Oddech psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Korina2012

14 stycznia 2025, 10:16

Witam wszystkich. Na wstępie informuję, że zapytanie dotyczy suki Golden Retriever 13 lat pod stałą opieką weterynaryjną.
Sprawa dotyczy odgłosu jej oddechu. Przeważnie podczas drzemki w dzień jest wg mnie wszystko OK, cichy, choć trochę głośny oddech. Wieczorem i w nocy ten oddech jest zdecydowanie głośniejszy i ma charakter twardego chrapania, jakiegoś „bulgotania” jak gdyby powietrze przedostawało się przez płyn. Weterynarz stwierdził, że jest to zwiotczenie mięśni związane z wiekiem oraz stwierdził, że zasadne byłoby prześwietlenie, lecz musi ono być z uśpieniem co ze względu na wiek psa nie zaleca.
Czy miał ktoś już takie doświadczenie z psem? Co to może być? Czy to i jak to można leczyć? Może jakieś sugestie.
Lucy234

16 stycznia 2025, 22:39

U mnie było coś podobnego z moim staruszkiem Tofikiem, miał 11 lat. Te "bulgotania" mogą faktycznie być związane z wiekiem, zwiotczeniem mięśni w okolicach gardła czy krtani. Ale warto jeszcze zwrócić uwagę na kwestie alergii lub problemów z sercem. Może dobrze byłoby skonsultować się z innym weterynarzem, jeśli masz taką możliwość, żeby spojrzał na to z innej perspektywy :) .
U mojego psiaka pomogła zmiana pozycji do spania (podparcie głowy na poduszce) i nawilżacz powietrza. Trzymam za Was kciuki :wink: .
ODPOWIEDZ
  • Informacje