odrobaczanie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

agataw

23 marca 2006, 21:59

Witam! Chciałam zasięgnąć rady. Mam 11 miesięczną, wysterylizowaną sukę owczarka niemieckiego. Ostatni raz była odrobaczana pół roku temu. Piesek śpi często u syna w łóżku. Czy to prawda, że w takim przypadku powinna być odrobaczana co 1,5 miesiąca ( tak twierdzi mó treser )
I co lepsze: zastrzyk czy tabletka? ( pytam, ponieważ tabletkę mogę podać sama)
Dziękuję za wszelką pomoc.
Gość

24 marca 2006, 09:40

Witam
Ja według wskazania mojego weta odrobaczam całe towarzystwo raz na 3 miesiące. Myślę, że skoro suczka śpi z dzieckiem to chyba warto tak robić, ale raz na 1,5 miesiąca to nie słyszałam. Moi znajomi odrobaczaja co pół roku (to chyba popularne). Ja robię to też ze względu na moja kotkę, z którą psy sie stykają, a której niestety tabletka nie da się odrobaczyć (a zastrzyk podobno nie działa na "wszystko"). Kotka jest obecnie szalona i prędzej wydrapie oczy i zadławi się tabletką niz ją połknie (kilku weterynarzy próbowało). Ona nie wychodzi z domu, jednak kuweta stoi i psiaki (trzy) mają z nią styczność więc ich odrobaczam co 3 miesiące tabletką a kicię raz na pół roku zastrzykiem. Ale od zawsze mój wet mówił, że co 3 miesiące i tak robiłam (jak jeszcze kicia dała sie odrobaczać tabletką, bo "oszalała" po sterylizacji - miała już 10 lat w momencie operacji ropomacicza).
Pozdrawiam i czekam razem z Tobą na odpowiedź kogoś mądrzejszego :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 marca 2006, 22:53

zwierzęta standardowo odrobacza się co pół roku. Jeśli ludzie a zwłaszcza dzieci kontaktują się bardziej ściśle ze zwierzętami tzn.; spanie w jednym łóżku, obściskiwanie zwierząt czy obcałowywanie ich wtedy zalecamy zdecydowanie co 3 miesiące. Zastrzyk czy tabletka? Tabletka. Zastrzyk z droncitu działa tylko na tasiemce, zastrzyk z ivermectyny na wszystkie pasożyty ale ma duże skutki uboczne, zastrzyk z glukozy nawet codziennie ale bez efektu dla robaka Pojawi się już niedługo nowy środek zachodniej firmy, który ma mieć szerokie spektrum działania, ale jeszcze go nie widać.
Gość

25 marca 2006, 12:25

Dziękuję za pomoc Panie Jarku! Słyszałam ostatnio opinę, że dzieci też powinny być odrobaczone. Jestem ciekawa Pana opini.

Oczywiście innym użytkownikom też bardzo dziękuję!!!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 marca 2006, 13:56

pytać proszę pediatry
gasparo

03 kwietnia 2006, 20:46

Cześć!
Ja mojego psa odrobaczam regularnie co trzy miesiące z uwagi na trójkę dzieci w domu, które są bardzo "zaprzyjaźnione" z psem (caluski, lizanie itp są na porządku dziennym). Dzieci odrobaczam również regularnie raz do roku, po pierwsze z uwagi na psa, a po drugie wszystkie dzieci, ktore chodza do przedszkola, szkoły, korzystają ze wspólnych toalet powinny być co jakiś czas odrobaczone, nawet bez wyraźnych objawów i bez robienia badań. Poprostu profilaktyka. Ale to zależy od pediatry, czy zechce wypisać receptę. Z naszym nie ma żadnego problemu.
agataw

06 kwietnia 2006, 22:07

Cześć!
Bardzo dziękuję za informację. A jak się nazywa ten lek na odrobaczanie dzieci?
Pozdrawiam
gasparo

11 kwietnia 2006, 22:48

Witam!
Dzieci najczęściej odrobaczam lekiem Pyrantelum (zawiesinka), ale tych leków jest kilka, więc wiele zależy od decyzji lekarza.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje