OBUSTRONNY UCHYŁEK JELITA U HUSKIEGO

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

lukastr&fuks

03 września 2016, 21:12

witam
Otóż u mojego psa prawie 12-letniego huskigo zdiagnozowano uchyłki w jelicie z obu stron przez to nie może sie załatwiać samodzielnie i musi to robić przy pomocy weterynarza, by pomóc mojemu pieskowi konieczna jest operacja jednak nikt nie daje gwarancji ,że nie bedzie nawrotu dolegliwości , czy warto podjąć się operacji mimo takiego braku gwarancji ? czy to tylko dodatkowo nie pogorszy stanu juz mającego swoje lata psa ? nie wspomnę już o tym co gdyby okazało się ,że po jakimś czasie bedzie konieczna kolejna operacja ... Proszę o jakąs poradę...
Retriver

04 września 2016, 10:31

O zabiegu zadecydować powinien lekarz vet chirurg, wszystko zależy od stanu uszkodzenia jelita i jego ściany. Nikt niestety nie odpowie czy zabieg będzie pierwszym i jedynym czy wystąpią nawroty.

Bez zabiegu pozostaje odpowiednia dieta jeżeli sucha karma to namaczana więcej wody w posiłkach domowych (tarte jabłko niewielka ilość, otręby) która rozluźni kał oraz podawanie laktulozy która go uplastyczni.
lukastr&fuks

04 września 2016, 10:48

Wygląda na to ,że jednak bez zabiegu się nie obejdzie... chciałem sie tylko upewnić co korzystniejsze dla mojego psiaka :
Dziękuje za odpowiedz.
Retriver

04 września 2016, 10:56

Czasem warto podjąć ryzyko bez względu na wiek psa, jak poddasz go operacji i powiedzie się psiak może mieć jeszcze przed sobą lata życia, bez zabiegu mechaniczne usuwanie kału u veta (podobno można się tego nauczyć ale bałabym się tak samodzielnie) lub rozluźnianie jego konsystencji co będzie miało jednak wpływ na szybszy pasaż oraz na pobieranie składników pokarmowych przez jelita.
Życzę zdrowia dla pieska usunięcia uchyłków bez nawrotów.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 września 2016, 08:14

niestety przepuklina okołoodbytowa czy też zachyłki jelita prostego są schorzenim nawracającym. Nikt nie powie czy i kiedy nastąpi nawrót. Jednak ze względu na komfort życia jak i tendencje postępującą schorzenia im wcześniej wykonany zabieg tym lepiej . W przypadku samca wskazana jest także kastracja.
ODPOWIEDZ
  • Informacje