Niewydolność nerek u psa!
Witam, mój pies ma kreatynine na poziomie 2,73mg/dl, od wczoraj dostaje kroplówkę (płyn wieloelektrolitowy WET Baxter) i płyn moczopędny, już po pierwszej był trochę oszołomiony, nie mógł normalnie chodzić, po dzisiejszej już praktycznie w ogóle nie może utrzymać się na nogach, wet twierdzi, że to problemy na tle zwyrodnieniowym (wiek 12lat, 15kg) i kroplówka nie powinna mieć wpływu, pewnie piesek ma z tym problemy, ale czy kroplówka mogła tu coś zaszkodzić? Nie wierzę, że 3 dni temu pies chodził a teraz w najlepszym wypadku przejdzie 3 kroki
oczywiście , że przy ciężkiej niewydolności nerek ( ich uszkodzeniu ) i wlaniu dużej ilości płynu może dojść do pogorszenia stanu , łatwo to zaobserwować , bo stan psa się pogarsza i wyniki także. Wtedy w grę wchodzi sztuczne filtrowanie krwi czyli dializa lub długotrwałe leczenie i raczej dozgonne , które nie jest tak agresywne i obciążąjące dla nerek. Ale to także ciężko przez neta rozstrygnąć Twój wypadek.
Dziękuję za odpowiedź, przynajmniej to mi się wyjaśniło, niestety piesek czuje się coraz gorzej (wyniki też się pogorszyły), przestał już pić i jeść, z ciężkim sercem, ale będę musiał pomóc mu to zakończyć Kubuś ma już swoje lata a mnie nie stać na długotrwałe leczenie
-
Witam
chcialabym sie podzielic leczeniem niewydolnosci u mojego boksera.W wieku 6 m-cy zauwazylam ze sika krwia,natychmiastowa wizyta u lekarza/wyniki dobre/ diagnoza-wszystko w porzadku. Od tego czasu zauwazylam ze pije bardzo duzo wiec nastepna wizyta ale juz u innego lekarza diagnoza silnie powiekszona prostata/jadra w wieku 8 m-cy nie wyszly/wiec natychmiastowa kastracja no i oczywiscie niewydolnosc nerek/. Wyniki byly bardzo zle/pozniej sie dowiedzialam ze lekarz nie rokowal przezycia/. Dzisiaj moj bokser ma22 miesiace jest caly czas na karmie Renal i Ipakitine/do dzisiaj nie dostal do zjedzenia nic innego/. Ma 30 kg chociaz moglby miec wiecej ale cieszymy sie kiedy przybedzie mu pare gramow a co najwazniejsze ze jest w miare zdrowy/jest to choroba niewylaczalna o czym wiemy/ i jest bardzo aktywny. jego wyniki z sierpnia 2012 to - kreatynina 2,5 mg/dl- mocznik 67 mg/dl- sod-143mmol/l- potas-5,5 mmol/l fosfor 1,4 mmol/l. Pisze to zeby pocieszyc i wspomoc wlascicieli psow chorych na niewydolnosc nerek nie zawsze ta diagnoza to nie wyrok smierci ale wiem tez ze moze sie to zmienic nagle ale poki co cieszymi sie ze z nami jest i zeby byl jak najdluzej.
Pozdrawiam wszystkich milosnikow zwierzat
chcialabym sie podzielic leczeniem niewydolnosci u mojego boksera.W wieku 6 m-cy zauwazylam ze sika krwia,natychmiastowa wizyta u lekarza/wyniki dobre/ diagnoza-wszystko w porzadku. Od tego czasu zauwazylam ze pije bardzo duzo wiec nastepna wizyta ale juz u innego lekarza diagnoza silnie powiekszona prostata/jadra w wieku 8 m-cy nie wyszly/wiec natychmiastowa kastracja no i oczywiscie niewydolnosc nerek/. Wyniki byly bardzo zle/pozniej sie dowiedzialam ze lekarz nie rokowal przezycia/. Dzisiaj moj bokser ma22 miesiace jest caly czas na karmie Renal i Ipakitine/do dzisiaj nie dostal do zjedzenia nic innego/. Ma 30 kg chociaz moglby miec wiecej ale cieszymy sie kiedy przybedzie mu pare gramow a co najwazniejsze ze jest w miare zdrowy/jest to choroba niewylaczalna o czym wiemy/ i jest bardzo aktywny. jego wyniki z sierpnia 2012 to - kreatynina 2,5 mg/dl- mocznik 67 mg/dl- sod-143mmol/l- potas-5,5 mmol/l fosfor 1,4 mmol/l. Pisze to zeby pocieszyc i wspomoc wlascicieli psow chorych na niewydolnosc nerek nie zawsze ta diagnoza to nie wyrok smierci ale wiem tez ze moze sie to zmienic nagle ale poki co cieszymi sie ze z nami jest i zeby byl jak najdluzej.
Pozdrawiam wszystkich milosnikow zwierzat
-
Niestety nie wiemy, musimy z tym sobie radzic i robimy wszystko co tylko mozna. Narazie wszystko wyglada dobrze/ oczywiscie w miare dobrze/ i cieszymy sie kazdym dniem.Pies jest bardzo aktywny,dobrze je. Pije wiecej niz normalnie a co sie z tym laczy wiecej siusia ale nie jest to tak zle.
No tak ,wiem co to NN bo niestety miałam sunię z tą chorobą .Może u was była wyprowadzona z ostrej niewydolności to lepiej rokuje .U mnie niestety była przewlekła ,długo walczyła ale niestety nie udało się .Cieszyć się każdym dniem jeśli psiak jest wesoły i nic sobie nie robi z choroby
-
Tak tez robimy ale niekiedy tak patrze na jego smieszna mordke i zastanawiam sie jak dlugo bedziesz nas cieszyc soba, ale wiem ze robimy wszystko zeby bylo jak najlepiej.
