Niewydolność nerek u KUNDELKA

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

orionblack

03 stycznia 2016, 18:09

Nigdy nie korzystałam z forum, jeśli popełniłam jakiś błąd zakładając nowy temat czy w jakikolwiek inny błąd techniczny to przepraszam, naprawdę przepraszam.

Proszę o pomoc na forum, ponieważ nie uzyskujemy odpowiedzi u weterynarzy.

Razem z rodzicami jesteśmy właścicielami 13 letniego kundelka średniej wielkości. Rok temu jego skóra zaczęła brązowieć, a sierść wypadać. Pomimo kilkukrotnych pytań u weterynarza, nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi. We wrześniu zaczął regularnie wymiotować i dużo spał, jednak wciąż był wesoły i energiczny jak zwykle. Udaliśmy się do weterynarza i została zdiagnozowana u niego przewlekła niewydolność nerek. Jego wyniki były tragiczne (Kreatynina: 7,5) (Mocznik: 300), pomimo że pies wyglądał świetnie. Wprowadziliśmy zalecaną dietę, pies codziennie zażywa tabletkę RenalVet oraz podajemy mu kroplówkę raz dziennie w domu. Po pewnym czasie stosowania się do zaleceń kreatynina spadła do 5,8.
Wspomnę dodatkowo, że nasz pies nie chce spożywać specjalistycznych karm dla nerkowców, nawet karmy suchej, którą na początku diety przyjmował. Wyliczyliśmy wagę mięsa, którą może dziennie spożywać ze względu na ograniczenie ilości białka. Jest tego bardzo mało, nawet gdy pies je inne rzeczy w ciągu dnia. Kłopotem jest, że nie chce on jeść ryżu. Jego waga spadła z 14 kg na 12 kg. Nie wiemy już co mu podawać aby wrócił do starej wagi.
Nie jest to jednak jedyny problem. Od niedawna pies wymiotuje co najmniej raz dziennie po kroplówkach, co podobno jest normalne w jego stanie. Niestety, od kilku dni zauważalny jest nieprzyjemny zapach z pyska, co chyba jest objawem podwyższonego mocznika. Wygląda on naprawdę źle.
Wydawało nam się, że jego stan zaczyna się stabilizować, jego skóra wróciła do normalnego stanu, sierść zaczęła odrastać.

Moje pytanie: dlaczego pomimo stosowania diety i przestrzegania wszystkich zaleceń jego stan się pogarsza? Czy jest coś co moglibyśmy zrobić dla naszego przyjaciela? Czy popełniamy gdzieś jakiś błąd?

Proszę o pomoc i dziękuję.
ODPOWIEDZ
  • Informacje