NORMY HEMATOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE KRWI
-
Asymetrtia czego ? Co z tymi oczami aktualnie ?
-
Jakiej specjalizacji jest lekarz leczący Punię ? Czasami warto zmienić lekarza który wpadnie na jakiś trop, całej diagnostyki nie musisz powtarzać , z reguły w nowej lecznicy Ci tak powiedzą bo jesteś klientem a lecznica usługodawcą, więc w jej interesie jest wykonać jak najwięcej badań, podzwoń po mniejszych przychodniach bez całej gamy specjalistów z dziesiątkami dyplomów, a może trafisz na dobrego lekarza nawet w zwykłym małym gabinecie.
-
Dzień dobry,
Czy mogę prosić o komentarz do badań diagnostycznych mojego psa - 12 letni Golden Retriever
(pies po dwutygodniowej kuracji żelazem z powodu niskiej Hemoglobiny)
Leukocyty 10,80 G/l
Erytrocyty 4,91 T/l
Hemoglobina 6,80 mmol/l
Hematokryt 0,33 l/l
MCV 67 fl
MCH 1,39 fmol
MCHC 20,7 mmol/l
RDW 17 %
Płytki krwi 428 G/l
MPV 7 fl
Rozmaz manualny wg. Schillinga
kwasochłonne 2
pałeczkowate 1
segmetowane 78
limfocyty 17
monocyty 2
Retykulocyty 0,3 %
Badania przeprowadzone dwa tygodnie temu na takim samym poziomie. Dwa tygodnie podawania żelaza, Pies trafił do weterynarza z przyśpieszoną akcją serca i szybkim oddechem przez dwa dni, stanami lekowymi - osłuchowo czysto, usg w normie
Pozdrawiam i dziękuję
aniolek711
Czy mogę prosić o komentarz do badań diagnostycznych mojego psa - 12 letni Golden Retriever
(pies po dwutygodniowej kuracji żelazem z powodu niskiej Hemoglobiny)
Leukocyty 10,80 G/l
Erytrocyty 4,91 T/l
Hemoglobina 6,80 mmol/l
Hematokryt 0,33 l/l
MCV 67 fl
MCH 1,39 fmol
MCHC 20,7 mmol/l
RDW 17 %
Płytki krwi 428 G/l
MPV 7 fl
Rozmaz manualny wg. Schillinga
kwasochłonne 2
pałeczkowate 1
segmetowane 78
limfocyty 17
monocyty 2
Retykulocyty 0,3 %
Badania przeprowadzone dwa tygodnie temu na takim samym poziomie. Dwa tygodnie podawania żelaza, Pies trafił do weterynarza z przyśpieszoną akcją serca i szybkim oddechem przez dwa dni, stanami lekowymi - osłuchowo czysto, usg w normie
Pozdrawiam i dziękuję
aniolek711
był oznaczany poziom żelaza, B12 i kwasu foliowego?
Witam
Byłam z Punią oraz jej historią choroby u innego weterynarza.
Jeszcze nic konkretnego nie stwierdził, ale po badaniu stwierdził, że nie podobają mu się trzy rzeczy:
temperatura 39, wzdęte jelita oraz wolny płyn w przedniej części brzucha.
W poniedziałek jedziemy na morfologię i usg.
Byłam z Punią oraz jej historią choroby u innego weterynarza.
Jeszcze nic konkretnego nie stwierdził, ale po badaniu stwierdził, że nie podobają mu się trzy rzeczy:
temperatura 39, wzdęte jelita oraz wolny płyn w przedniej części brzucha.
W poniedziałek jedziemy na morfologię i usg.
W sobotę pełna nadziei, że w końcu postawiona zostanie jakaś diagnoza...
Dziś cóż na niewiele się zdały moje wizyty z Punią u nowego weterynarza w małym gabinecie.
Powiedział, że po przeanalizowaniu historii choroby, wyników oraz wywiadzie jego zdaniem to wada genetyczna a mianowicie niedobór kinazy pirogranianowej. Żeby to jednak potwierdzić konieczne jest badanie genetyczne, które jest kosztowne.
Plan nowego lekarza i propozycja, że dopóki pies funkcjonuje dobrze dać mu ze wszystkim spokój, jak się pogorszy być może konieczne będzie przetacznie krwi.
Czuję się rozczarowana bo miałam nadzieję...
Dziś cóż na niewiele się zdały moje wizyty z Punią u nowego weterynarza w małym gabinecie.
Powiedział, że po przeanalizowaniu historii choroby, wyników oraz wywiadzie jego zdaniem to wada genetyczna a mianowicie niedobór kinazy pirogranianowej. Żeby to jednak potwierdzić konieczne jest badanie genetyczne, które jest kosztowne.
Plan nowego lekarza i propozycja, że dopóki pies funkcjonuje dobrze dać mu ze wszystkim spokój, jak się pogorszy być może konieczne będzie przetacznie krwi.
Czuję się rozczarowana bo miałam nadzieję...
-
Diagnoza jest prawdopodobna; niedokrwistość u Twojego psa może być także autoimmunohemolityczna,Twój pies może mieć inny typ niedokrwistości wrodzonej lub zespół złego wchłaniania, bo nie jest normalne że codziennie je ziemie. A jakie leki bierze i jakie dawki i jak aktualna morfologia ?
-
Można by jej podać immunosupresyjną dawkę sterydów i powtórzyć morfologię.
jeśli mowa o Encortonie to wcześniej brała go kilka miesięcy i w zasadzie oprócz płytek które trochę poszły w górę nic więcej się nie zmieniało więc wet. kazał zrezygnować z podawania sterydu.
bardzo dziękuję za odpowiedzi, rady, zainteresowanie. Jest Pan już chyba jedyną osobą, z którą mogę jeszcze podyskutować poradzić się nt Punii.
Weterynarz u którego teraz byłam mówił ze jak cos się bedzie dziać to czeka ją transfuzja krwi.
bardzo dziękuję za odpowiedzi, rady, zainteresowanie. Jest Pan już chyba jedyną osobą, z którą mogę jeszcze podyskutować poradzić się nt Punii.
Weterynarz u którego teraz byłam mówił ze jak cos się bedzie dziać to czeka ją transfuzja krwi.
-
Dostawa Encorton ale w jakiej dawce ?
-
- Informacje
-