Dzień dobry.
Dwa miesiące temu została wykryta niewydolność nerek u mojego 13 miesięcznego psa.
Wynik USG:
Nerki prawidłowej wielkości ukm bez zmiany w miąższu wyraźna przebudowa przewlekła, podwyższone echogonicznosc kory nerek, właściwie nie widoczne zróżnicowanie k-r , długhosc do 36mm ,obraz wskazuje na dysplazję nerek.
W ciągu dwóch miesięcy zbiliśmy:
Mocznik z 155 na 53 norma : 50
Kreatynina z 2,14 na 1,48 norma 1,7
Fosfor rośnie z 10,66 na 11,44 norma 6,3
Ciśnienie wysokie 200/220 raz miał 160/180
Dostaje leki banakor i cardilopin po pół tabletki
Do tego Nefrokrill i renalwet po jednej tabletce.
Niestety martwi mnie ten fosfor.
Jest na karmię dla nerkowcow Animonda
Weterynarz radzi zostawić leczenie takie jakie jest, żeby mieć jeszcze jakaś możliwość w razie pogorszenia.
Pies czuję się dobrze, po za tym ,że często dyszy.
Proszę o poradę
Pozdrawiam
Niewydolność nerek u szczeniaka
Bardzo dobrym preparatem na ,,zbicie '' P jest ProUro firmy Dogshield . Mój pies P ma 12,5 . Najpierw skonsultuj to ze swoim lekarzem weterynarii. Czy piesek miał robione jeszcze jakieś badania? Jaki ma poziom Ca ( wapnia), ile ma białka w moczu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
woisz wynik moczu jaki miał pies, zrobiliście stosunek białka do kreatyniny w mocz? Stosujecie jakiś bufor fosforowy?
Niestety nie pamiętam tych wyników moczu, a piesek dopadł się do nich i je zniszył , poproszę w leczniczy o wydrukowanie jeszcze raz i je tutaj opiszę.
Wszystko co stosujemy opisałam wyżej poza tym od około dwóch tygodni dostaje dodatkowo lek renagel.
Wszystko co stosujemy opisałam wyżej poza tym od około dwóch tygodni dostaje dodatkowo lek renagel.
-
- Informacje
-