babeszjoza na dwie odmiany : ostrą i przewlekłą
pierwsza jest częstsza, druga rzadsza
w ostrej objawy występują nagle i są silne
w przewlekłej objawy mogą być niejednoznaczne i przedłużające się
oczywiście zaburzenia żołądkowo jelitowe są typowe dla babeszjozy
przepisz wyniki psa, w tym krwi
Niedomagania trzustki związane z narkozą
no i wyjaśniło się. Trzustka to tylko przykrywka do bardzo poważnych problemów. Tak jak gość pisze biegunka jest powiązana , że zmianami jakie wykazały badania.
Podaję tylko przekroczenia
Mocz:
Białko ++,
Bilirubina ślad
Badanie osadu - nabłonki pł 10-25
leukocyty 20-50
erytrocyty ż. i wypł 4-10
wałeczki drobnoziarniste poj.
Krew:
RBC 3.92 norma 5.50-8.50
HGB 10.1 norma 15-20
HCT 26.6 norma 44.0 - 57.0
MCH 25.7 norma 17.0-26
PLT 137 norma 200-460
reszta w porządku Amylaza, cholesterol, ALT,ALP, kreatynina 0.84 nisko nie wiem co to oznacza
Nigdy nie spotkałam sie z babesziozą w przewlekłej postaci ani dającą biegunki, to wszystko mnie zmyliło i zachowanie psa nie wskazywało aż tak wyraźnie na pierwotniaka. Dziś piesiol czuję się zdecydowanie lepiej, mam nadzieję, że szybka reakcja nie pozostawi śladu w organizmie, szczególnie w nerkach.
Mocz:
Białko ++,
Bilirubina ślad
Badanie osadu - nabłonki pł 10-25
leukocyty 20-50
erytrocyty ż. i wypł 4-10
wałeczki drobnoziarniste poj.
Krew:
RBC 3.92 norma 5.50-8.50
HGB 10.1 norma 15-20
HCT 26.6 norma 44.0 - 57.0
MCH 25.7 norma 17.0-26
PLT 137 norma 200-460
reszta w porządku Amylaza, cholesterol, ALT,ALP, kreatynina 0.84 nisko nie wiem co to oznacza
Nigdy nie spotkałam sie z babesziozą w przewlekłej postaci ani dającą biegunki, to wszystko mnie zmyliło i zachowanie psa nie wskazywało aż tak wyraźnie na pierwotniaka. Dziś piesiol czuję się zdecydowanie lepiej, mam nadzieję, że szybka reakcja nie pozostawi śladu w organizmie, szczególnie w nerkach.
skutki choroby widać w wynikach.
któż to wie. Trzeba czekać i leczyć.
Za tydzień pies powinien byc zaszczepiony przeciwko wściekliźnie terminowe działanie, nie wyobrażam sobie aby dodatkowo wprowadzic takie obciążenie dla organizmu, jaki jest bezpieczny czas kiedy go już będzie można zaszczepic. Czy szczepionka z zeszłego sezonu będzie go jeszcze zabezpieczac.
Tak niski poziom kreatyniny miał mój pies kiedy często wymiotował żółcią i jadł mniej niż zazwyczaj, chociaż głównie mięso. Mnie wet powiedział, że tak może być przy wymiotach, sama doczytałam, że przy niedożywieniu również, ale nigdzie nie znalazłam konkretnych informacji na co szczególnie zwrócić uwagę przy takim wyniku kreatyniny. Mocznik mieliśmy wtedy w porządku.
Pani doktorze, czy może Pan napisać co w praktyce oznacza kreatynina poniżej normy i czy takie wyniki spotkał Pan przy chorobach nerek? Bo niewydolnosć objawia się wynikiem odwrotnym...
Pani doktorze, czy może Pan napisać co w praktyce oznacza kreatynina poniżej normy i czy takie wyniki spotkał Pan przy chorobach nerek? Bo niewydolnosć objawia się wynikiem odwrotnym...
-
Czas działania szczepionki nie ma tu znaczenia... ustawowo, wedle panujących przepisów musisz psa zaszczepić co rok. 1 dzień spóxnienia może słono kosztowac...Retriver pisze:Za tydzień pies powinien byc zaszczepiony przeciwko wściekliźnie terminowe działanie, nie wyobrażam sobie aby dodatkowo wprowadzic takie obciążenie dla organizmu, jaki jest bezpieczny czas kiedy go już będzie można zaszczepic. Czy szczepionka z zeszłego sezonu będzie go jeszcze zabezpieczac.
kreatyninę poniżej normy dostajemy prawie zawsze świadczy to o dobrym przegłodzeniu do badania. Czyli inaczej i cukier i kreatynina u dobrze przegłodzonego psa mogą być za niskie.
