Nowy pies w stadzie a odrobaczenie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

askaaa88

28 stycznia 2020, 07:38

Witam. Mam w domu dwa psy, były odrobaczone pod koniec sierpnia ubiegłego roku. Niedługo w naszym domu zamieszka 3-miesięczny szczeniak z Białorusi. W teorii ma być on odrobaczony, natomiast w praktyce nie mam 100%-towej pewności, że leki na odrobaczenie dostał (znam historie szczeniąt z innych zagranicznych hodowli, u których w nowym domu wyłapano okropne pasożyty - a też miały być odrobaczone). W związku z tym zastanawiam się, czy nie podać szczeniakowi tabletek na odrobaczenie zaraz, jak tylko do mnie dotrze. Czy nie zaszkodzi mu teoretycznie ponowne odrobaczenie w krótkim czasie (muszę dopytać hodowcy, kiedy pies dostał leki)? Czy w takim przypadku nie powinnam od razu odrobaczyć moich dwóch psów - rezydentów? A może lepiej poczekać i odrobaczyć całe stado w późniejszym terminie? Oczywiście mam zamiar wybrać się ze szczeniakiem do weta na ogólną "kontrolę", jak najszybciej gdy tylko do nas dotrze, ale wolę też zawczasu zorientować się w temacie :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 lutego 2020, 11:19

odrobacz całe stado po ok 7014 dniach od przyjechania szczeniaka. A po przyjeździe szczeniaka możesz mu zrobić od razu analize kału.
ODPOWIEDZ
  • Informacje