Tak jak Pan doktór polecił zrobiłam badania krwi.Jest to pies ok. 2.5 lat,mieszaniec.Po przywiezieniu ze schroniska miał wymioty biegunkę. Kaszy nie tolerował. makaronu też, ryż w miarę a potem jadł Chapii rozmoczone w przegotowanej wodzie i biegunka ustąpiła. Wszystko wróciło do normy aż do 25 maja br. Pies przestał chodzić miał biegunkę wymioty. Zrobiłam badania. Oto wyniki:
Erttrocyty-6.92
Hemoglobina-15.5
Hematokryt-47.4
MCV-68
MCH-22.4
MCHC-32.7
Leukocyty-6.5
Pałeczki-1
Segmenty-76
Limfocyty-18
Monocyty-5
Płytki-329
ALAT-60
ASPAT-58
AP-18
Mocznik-22.5
Kreatynina-2.70
Glukoza-117
Białko C-6.9
AMYLAZA-447
Trypsyna - pierwszy wynik 40% drugi 30%.
Lamblie i pasożytów nie wykryto.
Pisesk niestety jest nadal osowiały. Czasami wymiotuje żółcią albo ulewa mu się . Dostaje od 4 czerwca Amylan raz dziennie i polprazol. Proszę o poradę jak mam go karmić. Obecnie gotuję mu ryż z marchewką na piersi z kurczaka. Czy mogę przejść na suchą karmę Chapii rozmoczoną w przegotowanej wodzie. Tak jadł do czasu kiedy nie zachorował.Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
Obniżona ilość trypsyny
Zwróć uwagę na nerki i wątrobę psa, coś jest z nimi nie tak, może warto zrobić USG.. piesek chyba zjadł coś co go ostro potraktowało, potruło. Chappi to niezbyt dobra dieta dla psa, może przejdziecie na Royal Canin Hepatic ? - oczywiście jeśli stan pieska na to pozwoli.. najlepiej spytać weta.
zwróć przede wszystkim uwagę na nerki !!!!!
W tej chwili dostaje karmę Purina light ryż z indykiem.Rozmaczam mu to przegotowaną wodą bo on ma probemy z gryzieniem. Narazie jest dobrze. W jaki sposób moge sprawdzić stan jego nerek. Chciałabym mu pomóc ale nie stać mnie na drogie leczenie ponieważ sama jestem na rencie i mam chorą córkę ( 12 lat).
musisz tylko dorobić badanie moczu i zacząć leczyć nerki. Zwróć się do lekarza, że masz tak ciężką sytuację na pewno pomoże tańszymi lekami. Niestety mówieniem o tych rzeczach go nie wyleczymy.
-
- Informacje
-