Co do wścieklizny podejdź do tego spokojnie tu akurat isabelle ma racje , ale.... nie dotyczy to psa chorego , który pozostaje w leczeniu , wtedy podlega zwolnieniu do jego wyleczenia . Lekarz jak stwierdzi , że jest zdrowy wtedy obowiązkowo podlega szczepieniu , które Ty musisz dopilnować.
Co do wścieklizny podejdź do tego spokojnie tu akurat isabelle ma racje , ale.... nie dotyczy to psa chorego , który pozostaje w leczeniu , wtedy podlega zwolnieniu do jego wyleczenia . Lekarz jak stwierdzi , że jest zdrowy wtedy obowiązkowo podlega szczepieniu , które Ty musisz dopilnować.
-
Już kiedyś się dopytywałam o odroczenie szczepienia i zaświadczenie weta... bo kiedyś sama musiałam szczepionke odroczyć. To tak nie działa. Wścieklizna jest chorobą śmiertelną... nieuleczalną. W związku z tym ustawodawca ma w nosie zdrowie naszego psa. I z punktu widzenia społeczeństwa ma rację. Szczepienie ma być i zaświadczenia sobie można w buty włożyć.
zapewne nic sie nie stanie, pies nikogo nie drapnie, i nikt sie nie bedzie czepiał... ale złośliwość losu istnieje na tym świecie, niestety i wszyscy znamy z autopsji działanie tego zjawiska.
zapewne nic sie nie stanie, pies nikogo nie drapnie, i nikt sie nie bedzie czepiał... ale złośliwość losu istnieje na tym świecie, niestety i wszyscy znamy z autopsji działanie tego zjawiska.
Co do poziomu kreatyniny i wskazania stan niski, mój pies przed badaniem nie był przegłodzony, zjadł normalna porcję na kolację, nie jest wychudzony 14 m-czny golden retriver waga 34 kg, chyba, że ciągnąca się biegunka śluzowa spowodowała szybsze wydalanie niestrawionego pokarmu i częściowe niedożywienie to faktycznie miało by to wpływ na wynik, strasznie wypadają mu kudły, czyli są niedobory.
Lekarz vet opiekujący się psem powiedział, że absolutnie pies w tym stanie nie może byc zaszczepiony i wyda stosowne zaświadczenie o stanie zdrowia. Pies zawsze wyprowadzany na smyczy, ogród ogrodzony nie ma technicznej możliwości aby ugryzł, zresztą nie potrafi, chyba, że w obronie własnej jeżeli napadł by go inny pies wtedy pewnie tak.
Znając życie to i tak zapłaciłabym wtedy karę, tak jak pisze isabelle30 -ustawodawstwo
Jednak nie narażę psa na komplikacje i nie podam szczepionki dopóki nie wyzdrowieje a jeszcze trochę się zejdzie.
Lekarz vet opiekujący się psem powiedział, że absolutnie pies w tym stanie nie może byc zaszczepiony i wyda stosowne zaświadczenie o stanie zdrowia. Pies zawsze wyprowadzany na smyczy, ogród ogrodzony nie ma technicznej możliwości aby ugryzł, zresztą nie potrafi, chyba, że w obronie własnej jeżeli napadł by go inny pies wtedy pewnie tak.
Znając życie to i tak zapłaciłabym wtedy karę, tak jak pisze isabelle30 -ustawodawstwo
Jednak nie narażę psa na komplikacje i nie podam szczepionki dopóki nie wyzdrowieje a jeszcze trochę się zejdzie.
zaświadczenia działają , bo je wystawiamy - spokojnie.
Panie dr. Jarku jakie zabezpieczenia przeciwko kleszczom stosuje pan u psich pacjentów. Szukam preparatu który spełniał by dwie funcję pierwsza z nich to odstraszanie a druga szybkie uśmiercanie kleszcza. Może takie działanie zapobiegło by w przyszłości podobnej sytuacji. Może ktoś z forum przetestował taki preparat na swoim psiaku i zechce podzielic się nazwą. trzeba myslec o następnym sezonie w zeszłym roku pierwszy kleszcz jakiego pies złapał był w zimowym miesiącu w lutym.
-
- Informacje
-