Pozdrawiam wszystkich wlascicieli zwierzat
Pozdrawiam wszystkich wlascicieli zwierzat
Nigdy nie wiadomo co się przytrafi i trzeba brać życie takim jakie jest ,można być okazem zdrowia i wpaśc pod tramwaj .Cieszcie się sobą jak najdłużej ,a wiem że życie ze świadomością choroby czy też zagrożenia które moze spotkać naszych pupili sprawia ze potrafimy dostrzec każda iskierkę radości z jego oczach i uszanować każdą sekundę istnienia .
-
Dziekuje za wsparcie i mile slowa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam,
u mojego psa Chihuahua parę dni temu zdiagnozowano niewydolność nerek, jest to pies starszy i malutki (13 lat- 2,8 kg).
Wyniki krwi z dn. 13.02.2013 r są takie:
WBC 9.3
LYM 1.4
MON 0.2
GRA 7.7
LYM% 15.0 % l
MON% 2.0
GRA% 83.0% h
RBC 5.58
HGB 13.5
HCT 39.4
MCV 70.6
MCH 24.2
MCHC 34.3
RDW 13.4
PLT 320
MPV 8.6
PCT 0.275
PDW 15.9
kreatynina 2.40 mg/dl
mocznik 214 mg/dl
ASPAT 35.9 u/l
ALAT 33.0 u/l
Weterynarka nie określiła jaka jest to niewydolność, czy przewlekła czy ostra. Opiszę jej stan: zachowuje się normalnie jak zawsze, jest żywa, biega, szczeka, apetyt ma (co prawda zaczyna gardzić przygotowanym jej jedzeniem- ryż gotowany z odrobiną kurczaka, marchewką i chrupkami GASTRO INTESTINAL low fat), nie pije dużo wody, na dworze jest średnio co 30-40 minut i zawsze coś wysiusia. Jednakże ma nieświeży oddech, jakby lekko kałem śmierdziało, robi małe kupki parę razy dziennie, od 3 dni wymiotuję jednorazowo rano. Leki które otrzymuje to dwa razy dziennie: Furosemid 5mg ćwiartka-pół tabletki i przy tym Karsivan pół tabletki. Ponadto od 2 dni IPAKITINE, pół łyżeczki 2ml raz dziennie.
Czy potrafi Pan zdiagnozować czy jest to ONN czy PNN na podstawie wyników? I jakie rokowania można przewidywać przy jej stanie?
Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
u mojego psa Chihuahua parę dni temu zdiagnozowano niewydolność nerek, jest to pies starszy i malutki (13 lat- 2,8 kg).
Wyniki krwi z dn. 13.02.2013 r są takie:
WBC 9.3
LYM 1.4
MON 0.2
GRA 7.7
LYM% 15.0 % l
MON% 2.0
GRA% 83.0% h
RBC 5.58
HGB 13.5
HCT 39.4
MCV 70.6
MCH 24.2
MCHC 34.3
RDW 13.4
PLT 320
MPV 8.6
PCT 0.275
PDW 15.9
kreatynina 2.40 mg/dl
mocznik 214 mg/dl
ASPAT 35.9 u/l
ALAT 33.0 u/l
Weterynarka nie określiła jaka jest to niewydolność, czy przewlekła czy ostra. Opiszę jej stan: zachowuje się normalnie jak zawsze, jest żywa, biega, szczeka, apetyt ma (co prawda zaczyna gardzić przygotowanym jej jedzeniem- ryż gotowany z odrobiną kurczaka, marchewką i chrupkami GASTRO INTESTINAL low fat), nie pije dużo wody, na dworze jest średnio co 30-40 minut i zawsze coś wysiusia. Jednakże ma nieświeży oddech, jakby lekko kałem śmierdziało, robi małe kupki parę razy dziennie, od 3 dni wymiotuję jednorazowo rano. Leki które otrzymuje to dwa razy dziennie: Furosemid 5mg ćwiartka-pół tabletki i przy tym Karsivan pół tabletki. Ponadto od 2 dni IPAKITINE, pół łyżeczki 2ml raz dziennie.
Czy potrafi Pan zdiagnozować czy jest to ONN czy PNN na podstawie wyników? I jakie rokowania można przewidywać przy jej stanie?
Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
-
stan pieska jest ciężki wyniki są bardzo złe. sądząc po wieku i wynikach jest raczej przewlekła niewydolność, nie ma stanu zapalnego, nie ma nagłego pogorszenia się stanu zwierzęcia. pies nie powinien dostawać NIC do jedzenia poza karmą przeznaczoną dla psów z NN.
Czyli szanse, żeby ją jeszcze rok potrzymać przy nas są niewielkie...?
Nie ukrywam, jestem bardzo przejęta jej stanem. Jakieś rokowania?
Nie ukrywam, jestem bardzo przejęta jej stanem. Jakieś rokowania?
Tak nawiasem mówiąc, weterynarz powiedział, że te wyniki nie są jeszcze aż tak złe, skąd zatem osąd o jej bardzo złym stanie? Czy mógł się mylić?
-
to wszystko zależy od tego co bierzemy za złe. są psy które żyją z kreatyniną powyżej 4, ale to wszystko zależy od danego osobnika. można próbować płukać mocznik kroplówkami i dieta - jeśli chcecie przedłużyć psu życie to odstawcie to co aktualnie je, kupcie mu odpowiednią karmę i tylko to niech je.
-
- Informacje
-