyba nie jest to samo?

Mam do Ciebie prośbę,czy możesz przyjrzeć się karmom Trovet HLD i Trovet DPD i doradzić mi, co lepsze? (przypomnę,że pies bierze Lipancrea 16000 4 tabl. dziennie).
Z góry dziękuję.
SleepingSun

25 lutego 2013, 19:27

tak błonnik to włókno pokarmowe. włókno surowe to pewna część włókna pokarmowego.

moim zdaniem DPD średnio się nadaje, nie masz nic o łatwostrawnych węglowodanach. Zaczęłabym od HLD. ze względu na dużą ilość kukurydzy znowu spodziewaj się dużych kup.
szafirka

26 lutego 2013, 08:26

Dziękuję.
Laikiem jestem jeśli chodzi o weterynarię, ale tak na chłopski rozum też tak mi się wydawało, że DPD nie jest właściwa, choć polecana na tym forum.

Niezwykle ciężko znaleźć najbardziej odpowiednią karmę dla trzustkowca. Jak pasuje skład, to z kolei jest za dużo tłuszczu lub odwrotnie, albo poziom włókna nie taki. Pies kończy juz jeden worek Royala intestinal, smakuje mu, tylko chciałam znaleźć coś tańszego, ale widzę że to jest trudne.

Mam jeszcze 3 pytania:
1. Royal zawiera ryż, a Trovet HLD jęczmień i pszenicę - czy te zboża oby są odpowiednie dla psa? wszędzie czytałam,że jednak ryż powinien być w składzie pokarmu dla trzustkowca.
2.Odkąd pies je Royala intestinal i przyjmuje Lipancreę 16000 zmienił mu się zapach skóry, tak jakby pachnie tabletkami i karmą!!, zauważyłam, że czasami "gryzie" zębami w sensie drapie się po łapach. Jest czysty, w niczym się nie wytarzał, ma czyste posłanie, czy to możliwe by zmienił mu się zapach od tabletek lub karmy?
3. Czy należy przejmować się ilością i wiekością kup (2-3 kupony dziennie, raczej duże - pies 30kg)? nie zawsze twarde,raczej uformowane, ale miękkawe.
SleepingSun

26 lutego 2013, 10:55

tak naprawdę żadne zboże nie nadaje się dla psa. jednak każda karma, która jest dla psów z wrażliwym układem pokarmowym składa się głównie z niego. czemu? nie mam bladego pojęcia, ale jednak się to sprawdza. tak naprawdę chodzi o to w jakim stanie są te zboża, o to czy są wstępnie przetrawione, rozłożone. zakładając że moja suka miała biegunki nawet na ryżu z kurczakiem, które po RC się zatrzymały zakładam, że tak właśnie jest.

nie mam pojęcia czemu tak się dzieje... być może to przez dość sporą zawartość tłuszczu? takie wygryzanie często ma podłoże nerwowe, nic się ostatnio nie zmieniło w życiu psa?

nie, bo tak jak wspomniałam po RC (i zapewne po Trovecie) takie kupy to norma. dzieje się tak dlatego, że jest w nich sporo, naprawdę sporo zbóż i pewnie jakieś spulchniacze (dlatego kupy są takie jakby napchane powietrzem - chodzi też o to, żeby łatwo przechodził przez przewód pokarmowy i nie powodowały zaparć - bo jednak niska zawartość włókna może je spowodować). co do kup, to mogą one wiele powiedzieć ;) jeżeli są jednolite, nie widzisz w nich resztek pokarmowych to jest okej. gdybyś miała zamiar kupić psu kiedyś karmę bytową to możesz poprosić weterynarza żeby kupkę oglądnął po mikroskopem. wtedy będziesz miała pewność, czy jest przez Twojego psa trawiona, czy przelatuje w formie niezmienionej.

jeśli chodzi o kwestie finansowe - dla mnie np. jest to nie do zaakceptowania. wydaję krocie na leczenie psa, nie stać mnie żeby dokładać 300zł miesięcznie na karmę. dlatego ja psu gotuję. myślę, że za jakiś czas możesz spróbować zamówić psu dopasowaną składem karmę bytową. ale najpierw trzeba ustalić ile enzymów pies potrzebuje i tak dalej i przede wszystkim doprowadzić stan układu pokarmowego do normy.
szafirka

26 lutego 2013, 12:16

Miło,że mogę liczyć na Twoje rzeczowe porady.

