Bisci w listopadzie mial zdignozowaną ciężką dysplazję stawów biodrowych.
W październiku brał niesterydowe środki przeciwzapalne, chyba znów bedzie potrzebowal tych leków.
Ostatnio Rimadyl bardzo źle tolerowal, bardzo wymiotowal i skonczylo sie to zastrzykiem przeciwwymiotnym i odstawieniem lekow. Zresztą później się dowiedziałam, że Rimadyl jest wycofywany z wielu krajów europejskich ze względu na bardzo poważne działania uboczne.
Bardzo Was prosze o porade, a szczególnie dr Jarka, jakie srodki przeciwzaplane nie są tak inwazyjne dla ukladu pokarmowego. Bisci ma bardzo wrazliwy uklad pokarmowy czasami nawet po antybiotykach ma biegunki i wymioty.
Moze cos w zastrzykach?
Narazie zrobie mu 2-tygodniową przerwę w bieganiu i zabawach (w uzgodnieniu z lekarzem Bisci moze biegac dziennie okolo 30-40 minut z przerwami), moze jego stan sie polepszy.
Chcialabym jednak byc przygotowana gdyby musial dostac leki przeciwzapalne i uprzedzic naszego weta żeby ewentualnie je zamówił.
Od listopada dostaje Synoquin najpierw po 3 ampułki dziennie teraz po jednej. Czy moze zwiekszyc mu dawke znowu do 3?
Bardzo proszę o pomoc
Niesterydowe środki przeciwzaplane
podejrzewam , że na każdy lek niesterydowy przeciwzapalny może źle reagować. Musisz dokładnie pytać lekarza , bo abym mógł Ci więcej doradzić musiałbym widzieć rtg tych stawów. Przy dużej dysplazji D,E to nawet te 30-40 min biegania to za dużo.
Aglo, może spróbujcie Metacamu (meloxicam) w zastrzykach? Choć niestety to też może podrażnić przewód pokarmowy.
Moja suczka musi mieć podawany meloxicam non stop. Podaję jej lek w tabletkach (Movalis), do tego osłonowo Ranigast Pro dwa razy dziennie tabletka.
Jest też ziołowy preparat przeciwzapalny Reumaphyt (ludzki lek, do kupienia w aptece, cena ok. 20 zł za 60 kaps.). To wyciag z rośliny zwanej czarci pazur. Reumaphyt podaję swojemu drugiemu psu ze zwrodnieniem kręgosłupa. Działa rewelacyjnie.
Ten preparat ma niższe ryzyko skutków ubocznych, ale podrażnienie przewodu pokarmowego też jest możliwe - może zwiększyć wydzielanie soków trawiennych. Przy wrażliwym układzie pokarmowym też chyba wskazany byłby Ranigast.
Czarci pazur działa przeciwzapalnie, ale ma słabsze działanie przeciwbólowe, niż NLPZ.
Moja suczka musi mieć podawany meloxicam non stop. Podaję jej lek w tabletkach (Movalis), do tego osłonowo Ranigast Pro dwa razy dziennie tabletka.
Jest też ziołowy preparat przeciwzapalny Reumaphyt (ludzki lek, do kupienia w aptece, cena ok. 20 zł za 60 kaps.). To wyciag z rośliny zwanej czarci pazur. Reumaphyt podaję swojemu drugiemu psu ze zwrodnieniem kręgosłupa. Działa rewelacyjnie.
Ten preparat ma niższe ryzyko skutków ubocznych, ale podrażnienie przewodu pokarmowego też jest możliwe - może zwiększyć wydzielanie soków trawiennych. Przy wrażliwym układzie pokarmowym też chyba wskazany byłby Ranigast.
Czarci pazur działa przeciwzapalnie, ale ma słabsze działanie przeciwbólowe, niż NLPZ.
Nie ma za co
Mnie Reumaphyt poleciła znajoma, która z powodzeniem stosowała go u swojej bokserki z ciężką dysplazją.
Ja swojemu cielaczkowi, ważącemu ok. 33 kg podaję 2 kapsułki dziennie, rano i wieczorem. Po miesiącu (czyli po zużyciu opakowania) robię kilkumiesięczną przerwę, jak zaleca producent.
Mnie Reumaphyt poleciła znajoma, która z powodzeniem stosowała go u swojej bokserki z ciężką dysplazją.
Ja swojemu cielaczkowi, ważącemu ok. 33 kg podaję 2 kapsułki dziennie, rano i wieczorem. Po miesiącu (czyli po zużyciu opakowania) robię kilkumiesięczną przerwę, jak zaleca producent.
-
- Informacje
-