Witam,
Robiłam dzisiaj mojemu 5.5 letniemu labradorowi badania krwi. Były to badania podstawowe - morfologia i różne próby: wątrobowe, nerkowe, itd. Dokładnie nie pamiętam.
O wynikach dowiedziałam się telefonicznie: wszystko super i idealnie, ale mocznik jest obniżony.
Mocznik - 15 (nie znam jednostki), norma od min. 20. - usłyszałam, że przy tak niskim moczniku podejrzewa się naprawde duże uszkodzenie wątroby, jednak próby wątrobowe są super (w normie), dlatego raczej nie ma się czym martwić. Ale czy na pewno?
Pies je Eukanubę Dermatosis od 1.5 miesiąca, i jest to dość drastyczna zmiana diety, ponieważ wcześniej jadł też jedzenie gotowane tj mięso + ryż / makaron + warzywa, czasem ser biały, i ogólnie 'ludzkie', owoce, itp. Pojawiły się problemy z sierścią, skórą, stąd Dematosis i dieta 'eliminacyjna'. Czy to mogło mieć wpływ na wynik Mocznika?
Nie mam możliwości podania wyników reszty badań, ponieważ będę je miała 'na papierku' dopiero za kilka dni jak pojadę je odebrać. Przez telefon dowiedziałam się, ze cała reszta jest w normie.
obniżony mocznik u labradora
na psu podać jakieś preparaty ziołowe stosowane przy problemach z wątrobą a po 2 tyg. wynik zweryfikować.
Dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź,
Czy to mógłby być Ostropest plamisty (jaka dawka?) czy jakieś tabletki typu Esentiale czy jeszcze coś innego? I jak to dawkować dla niego? Waży 40kg.
Czy taki wynik mocznika powinien martwić (ponoć dwa razy był sprawdzany),czy o niczym złym nie świadczy skoro próby wątrobowe są w normie? Może należałoby zrobić jeszcze jakieś badania?
A czy jest możliwe, że obniżony mocznik wskazuje na jakiś problem z nerkami a nie z wątrobą skoro próby wątrobowe wyszły w normie? Próby nerkowe też były w normie, ale nie miał nigdy robionego badania moczu, to może to byłoby trzeba sprawdzić?
Czy to mógłby być Ostropest plamisty (jaka dawka?) czy jakieś tabletki typu Esentiale czy jeszcze coś innego? I jak to dawkować dla niego? Waży 40kg.
Czy taki wynik mocznika powinien martwić (ponoć dwa razy był sprawdzany),czy o niczym złym nie świadczy skoro próby wątrobowe są w normie? Może należałoby zrobić jeszcze jakieś badania?
A czy jest możliwe, że obniżony mocznik wskazuje na jakiś problem z nerkami a nie z wątrobą skoro próby wątrobowe wyszły w normie? Próby nerkowe też były w normie, ale nie miał nigdy robionego badania moczu, to może to byłoby trzeba sprawdzić?
obniżony poziom mocznika świadczy o kłopotach z wątrobą i nie ma co na razie gdybać dać proszę np. esentiale i ostropest po 2 -3 tyg wyniki powtórzyć.