Przy Royalu i Lipancrei nie ma biegunek i wymiotów, więc to już duży sukces.
Tylko że teraz po jedzeniu pies jest taki trochę jakby "zamulony", kładzie się i śpi, czasami ma dość intensywne gazy :shock: czasem trochę wzdęty brzuch. Kiedyś. gdy jadł gotowane (ryż, kurczak, marchew)- zawsze po jedzeniu był skory do zabawy.
Nie wiem, czy ma to związek.

Co do tego drapania się-jedyną stresującą sytuacją jest fakt psiej kawalerki, zakochał się w sąsiadce (suczce rzecz jasna) i wariował, ale to się skończyło kilka dni temu. Gdyby miał pchły, to drapał by się wszędzie, a nie tylko wygryzał łapy. Dziwna sprawa i ten zapach dodatkowo...

Kupy są jednolite, przyjrzałam się im wnikliwie :D i gołym okiem nie widziałam niestrawionych kawałków.
Myślę,że 3 tygodnie-bo tyle Nero jest na lekach i karmie RC-to jeszcze za krótko, by karmę zmieniać czy przechodzić na bytową. Zmiana na Troveta chyba też jeszcze nie wskazana, jeszcze za wcześnie.Tak sobie teraz o tym pomyślałam.3 tyg. to nie długo, niech układ pokarmowy się jeszcze bardziej uspokoi.Może tak będzie dobrze. Chyba wykosztuję się jeszcze raz na Royala, u siebie płacę 290 za 14kg. Nie mam zaufania do zamawiania karm przez net.

Chciałabym powtórzyć badania krwi i kału. Czy powinnam kilka dni przed odstawić lipancreę, tak by wynik był wiarygodny? Jeśłi tak, to ile dni?
SleepingSun

26 lutego 2013, 19:21

a jaka jest przyczyna niedoczynności trzustki? wiadomo?
szafirka

27 lutego 2013, 08:06

za niski poziom amylazy
SleepingSun

27 lutego 2013, 11:16

to jest skutek.
szafirka

27 lutego 2013, 12:35

więc nie wiem
nie jestem lekarzem, powiedziano mi,że jest za niski poziom amylazy i niedoczynnoćć trzustki. Objawy były takie, jak opisałam właściwie w całym poście (biegunki,wymioty..itd)
szafirka

27 lutego 2013, 13:15

Mam jeszcze jedno pytanie.Kiedy przejdziemy już na karmę bytową, to co myślicie o karmie Orijen Senior -
Analiza składu
Białko (min. 42%), węglowodany (max. 18%), tłuszcze (min. 14%), wilgotność (max. 10%), włókno (max. 3.5%), wapń (min. 1.5%), fosfor (min. 1.4%), Omega 6 (min. 1.5%), Omega 3 (min. 0.7%), glukozamina (min. 800 mg/kg), chondroityna (min. 150 mg/kg), mikroorganizmy (50 M cfu/kg).

Nie zawiera ona ryżu,pszenicy itp.Tylko czy taka ilość białka nie jest zbyt obciążająca dla nerek? I czy w przypadku starszych psów(a zwłaszcza takiego jak mój z chorą trzustką) białko obciąża nerki czy to jedynie fosfor odpowiedzialny jest za obciążanie nerek?
Może Pan Doktor by się mógł wypowiedzieć?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lutego 2013, 13:45

można ją wprowadzić i obserwowac zwierze. Można raz na miesiąc przez 2 miesiące zrobvić badanie przy okazji monitorując trzustke i zobaczysz czy zwierzę ja toleruje.
ODPOWIEDZ
  • Informacje